За кулисами пиара. Что скрывает популярная криптобиржа?

За кулисами пиара. Что скрывает популярная криптобиржа?

Российский след среди основателей известной украинской криптобиржи. (укр)
Четверг, 20 апреля 2023, 13:27
публицист, бывший пленный

Серед українських криптовалютних бірж однією з найвідоміших є WhiteBIT. Для того, щоб про неї знало якомога більше людей, її активно піарять та рекламують, причому на найвищому рівні. 

Так, минулого року у WhiteBIT були спільні проекти з МЗС – зокрема, спрямовані на підтримку вимушених переселенців. А Мінцифри за допомогою цієї біржі впровадило безкоштовний "лікнеп" для населення із криптограмотності. 

Крім органів влади, WhiteBIT спонсорує спортивні клуби та заходи. Після початку війни вона стала спонсором турецького футбольного клубу "Трабзонспор". 

За те, щоб логотип біржі впродовж трьох сезонів розміщувався на футболках гравців, WhiteBIT заплатила 4,5 млн євро. Такі ж договори були укладені з іспанською Барселоною, а нещодавно – і з українською футбольною збірною. 

Реклама:

Нібито все добре: поважна криптобіржа, яка реалізує серйозні та важливі проекти і діє в межах правового поля. Але це на перший погляд. Бо якщо копнути глибше, з’ясуються речі, які виставляють біржу далеко не в найкращому світі.

Біржа причетна до державного заколоту

Загалом у структурі біржі 9 компаній. Одна з них зареєстрована в Естонії, інші – у Великій Британії. Естонська компанія є найстаршою серед них. 

Британська WhiteBIT Solutions LLP має двох офшорних бенефіціарів – Whitebit LTD і Coddan Nominee. Обидві компанії мають однакову юридичну адресу на Сейшельских островах, там же зареєстрований офшорний реєстратор Nobel Capital Group

Coddan Nominee є частиною розгалуженої офшорної мережі і числиться серед засновників компанії Sofbiz. Згідно з розслідуванням журналістів, її підозрюють у фінансуванні 2016 року державного заколоту у Чорногорії. 

Як з’ясували місцеві слідчі, 1,5 млн євро, які вклала у переворот Sofbiz, мали піти на вбивство тодішнього прем'єр-міністра, а згодом – чорногорського президента Міло Джукановича. 

Перед заколотниками він "завинив" тим, що прагнув вступу країни до НАТО, а деякі зацікавлені особи намагалися протидіяти цьому, наважившись навіть на вбивство. 

Як часто буває у подібних кейсах, не обійшлося без російського сліду. Розслідування групи Bellingcat та її російського партнера The Insider довело, за до перевороту у Чорногорії причетні офіцери ГРУ російського Генштабу – Едуард Шишмаков та Володимир Моісєєв. 

Вони працювали з проросійськими політиками у Чорногорії та залучали до співпраці сербських громадян. 

Дивно, але навіть коли було доведено, що Coddan прямо причетна до державного заколоту у Чорногорії, компанія не була ліквідована, а через кілька років з’явилася серед засновників великої криптобіржі WhiteBIT. Яка, своєю чергою, тісно пов'язана з проросійськими політиками в Україні. 

Власники WhiteBIT – любителі "руского міра"

Формально власником криптобіржі є харків’янин Володимир Носов – саме він представляє біржу та підписує від її імені документи. Партнерами Носова під час створення біржі були Марія Репешко, Анна Янковська та Микита Шенцев. 

Якщо імена двох дівчин мало про що говорять необізнаному читачу, то ім’я Микити Шенцева, а також його батька Дмитра – на слуху. 

Так, обидва Шенцеви склали депутатські мандати: батько – мандат народного депутата від ОПЗЖ у вересні 2022 року, син – на початку 2023 року – відмовився бути депутатом Харківської облради від тієї ж політичної сили. 

Ще донедавна Шенцев володів 51% естонської доньки криптобіржі, а у Марії Репешко, яка, згідно з реєстром, є партнеркою Шенцева в юридичній компанії, - було 5%. Але 2 березня 2023 року обидві ці частки були перереєстровані на Носова. 

Згодом список кінцевих власників криптобіржі змінювався, серед нових бенефіціарів можна назвати партнера Носова Гліба Ушакова та віце-президента Whitebit Олексія Ковальова. 

Тож є серйозні підозри вважати, що Володимир Носов є лише формальним власником Whitebit, а реально її контролює родина Шенцевих. 

Про те, що і Микита, і Дмитро Шенцев щонайменше не засуджують війну росії проти України, а, швидше за все – підтримують дії ворожої держави, свідчать їхні заяви та дописи у соціальних мережах. 

Так, Микита, складаючи мандат, жодним словом не обмовився про проросійську партію, від якої обирався до Харківської облради і вітав своїх виборців з 23 лютого. 

Про те, що біржа Whitebit не лише має проросійських власників, але й досі співпрацює з державою-агресоркою, свідчить красномовний факт. В середині березня 2023 року було зафіксовано рух великої суми грошей – 3299 BTC (близько 85,6 мільйонів доларів) у біткоїнах, які належать російській криптобіржі BTC-e. 

З листопада 2022 року ці кошти лежали без руху, і тільки у березні почалося їхнє нетипове переміщення: російські ІТ-журналісти зауважили, що їх дробили на невеликі суми та виводили через різні послуги. 

Як повідомлялося, засновника біржі BTC-e росіянина Олександра Вінника влітку 2022-го було екстрадовано у США за фінансові махінації та відмивання $4 млрд. За це йому може загрожувати до 55 років ув’язнення. 

Фахівці російського крипторинку зауважили, що з цих майже 86 мільйонів доларів близько $12 млн було виведено на біржу Whitebit. Це доводить, що ця нібито українська біржа має тісні зв’язки з російською федерацією та підтримується брудними грошима людини, якій загрожує довічне ув’язнення у Сполучених Штатах.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: