Фотографує війну в Україні з космосу. Як Maxar став одним з головних "розвідників" світу

Фотографує війну в Україні з космосу. Як Maxar став одним з головних "розвідників" світу

Компанія Maxar, супутники якої фотографують війну з космосу, раніше продавала комерційні супутники. Як вона перетворилася на одного з визначальних гравців збору розвідувальних даних?
Середа, 7 червня 2023, 14:30 -
Супутниковий знімок Maxar крупним планом зруйнованого українського літака в міжнародному аеропорту Хартума в Судані / Maxar-getty images

Під час великої війни в Україні супутникові знімки стали надзвичайно важливим елементом відстеження переміщень військової техніки РФ та фіксування воєнних злочинів країни-терориста.

Чи не головний постачальник таких знімків – американська космічна компанія Maxar Technologies, яка має на орбіті Землі 90 супутників.

Компанія займається супутниковими зйомками та виробництвом супутників. Крім того, у неї є проєкт Maxar News Bureau, завдяки якому люди стежать за основними подіями у світі через космос.

Це партнерська програма з провідними світовими ЗМІ, які публікують звіти Maxar про війну: від фото братських могил у Бучі та Маріуполі до наслідків теракту РФ в Оленівці та перших знімків після підриву Росією Каховської ГЕС.

Як народився Maxar, хто ним володіє та як зміна бізнес-моделі зробила його одним з головних гравців на арені нацбезпеки?

 
Супутниковий знімок пошкоджень Каховської ГЕС
Джерело: Maxar

Maxar Technologies базується у Вестмінстері, штат Колорадо, США.

Компанія з’явилася у 2017 році після злиття американського комерційного постачальника супутників дистанційного зондування Землі DigitalGlobe та канадської компанії MDA (MacDonald, Dettwiler and Associates), яка займається георозвідкою та супутниковими системами.

Її історія почалася у 1960-х роках.

У 1957 році в складі компанії-виробника електроніки Philco створили підрозділ Western Development Laboratories. Цей бізнес через десятки років перетворився на Maxar. У 1961 році Philco створила перший у світі супутник з активним ретранслятором Courier 1B.

Через деякий час Philco перейшла у власність Ford Motor, так з’явилася компанія Philco-Ford. У 1990 році вона стала компанією Space Systems/Loral, а пізніше – SSL. У 2012 році SSL перейшла у власність MDA, а після злиття у 2017 році з MDA стала дочірньою структурою Maxar.

У 2020 році Maxar продала MDA інвестфонду Northern Private Capital за 765 млн дол.

Хроніки війни за знімками Maxar

Більшість українців уперше дізналися про Maxar наприкінці 2021-го – на початку 2022 років, коли світові медіа, використовуючи супутникові знімки компанії, попереджали про неминучий напад Росії.

Так, 20 лютого 2022 року The New York Times оприлюднила знімки від Maxar, на яких видно колони російських військ, що почали рух від білоруських полігонів до кордону з Україною.

Більшість фото зроблені в районі Бєлгорода, за 40 км від кордону. Крім руху транспорту, супутники зафіксували новий майданчик для посадки гелікоптерів.

 
Російські гелікоптери біля українського кордону за чотири дні до війни
джерело: Maxar, NYT

Напевно, найвідоміший та один з найтрагічніших знімків Maxar – драматичний театр у Маріуполі з надписом "Діти" поблизу нього, який росіяни зруйнували авіабомбою.

 
Драмтеатр у Маріуполі
джерело: Maxar

Знімки братських могил у Бучі та Маріуполі, фото авіабази РФ в Енгельсі, з якої країна-терорист бʼє по Україні, наслідки підриву росіянами колонії в Оленівці, де загинули українські полонені, фото зруйнованих Бахмута й Соледара – більшість таких супутникових фото належить Maxar.

 
Cупутниковий знімок цвинтаря в Маріуполі
джерело: Maxar

Супутники також знімали військові конфлікти в Афганістані та Сирії. Зокрема, вірусним стало супутникове фото, зроблене в серпні 2021 року, де тисячі людей зібралися біля аеропорту в Кабулі і на злітно-посадковій смузі.

Maxar також швидко надає знімки природних катаклізмів. Зокрема, вона перша показала наслідки землетрусу в Туреччині.

Для співпраці з медіа компанія і створила Maxar News Bureau. Для чого їй це? Президент Maxar Даніель Яблонський каже, що для боротьби з фейками і для збільшення прозорості.

У це вірять не всі. За словами гендиректора Cognitive Space Скота Хермана, першочерговою метою Maxar може бути реклама власних послуг.

"Війна в Україні та її глобальні наслідки створюють можливість для нових космічних компаній, що займаються спостереженнями, продемонструвати свої можливості.

Ви не отримаєте кращої можливості, ніж ця, щоб показати, як дистанційне зондування може підтримати висвітлення подій у ЗМІ і допомогти широкій громадськості зрозуміти кризу, подібну до української", – упевнений він.

Тезу Хермана частково підтверджує те, що компанія надає деяким ЗМІ супутникові знімки безкоштовно. Це, схоже, дає результат: у 2022 році акції компанії зросли на 35%, тоді як прибуток від знімків Землі – лише на 10%.

Що робить Maxar і де заробляє найбільше

Maxar співпрацює з інноваційними компаніями та урядами понад 50 країн світу для моніторингу глобальних змін, забезпечення широкосмугового зв'язку та розробки космічних операцій.

Компанія також проєктує та виготовляє супутники й компоненти космічних апаратів для зв’язку, зараз на орбіті Землі 90 її супутників.

Проте нйбільше в Maxar пишаються співпрацею з космічними та оборонними відомствами США. Компанія забезпечує 90% основної геопросторової розвідки, яку використовує уряд США у сфері нацбезпеки.

В архіві компанії 125 петабайтів (125 тис терабайтів) супутникових знімків, які, зокрема, використовують для створення цифрових карт. У Maxar переконують: щомісяця з її технологіями взаємодіють 3,8 млрд людей.

Компанія також має супутниковий завод у Пало-Альто, штат Каліфорнія, який за три десятиліття випустив понад 100 великих геостаціонарних супутників зв'язку. Однак у 2022 році фірма зіткнулася з падінням кількості замовлень.

 
Розробка супутників – один з пріоритетів Maxar
ДЖЕРЕЛО: SpaceNews

За словами керівника відділу виробництва супутників Кріса Джонсона, щоб компенсувати спад продажів комерційних супутників, Maxar розширює діяльність у сфері національної безпеки.

У серпні 2022 року Maxar стала субпідрядником L3Harris Technologies, військово-промислової компанії, що працює в галузі електроніки та інформаційних технологій.

Остання виграла контракт на 700 млн дол від Агентства космічних досліджень США на виробництво 14 супутників для їх запуску у 2025 році.

За словами Джонсона, ринок геостаціонарних супутників "ще важливий, але вже не такий великий, як раніше".

SpaceNews зазначає, що через спад попиту на комерційні геопросторові супутники Maxar кілька років тому розглядала можливість продажу або навіть закриття цієї частини бізнесу.

Однак вона його реструктуризувала, зробивши акцент на менших супутниках та контрактах з держструктурами.

Протягом десятиліть компанія працювала переважно з недержавними замовниками. Проте в останні роки виграла кілька космічних контрактів від NASA та Пентагону, закінчивши 2022 рік з прибутком 2 млрд дол.

На початку 2023 року Maxar підписала п'ятирічний контракт з американським Нацагентством геопросторової розвідки (NGA) на майже 200 млн дол на постачання супутникових знімків союзникам США.

"Цей контракт є ініціативою NGA з надання комерційних супутникових знімків країнам-партнерам. Агентство не розголошує, які країни отримують підтримку за цим контрактом.

Проте з моменту вторгнення Росії в Україну NGA відіграє центральну роль у координації геопросторової розвідки для України та багатьох інших країн-союзників", – пише SpaceNews.

Батько чипів: як засновник TSMC вивів Тайвань на технологічну мапу світу

За згаданим контрактом Maxar постачатиме електрооптичну апаратуру високої роздільної здатності, радари і прилади для обробки 3D-даних.

Як зазначають у компанії, союзники США матимуть доступ до супутникових зображень високої роздільної здатності, а на вимогу – й аналітики.

Вони також отримають удосконалені 3D-карти з ефектом занурення, які поєднують супутникові знімки з відео для відтворення реальних об'єктів.

Крім того, підрозділ оборонних інновацій США обрав Maxar для виробництва роботизованих маніпуляторів для виконання завдань на орбіті. Фірма отримала контракт на 10 млн дол на виробництво двох таких маніпуляторів.

 
Візуалізація роботизованих маніпуляторів компанії Maxar
ДЖЕРЕЛО: SpaceNews

Компанія вже виготовила шість роботизованих маніпуляторів для марсоходів та посадкових модулів NASA.

Однак головний контракт Maxar за останні роки – це угода з Національним розвідувальним управлінням США на 3,2 млрд дол на постачання супутникових зображень для уряду США протягом наступних десятьох років.

При цьому компанія не забуває про розширення горизонтів та інвестиції: наприкінці 2022 року вона оголосила про придбання стартапу Wovenware, який працює з штучним інтелектом та програмним забезпеченням.

"Wovenware була придбана за її досвід у сфері 3D-геопросторових технологій і машинного навчання. Ми залучаємо 150 її інженерів та розробників програмного забезпечення до нашої команди", – повідомив Яблонський.

У 2020 році компанія за 140 млн дол придбала Vricon – постачальника програмного забезпечення для геопросторової розвідки, додавши до свого портфоліо 3D-технологію.

Vricon тоді вже мала контракт з армією США на надання 3D-геопросторових даних, а Maxar у 2023 році як її новий власник домовилася про продовження угоди.

За контрактом у рамках проєкту One World Terrain Maxar розробляє 3D-модель Землі, яка використовується для розробки високоточних тренувальних майданчиків для армії США, і карт для навігації транспортних засобів.

Проєкт матиме три етапи вартістю 95 млн дол.

Спочатку Maxar зосередилася на підвищенні точності 3D-даних і вдосконаленні процесів автоматизації, а тепер удосконалює прототип армійської системи та оцінює використання даних, зібраних за допомогою малих безпілотників.

На третьому етапі фірма скоцентрується на головному: щоб геопросторові зображення були абсолютно точними.

Політ Starship, диво-реактор з Китаю, запуск електропікапа Маска та нові дані щодо далеких галактик. На які події чекає світ у 2022-му

"Розвиток One World Terrain показує, як 3D-модель та інформаційні послуги стають важливими інструментами планування й ухвалення рішень не лише для армії США, а й для широкого кола військових, цивільних та комерційних установ", – заявив виконавчий віцепрезидент Maxar і генеральний менеджер з питань розвідки Землі Тоні Фрейзер.

З біржі – у приватні руки. Хто володіє Maxar

Чи не головна подія для Maxar останніх місяців – втрата статусу публічної компанії. Інвестфонд Advent International та міноритарний інвестор British Columbia Investment Management Corporation викупили її за 6,4 млрд дол.

Уперше про плани щодо угоди стало відомо наприкінці 2022 року, а в травні 2023 року про її закриття оголосили офіційно.

Супутниковий оператор Maxar Technologies коштував для Advent International 4 млрд дол, а сума угоди сягнула 6,4 млрд дол з урахуванням боргу Maxar, який покриє новий власник.

Advent раніше взяла на себе зобов'язання надати для цієї угоди 3,1 млрд дол акціонерного фінансування, а British Columbia Investment Management виділила 1 млрд дол.

Інвестфонд запропонував 53 дол за акцію Maxar, що становить майже 129% до останньої ціни на закритті торгів перед оголошенням про угоду.

Після завершення операції Maxar залишається компанією, "що контролюється, належить та управляється США".

Starship вибухнула, але це ще не кінець: як ракета Маска може змінити опанування космосу

У травні Maxar оголосила, що її акції більше не котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі. Для чого це було потрібно компанії?

Як пояснює Reuters, "cупутники можуть літати вище в приватних руках": ціни на акції гостро реагують на нестабільні доходи, а коли бізнес-модель вимагає значних попередніх інвестицій, перебування на біржі може бути болючим.

"Велика премія, 129%, свідчить, що вони сподіваються на суттєвіший злет компанії", – зазначає агентство.

Ціна придбання приблизно відповідає тому рівню, на якому акції компанії торгувалися близько п'яти років тому. Зниження попиту на великі проєкти і втрата одного з основних супутників для зйомки сильно вдарили по Maxar.

Обмеженість капіталу ускладнила інвестування в бізнес з надання супутникових зображень. За даними Refinitiv, з 2018 року акції компанії подешевшали вдвічі, тому перехід у приватні руки – логічний хід, резюмує Reuters.

Судовий процес з Україною

Компанія MacDonald, Dettwiler and Associates, яка була частиною Maxar, потрапила в скандал через невдалий запуск українського супутника "Либідь". Вона мала побудувати його, запустити на орбіту і передати Україні. Цього не сталося.

У 2007 році Кабмін схвалив постанову про створення першого українського геостаціонарного телекомунікаційного супутника "Либідь". У 2009 році ДП "Укркосмос" під гарантії уряду отримав від Канадського експортного агентства кредит на 292 млн дол для створення супутника.

Як виявили слідчі НАБУ, значну частину цих коштів вкрали посадовці "Укркосмосу", а напівготовий супутник "Либідь" з 2014 року лежить на російському підприємстві "Інформаційні супутникові системи" в Красноярську.

У кінці 2019 року Кабмін завершив виплачувати з бюджету Канадському експортному агентству кредит, який в еквіваленті перевищив 6 млрд грн.

У червні 2020 року тодішній очільник Держкосмосу Володимир Усов розповів ЕП, що Лондонський арбітраж вирішив відмовити "Укркосмосу" в поверненні коштів, витрачених на створення першого українського супутника.

Виник форсмажор – військова агресія Росії проти України, тому, за версією суду, у канадської компанії було право розірвати договір.

У квітні 2022 року тодішній керівник Держкосмосу Володимир Тафтай заявив, що міжнародні суди ще тривають. "Я впевнений, що ми або повернемо цей проєкт, або стягнемо кошти з нашого постачальника", – наголосив він.

Реклама: