Штучний ефект. Як правильно використовувати ChatGPT українцям

Штучний ефект. Як правильно використовувати ChatGPT українцям

"Розумний" чат від стартапу OpenAI, який працює на базі штучного інтелекту, тепер доступний в Україні. Що він може і як ним користуватися?
Вівторок, 21 лютого 2023, 14:45 -
getty images

18 лютого міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що ChatGPT від OpenAI став доступний в Україні.

З того дня будь-хто на підконтрольних Україні територіях може скористатися послугами чат-бота, який працює на базі штучного інтелекту.

У перші дні роботи чату стрічки новин та соціальних мереж заповнилися історіями про досвід спілкування українців з штучним інтелектом. Дехто запитував у ChatGPT, як він ставиться до Бандери та чий, на його думку, Крим.

Багатьох користувачів відповіді чат-бота розчарували, оскільки вони були далекі від реальності.

Реклама:

Особливо комічними стали відповіді на запитання про конкретних людей. У більшості випадків ChatGPT вигадував нереальні історії, переплітаючи біографії.

Проте не варто відразу списувати чат-бот до ролі іграшки на 15 хвилин. Як і будь-який інструмент, його потенціал розкривається за правильного використання.

Як зареєструватися в ChatGPT

ChatGPT доступний на офіційній сторінці організації-розробника – OpenAI, тому завантажувати його не потрібно. Наразі офіційного застосунку ще немає.

Варто бути обережними при встановленні застосунків з аналогічною назвою, оскільки вони не є офіційними програмами OpenAI.

До того як OpenAI відкрила доступ до чат-бота українцям, користування ChatGPT в Україні нагадувало повноцінний квест, у якому були потрібні VPN, іноземні мобільні номери та багато маніпуляцій з браузером, щоб обійти блокування.

Зараз реєстрація для користування чат-ботом триває кілька хвилин.

Спочатку потрібно створити обліковий запис або використати наявний у Google. Після цього необхідно вказати свої ім’я, прізвище і номер телефону, на який надійде смс-повідомлення з кодом підтвердження.

Якщо повідомлення на мобільний телефон не приходить, слід натиснути кнопку повторного надсилання запиту у вікні реєстрації. Часто повідомлення з кодом надходить лише після повторного запиту.

Чи безкоштовний ChatGPT

Так, для користування чат-ботом не потрібно робити жодних оплат. Проте OpenAI запустила платну підписку за 20 дол. Це так званий ChatGPT Plus.

Оформивши її, передплатники матимуть загальний доступ до чат-бота навіть у години пікового навантаження, пришвидшений час відповіді, а також пріоритетний доступ до оновлень та функцій.

Платна підписка наразі доступна тільки в Сполучених Штатах.

Як використовувати ChatGPT

Перед початком взаємодії з чат-ботом розробники пояснюють переваги та недоліки ChatGPT.

Нейромережа може пояснити простими словами квантові теорії, запропонувати ідеї святкування дня народження та навіть згенерувати програмний код.

 

Ще однією перевагою є те, що чат-бот пам’ятає весь діалог з людиною. Це дозволяє будувати з ним взаємодію на більш контекстуальному рівні, з можливістю коригування відповіді штучним інтелектом.

Однак ChatGPT часто помиляється. Він не володіє сучасним контекстом, оскільки навчався на масивах інформації до 2021 року. Тому, наприклад, його пояснення економічних проблем у світі будуть спиратися не на війну Росії проти України, а на пандемію.

 

Чат-бот не підключений до інтернету, він навчався на англомовних даних. Відповідно, трапляються випадки, коли на запити про людину англійською мовою ChatGPT надає інформацію, а українською – ні.

Чат-бот розуміє українську і може нею відповідати. Однак спілкуючись з ним англійською мовою, можна отримати розгорнутіші та правильніші відповіді.

Може пояснити складні речі простими словами

Як зазначає сам ChatGPT, його знання охоплюють різні сфери знань, включаючи науку, технології, історію, культуру, спорт, мистецтво. Отже, його можна попросити пояснити наукові теорії так, щоб це зрозуміла навіть дитина.

 

Питання можуть бути різними, навіть філософськими. Перевага ChatGPT в тому, що він може змінювати способи пояснення залежно від запиту.

ChatGPT непогано креативить

Штучний інтелект від OpenAI також можна використовувати для мозкового штурму творчих ідей.

Він може швидко запропонувати свої варіанти або почати працювати з тим матеріалом, з яким до нього прийшли. Запити можуть бути максимально різними: від ідеї для стартапу до клички кота.

Також ChatGPT непоганий порадник. Він запропонує список фільмів на вечір за запропонованим жанром чи список літератури, щоб краще розумітися на середньовічній історії.

Робота з текстом

Однією з найсильніших сторін ChatGPT є його вміння працювати з текстом. Чат-бот може генерувати тексти відповідно до заданих тем та завдань.

Наприклад, його можна попросити написати пост для Facebook-сторінки про основні навички керування часом і за кілька секунд отримати готовий текст. Потім можна попросити ChatGPT поширити його в особистому блозі чи навпаки – прибрати з Twitter чи Instagram.

ChatGPT можна використовувати для створення будь-якого тексту: рекламного поста, художньої оповіді, есе і навіть вірша. Хороший текст не завжди згенерується з першого разу, але, даючи чат-боту більш чіткі завдання, його можна покращити до потрібного рівня.

 

Так, менеджер з продуктового дизайну Аммар Реші за допомогою ChatGPT написав дитячу книжку Alice and Sparkle і, використавши іншу нейромережу Midjourney, створив для неї ілюстрації. Так за два дні Реші з нуля створив книжку, яку тепер продає на Amazon.

Також ChatGPT може аналізувати тексти. Чат-бот перевірить роботу і вкаже на місця, які слід покращити. Крім того, він може розробити план для статті чи резюмувати її.

Робота і ChatGPT

Найбільш прагматичне використання ChatGPT – це його допомога в низці робочих питань. Чат-бот здатен значно збільшити продуктивність, перебравши на себе написання планів робіт, технічну документацію, звіти, ділові листи.

Так, повноцінного листа він не напише, оскільки не володіє достатньою кількістю субʼєктивних знань щодо робочого контексту, але 80% роботи виконає.

ChatGPT також стане в пригоді при створенні маркетингових кампаній та PR-стратегій. Він може бути консультантом з оптимізації бізнес-процесів та оцінки бюджетів.

Також штучний інтелект від OpenAI вміє писати код і може написати скрипт. Якісніші результати в нього виходять з простими мовами програмування на кшталт Python.

Проте з цим слід бути обережним. Сайт запитань і відповідей для програмістів Stack Overflow заборонив публікувати відповіді, згенеровані ChatGPT, адже його пропозиції найчастіше були неправильними.

Чат важливо сприймати як помічника, роботу якого потрібно перевіряти. Один із засновників OpenAI Сем Альтман не раз заявляв, що чат-бот може помилятися і є недосконалим.

Чат-бот може генерувати тексти з неправдивою інформацією. Сліпо довіряти йому не варто, оскільки він може давати правдоподібні відповіді, але за змістом це буде нісенітниця.

Реклама: