Через окупацію південних регіонів овочі подорожчали на 150%. Що буде в дефіциті в цьому сезоні?

Через окупацію південних регіонів овочі подорожчали на 150%. Що буде в дефіциті в цьому сезоні?

Понеділок, 23 травня 2022, 09:20 -
getty images
Розірвані торговельні ланцюги з тимчасово окупованими територіями вже позначилися на вартості сезонних овочів. Що буде далі з цінами і чи вистачить усіх товарів у 2022 році?

Що сталося?

Ціни на фрукти та овочі традиційно зростають навесні, тобто напередодні нового сезону. Проте цьогоріч подорожчання було більш відчутним.

За даними Державної служби статистики, у цій категорії ціни зросли на 8,5% лише за квітень, а з початку року – у середньому на 69%.

Передусім на полицях супермаркетах та на ринках дорожчали овочі, тоді як вартість фруктів переважно залишалася на звичному для цієї пори року рівні.

Наприклад, овочі з так званого борщового набору (морква, цибуля, капуста, буряк, картопля) у травні коштують суттєво більше, ніж торік.

Реклама:

На приготування традиційної української страви лише за овочі доведеться викласти 98,6 грн, тоді як рік тому вони коштували 48 грн.

 

Звичні для українців помідори та огірки за рік подорожчали майже вдвоє.

Де в Україні вирощують овочі?

За даними Мінагрополітики, у 2021 році найбільше овочів виростили фермери Херсонщини. За певними категоріями продуктів південна область лідирує серед інших регіонів України.

Серед призерів за обсягами вирощування овочів – Львівщина та Дніпропетровщина.

 

В Україні овочі вирощують переважно у відкритому ґрунті, тобто без використання теплиць чи парників. У 2021 році їх зібрали 9,42 млн тонн. Більшість, понад 86%, припадає на фермерські господарства.

Вирощених у теплицях овочів у 2021 році зібрали 0,4 млн тонн. Цей обсяг майже порівну ділять огірки та помідори. Найбільші площі під теплицями розташовані в Запорізький (19%), Херсонській (11%) та Тернопільській (11%) областях.

Хоча частина територій з великою кількістю теплиць тимчасово окупована (Херсонська та Запорізькі області), у Мінагрополітики переконують, що це не призведе до дефіциту тепличних овочів. Не в останню чергу – через менше споживання у зв’язку із значною міграцією українців за кордон.

Частково це скорочення компенсується потребами Збройних Сил України, вважає керівник проєкту "АПК-інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев.

Чому зросли ціни?

Причин кілька, але основна – брак пропозиції. Річ у тім, що вивезення овочів з Херсонської та Запорізької областей заблоковане через тимчасову окупацію частини цих територій.

Крім того, на весну припадає перехідний сезон, коли ціни традиційно вищі.

Ці два фактори і призвели до незвично високих цін на більшість овочів.

На вартість та доступність овочів борщового набору додатково впливає недостатня пропозиція торішнього врожаю, пояснює Хорев. Винятком є картопля: її достатньо, тому вона дешевшає.

Усе, чим підприємці не можуть забезпечити внутрішній попит, доводиться імпортувати. Як зазначають у мережі супермаркетів АТБ, близько 50% овочів на їхніх полицях завезені з-за кордону.

Проте й тут є проблеми, адже через дефіцит пального та черги на кордоні виникають затримки з доставкою продукції.

Огірки та помідори навесні імпортують з Туреччини, зазначають в "АПК-інформ". Проте через блокування окупантами портів товар доводиться завозити через західний кордон, що суттєво здорожчує логістику та зменшує обсяги поставок.

Крім того, на вартість овочів закритого ґрунту впливають високі ціни на газ, який використовують для обігріву теплиць.

Що з овочами на тимчасово окупованих територіях?

Фермери готувалися до нового сезону з розрахунком, що зможуть вивозити продукцію у всі регіони України. Тепер на окупованих територіях утворився надлишок продукції.

Як розповіла мешканка окупованого Мелітополя, майже всі овочі у продажі місцеві. Відповідно, і ціни на них у кілька разів менші від загальноукраїнських.

Наприклад, кілограм огірків чи редису коштує до 25 грн, молодої картоплі – до 35 грн. Натомість ціна завезених на місцеві ринки помідорів сягає 150 грн, що суттєво вище, ніж на підконтрольній Україні території.

Співрозмовник ЕП в Новій Каховці називає схожі цифри та констатує, що на ринках з’явилися молоді овочі: картопля, капуста, редиска. Ціни на борщовий набір зросли несуттєво.

Раніше ЕП повідомляла, що через розрив економічних зв’язків з підконтрольними регіонами та обмежену логістику фермери на тимчасово окупованих територіях змушені продавати росіянам свій врожай за безцінь.

Придбаний таким чином товар окупанти разом з награбованим вивозять в анексований Крим, аби задовольнити потреби населення країни-агресора.

Крім того, як розповіла ЕП мешканка Херсона, російські військові погрожують підприємцям. Мовляв, якщо заблоковані на тимчасово окупованій території українці не співпрацюватимуть з ними, то агресори не дозволять їм працювати.

Що далі буде з цінами на овочі?

До моменту надходження на ринок овочів нового врожаю спостерігатиметься певний дефіцит продукції, але полиці порожніми не будуть. Усе, чого бракуватиме, бізнес завезе з-за кордону.

Наприклад, огірки та помідори імпортуватимуть з Туреччини, де їхнє вирощування суттєво дешевше через кліматичні умови. Також значні обсяги овочевого імпорту припадають на Польщу та Нідерланди.

У Fozzy Group (мережі "Сільпо" та "Фора") констатують: зростання вартості логістики та закупівельних цін у постачальників вплине на вартість товарів на полицях супермаркетів.

Оскільки товар постачається через західний кордон, в АТБ фіксують підвищення логістичних витрат у середньому на 40%. За прогнозами компанії, ціни на овочі та фрукти зростуть на 5-10%.

На гуртовому київському ринку "Столичний" зростання цін пояснюють на прикладі товарів, які везуть з Туреччини.

Витрати на доставку продукції однією вантажівкою сягають 6 тис дол – удвічі більше, ніж до 24 лютого. Якщо поділити цю суму на весь вантаж, вийде 10-15 грн на кг.

Ціни на овочі почнуть знижуватися лише із збільшенням пропозиції від місцевих фермерів, тобто після виходу на ринок нового врожаю. В АТБ очікують, що в найближчі два місяці частка імпорту зростатиме.

Де вигідніше купувати овочі?

Гуртові ринки стикаються з тими ж викликами, що й мережі супермаркетів. Дефіцит пального та логістичні затримки – це універсальні проблеми для всієї галузі.

Аби зрозуміти, чи можна зекономити завдяки закупівлям на ринках, можна порівняти ціни на овочі з борщового набору на львівському "Шуварі", київському "Столичному" та в мережах ритейлу.

 

Що з фруктами та ягодами?

Попри зменшення обсягів вирощування фруктів та ягід, у цьому секторі прогнози для споживачів оптимістичні, зазначає Хорев. Не в останню чергу – через зменшення споживання, викликане міграцією населення.

Наприклад, на "Столичному" ринку вартість яблук за три місяці впала на 25%. Залежно від якості вони коштують 6-14 грн за кг, тоді як до вторгнення російських окупантів ціни коливалися в межах 10-20 грн за кг.

В АТБ констатували, що після 24 лютого вартість яблук та груш залишилася без змін.

Водночас, зауважує Хорев, в останні місяці невелику частину яблук доводиться імпортувати з Польщі через проблеми із зберіганням в Україні.

Тимчасом експорт ягід уже кілька років перевищує імпорт. За умови розв’язання проблеми логістики цьогоріч Україна продаватиме за кордон лохину, яку вирощують у Дніпропетровській, Київській та Житомирській областях.

Попри тимчасову окупацію частини Запорізької області, в Україні вдосталь насаджень черешні, тож її нестачі не передбачається. У Fozzy Group зазначають, що на полицях супермаркетів уже з’являється закарпатська полуниця.

Найгірша ситуація – з кавунами та динями. Їх вирощують у Херсонській області, тому до моменту деокупації регіону постачання на підконтрольні Україні території буде неможливе.

Це все добре. А чи вистачить зерна?

Попри тимчасову окупацію Херсонщини, бойові дії на сході та півдні України, зерна вистачить для задоволення і внутрішніх, і зовнішніх потреб. Єдине, що в умовах блокади Росією портів експорт зерна морськими шляхами зупинився.

Україні до осені потрібно терміново експортувати десятки мільйонів тонн зерна. Терміново, бо із серпня на елеватори надійде хліб нового врожаю.

Така ж ситуація з іншими експортними товарами: макаронами, борошном, олією. Ціни на них якщо і зростатимуть, то лише у звʼязку із збільшенням витрат на виробництво, але не через дефіцит.

Реклама: