Moneyveo, MyCredit та інші "швидкогроші": кому належать і скільки заробляють мікрофінансові організації

Moneyveo, MyCredit та інші "швидкогроші": кому належать і скільки заробляють мікрофінансові організації

Чистий дохід двадцяти найбільших мікрофінансових організацій у 2019 році перевищив 11 млрд грн. Що це за компанії і скільки вони заробляють на швидких кредитах?
Понеділок, 18 січня 2021, 09:30 -
колаж Андрія Калістратенка

Мільярди гривень чистого доходу – такими показниками вимірюються фінансові результати мікрофінансових організацій (МФО).

Завдяки класичній для МФО бізнес-моделі видачі короткострокових позик під високі відсотки одна тільки Moneyveo за 2019 рік заробила майже 3 млрд грн. У рекордно прибутковому для банківської системи 2019 році більше заробили лише Приватбанк і "Райффайзен банк аваль".

На відміну від банківського сектору, де працюють жорсткі правила НБУ, а власники і фінансова звітність кожної установи є загальнодоступною інформацією, більшість контролерів МФО невідомі широкому загалу, а про прибутки цих організацій можна лише здогадуватися.

ЕП вирішила виправити цю ситуацію.

Реклама:

Видання та спеціалісти YouControl аналітичної системи для перевірки контрагентів підготували рейтинг двадцяти найбільш прибуткових мікрофінансових організацій і знайшли інформацію про власників кожної з них.

Як формувався рейтинг

Для складання рейтингу спеціалісти YouControl використовували власні дані і дані Нацбанку та Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Остання до 1 липня 2020 року регулювала фінансові компанії, після чого ці функції перейшли до НБУ.

За даними Нацбанку, 5 листопада 2020 року до Державного реєстру фінансових установ було включено 966 фінансових компаній, з яких 783 мали ліцензії на видачу кредитів.

З цього переліку спеціалісти YouControl відібрали лише класичні мікрофінансові організації, що спеціалізуються на кредитуванні населення і зустрічаються на фінансових сайтах-агрегаторах під категорією "МФО".

З отриманої вибірки ЕП обрала 20 організацій з найбільшим показником "чистий дохід від реалізації продукції".

За 2019 рік компанії отримали 11,1 млрд грн чистого доходу  це втричі більше, ніж роком раніше, коли цей показник становив 3,9 млрд грн. Для порівняння: прибуток усієї банківської системи України тоді становив 59,6 млрд грн.

Фінансові результати 2020 року компанії оприлюднять у першій половині 2021 року.

 

Moneyveo

Чистий дохід у 2019 році – 2,986 млрд грн, у 2018 році – 910 млн грн (+228%). Зареєстрована 31 січня 2013 року.

Кінцевим бенефіціаром ТОВ "Манівео швидка фінансова допомога", яка видає позики під брендом Moneyveo, є 30-річний Михайло Лизанець.

Бенефіціар Moneyveo Михайло Лизанець
Бенефіціар Moneyveo Михайло Лизанець
Джерело: facebook.com

Moneyveo 23-річний Лизанець заснував у 2013 році спільно з 68-річним Віктором Тополовим.

Хоча Лизанець дав кілька компліментарних інтерв'ю, інформації про нього бракує. Він виходець з Луганської області, у 2011 році закінчив університет ім. Тараса Шевченка за спеціальністю "Інформаційні технології".

Після цього рік навчався в Лондонській бізнес-школі. По кілька місяців працював учотирьох компаніях. У 2016 році отримав нагороду загальнонаціональної програми "Людина року" в категорії "Менеджер року".

Екс-співзасновник Moneyveo Віктор Тополов
Ексспівзасновник Moneyveo Віктор Тополов
Джерело: liga.net

Про Віктора Тополова відомо набаго більше, через його бізнес інтереси і політичну діяльність.

На початку 1990-х Тополов володів компанією "Вугілля-південь" і ВАТ " Центральна збагачувальна фабрика "Стахановська". Остання свого часу була одним з найбільших у країні виробників вугільного концентрату для коксохімічного виробництва.

У 2006 році Індекс-банк, співвласником якого був Тополов, за 260 млн дол придбав французький Credit Agricole S.A.

Три скликання поспіль (2002-2012 роки) обирався до Верховної Ради. В останніх двох – від блоків "Наша Україна" та "Наша Україна – Народна самооборона". У 2005 році був міністром вугільної промисловості в уряді Юлії Тимошенко.

У 2011 році його частку та частки братів Константиновських (загалом 68,2%) у девелопері KDD Group за 16 млн дол придбав бізнесмен Андрій Веревський.

Видання "Фокус" у 2013 році віддало Тополову 53 місце в рейтингу "200 найбагатших людей України" із статком 324,5 млн дол. У пресслужбі Moneyveo Тополова назвали "ментором (опікуном. – ЕП) Лизанця".

У 2017-2019 роках співвласником Moneyveo був Олександр Унінец. Опосередковано його пов'язували з Тополовим.

MyCredit

Чистий дохід у 2019 році – 1,306 млрд грн, у 2018 році – 214 млн грн (+510%). Зареєстроване 26 червня 2015 року.

Кінцевими вигодонабувачами ТОВ "1 безпечне агентство необхідних кредитів", яка працює під брендом MyCredit, є харків'янки Наталія Гордієнко, Олена Катеринчик і банкір Сергій Тігіпко. Харків'янки контролюють 82% MyCredit, Тігіпко  18%.

Про Катеринчик нічого не відомо. Відповідно до відкритих даних державних реєстрів, вона є також співзасновницею ТОВ "Біг брейн диджитал маркетинг", ТОВ "Артджокер диджитал" та ТОВ "Стандарт фінанс".

За два дні липня 2019 року Катеринчик отримала від партії Шарія 1 млн грн за розміщення агітаційних матеріалів у соцмережах і на сайтах.

63-річна Гордієнко – колишня дружина Володимира Кацуби, народного депутата, члена Партії регіонів (до 2014 року), пізніше депутатської групи "Партія "Відродження". Не менш відомі сини Кацуби – 42-річний Сергій і 34-річний Олександр.

Бенефіціар MyCredit Наталія Гордієнко (праворуч)
Бенефіціар MyCredit Наталія Гордієнко (праворуч)
ДЖЕРЕЛО: tsn.ua

Братів Кацубів у 2015 році звинуватили у змові з метою розкрадання держкоштів в особливо великих розмірах. Зокрема, Олександр підозрювався в зловживанні службовим становищем на посаді заступника голови правління "Нафтогазу" (2012-2014 роки).

За версією правоохоронців, він підписав акти виконаних робіт на 285 млн грн за нібито проведені дослідження нафтогазових родовищ на шельфі Чорного моря. Крім того, він підозрювався у спробі розтрати майна "Нафтогазу", зокрема 3,4 млрд куб м газу майже на 12 млрд грн.

У 2016 році Олександра Кацубу затримали правоохоронці, а в березні 2017 року він пішов на угоду зі слідством, сплатив 100 млн грн до бюджету і дав важливі свідчення. Шевченківський суд Києва випустив його із СІЗО і зняв арешт з майна.

Сім'я Кацубів вважається одним з ключових спонсорів партії Шарія.

MyCredit видає позики на суму від 100 грн до 12 тис грн на 1-30 днів під базову процентну ставку 1,99% на день, що відповідає 726% річних.

CreditKasa

Чистий дохід у 2019 році – 794 млн грн, у 2018 році – 292 млн грн (+171%). Зареєстроване 13 лютого 2013 року.

Кінцевим вигодонабувачем ТОВ "Укр кредит фінанс", яка видає мікрокредити під брендом CreditKasa, є колишній голова наглядової ради групи "Метінвесту" Амір Айсатуров.

Він закінчив казахський Національний технічний університет за спеціальністю "Економіка та управління підприємством", має ступінь МВА школи бізнесу при Джорджтаунському університеті (Вашингтон, США).

Бенефіціар CreditKasa Амір Айсатуров
Бенефіціар CreditKasa Амір Айсатуров
Джерело: flickr.com

До приходу в СКМ Айсатуров обіймав посаду старшого керівника проєктів у московському та еміратському офісах міжнародної консалтингової компанії McKinsey&Company.

В СКМ він відповідав за розвиток гірничо-металургійного бізнесу. До сфери його відповідальності входили питання стратегії, інвестицій, фінансів та ризиків.

Айсатуров є також бенефіціаром мікрофінансової організації ТОВ "Бізнес позика" із статутним капіталом 144 млн грн та низки фінансових компаній.

CreditPlus

Чистий дохід у 2019 році – 748 млн грн, у 2018 році – 162 млн грн (+361%). Зареєстроване 1 грудня 2017 року.

ТОВ "Авентус Україна", яке працює під брендом CreditPlus, належить литовцю Андреюсу Трофімовасу.

У 2001 році він працював заступником директора литовської компанії "Страхування житлових кредитів", акціонером якого було Міністерство фінансів Литви. Компанія страхувала пільгові державні кредити на купівлю житла молодими і малозабезпеченими литовськими сім'ями.

У 2014 році Трофімовас зареєстрував у Росії мікрокредитну організацію "Капітал-НТ", яка з 2016 року видає кредити під брендом BelkaCredit, а з 2019 року – під брендом "НадоДенег".

В Україні Трофімовас володіє іншими компаніями, зокрема лізинговою, які є частиною литовської Aventus Group.

Miloan

Чистий дохід у 2019 році – 701 млн грн, у 2018 році – 167 млн грн (+319%). Зареєстроване 16 травня 2016 року.

Власником ТОВ "Мілоан" (бренд Miloan) є Родіон Бутко. Він також очолює раду директорів міжнародного холдингу Bredley Holding.

Холдинг з "25-річним досвідом управління активами" спеціалізується на розвитку fintech-проєктів у сфері небанківського кредитування. Понад десять підприємств групи працюють у Польщі, Україні, Румунії, Молдові, Росії, "постійно розширюючи географію присутності".

Бенефіціар Miloan Родіон Бутко
Бенефіціар Miloan Родіон Бутко
Джерело: ukrainejudo.com

У сегменті онлайн-кредитів в Україні і Польщі Bredley Holding представлений бредом Miloan, у сегменті беззаставного кредитування в Україні – брендами FinX і Cashpoint, заставного (мережа ломбардів) – торговою маркою "Благо" (відділення в Україні, Молдові та Росії).

AlexCredit

Чистий дохід у 2019 році – 561 млн грн, у 2018 році – 207 млн грн (+171%). Зареєстроване 22 травня 2017 року.

Кінцевими вигодонабувачами ТОВ "Алекскредит" (бренд AlexCredit) є чотири особи: Мені Беніш, Моше Цук, Борис Хендельман та Ілля Фішман. Компанії, через які вони володіють МФО, зареєстровані в Ізраїлі.

Докладна інформація про засновників відсутня. З відкритих джерел відомо, що Беніш, Цук, Хендельман та Фішман є також кінцевими вигодонабувачами дніпровського ТОВ "Еммас кредит Україна" та столичного ТОВ "Фінансова компанія "Фінтех". Обидва надають фінансові послуги.

Cashpoint

Чистий дохід у 2019 році – 560 млн грн, у 2018 році – 508 млн грн (+80%). Зареєстроване 5 листопада 2011 року.

Бенефіціаром ТОВ "Бі ел джи мікрофінанс", яке працює під брендом Cashpoint, є Родіон Бутко, якому також належить Miloan. Сумарно дві МФО Бутка заробили у 2019 році 1,26 млрд грн.

"КредитМаркет"

Чистий дохід у 2019 році – 489 млн грн, у 2018 році – 487 млн грн (+0,4%). Зареєстроване 4 лютого 2008 року.

ТОВ "Фінансова компанія "Центр фінансових рішень" (бренд "КредитМаркет") належить 60-річному банкіру Сергію Тігіпку.

Тігіпко починав кар'єру у 1980-х роках з позиції секретаря комітету комсомолу Дніпропетровського механіко-металургійного технікуму, потім керував відділом пропаганди та агітації Дніпропетровського міського комітету.

На початку 1990-х років познайомився з Леонідом Кучмою, який тоді був директором заводу "Південмаш". У 1991 році став заступником голови правління банку "Дніпро".

Бенефіціар “КредитМаркет” Сергій Тігіпко
Бенефіціар "КредитМаркету" Сергій Тігіпко
Джерело: m.ednist.info

Потім працював головою правління Приватбанку, був віцепрем'єром з питань економіки в уряді Павла Лазаренка. Очолював Національний банк. У 1998 році створив фінансово-промислову групу ТАС, названу на честь його доньки Анни.

Тігіпко працював в уряді Миколи Азарова, був заступником голови "Партії регіонів".

У рейтингу найбагатших українців, опублікованому журналом "НВ" в жовтні 2019 року, він посів 17 місце – його статки оцінені 407 млн дол.

З 2016 року володіє 99% акцій Universal Bank, який співпрацює з Monobank.

KF.ua

Чистий дохід у 2019 році – 451 млн грн, у 2018 році – 63 млн грн (+615%). Зареєстроване 14 лютого 2018 року.

Власником ТОВ "КФ.ЮА", яке працює на ринку мікрокредитування під брендом KF.ua, є Анна Пуріна. Докладна інформація про неї відсутня.

Пуріна є засновницею чотирьох інших компаній: ТОВ "Медімпульс плюс" та ТОВ "Медцентр "Алмі" (обидві Коростень, Житомирська область), ТОВ "Гео пріват центр" (Обухів, Київська область), ТОВ "Експо гранд" (Київ).

ТОВ "КФ.ЮА" – чи не наймолодший гравець у рейтингу.

CCloan

Чистий дохід у 2019 році – 430 млн грн, у 2018 році – 273 млн грн (+57%). Зареєстроване 19 жовтня 2015 року.

Одноосібним бенефіціаром ТОВ "СС ЛОУН" (бренд CCloan) є грузин Раті Тчелідзе.

Він вивчився на юриста в Тбіліському державному університеті імені Іване Джавахішвілі. Продовжив освіту у сфері міжнародної комерції і торгового права в Стокгольмському університеті та Амстердамському вільному університеті.

Бенефіціар CCloan Раті Тчелідзе
Бенефіціар CCloan Раті Тчелідзе
Джерело: finclub.net

В Україні у Тчелідзе є три інші компанії, які займаються кредитуванням, наданням фінансових послуг і комп'ютерним програмуванням. Він також є засновником холдингу Axios Capital Limited, який об'єднує низку кредитних організацій у різних країнах.

"Наша мета – зробити гроші доступними кожному, хто цього потребує, без прив'язки до суми, часу і цілей кредитування. А також без черг, довгого очікування і безлічі довідок. Проблема багатьох людей у тому, що вони не можуть оперативно отримати необхідні їм кошти для розвитку своєї справи або особистих потреб",  розповів власник CCloan.

"Швидко Гроші"

"Інші операційні доходи" — 414 млн грн, "Інші фінансові доходи" — 1345 млн грн. Зареєстровано 11 листопада 2010 року. 

Кінцевим вигодонабувачем ТОВ "Споживчий центр" (бренд "Швидко Гроші") є Амір Айсаутов. Він же є кінцевим бенефіціаром CreditKasa (ТОВ "Укр кредит фінанс").

Відповідно до даних YouControl та Нацкомфінпослуг станом на 1 січня 2020 року в графі "Чистий дохід від реалізації продукції" щодо МФО "Швидко Гроші" числиться 0 (нуль). Натомість ця МФО свої доходи записали у графи "Інші операційні доходи" — 414 млн грн та "Інші фінансові доходи" — 1345 млн грн.

Через таку подачу фінзвітності "Швидко Гроші" одразу не потрапила до рейтингу. Між тим, з огляду на фінансові показники, ця МФО достойна посісти в загальному рейтингу друге місце за розміром доходів.

Друга десятка рейтингу виглядає так.

Simple Money (ТОВ "Сімпл мані"). Чистий дохід у 2019 році 353 млн грн, у 2018 році 143 млн грн (+146%). Зареєстроване 12 листопада 2015 року. Власник – Олена Туз (90%).

"Качай гроші" (ТОВ "Качай гроші"). Чистий дохід у 2019 році – 335 млн грн, у 2018 році – 14 млн грн (+2 292%). Власники  Олександр Швець (50,5%) та Андрій Савченко (49,5%).

"Євро гроші" (ТОВ "Кредитна установа "Європейська кредитна група"). Чистий дохід у 2019 році – 229 млн грн, у 2018 році – 129 млн грн (+77%). Зареєстроване 29 грудня 2017 року. Власник – литовець Ігнас Дундуліс (через ЗАТ "Імаріна").

Cashberry (ТОВ "Фінансова компанія "Інвест фінанс"). Чистий дохід у 2019 році – 221 млн грн, у 2018 році – 20 млн грн (+1 005%). Зареєстроване 18 лютого 2016 року. Власник – Олександр Пархоменко.

iCredit (ТОВ "Ізі кредит"). Чистий дохід у 2019 році – 190 млн грн, у 2018 році – 114 млн грн (+66%). Зареєстроване 10 січня 2008 року. Власники – болгари Неделчо Спасов і Станімір Васілєв.

Global Credit (ТОВ "Глобал кредит"). Чистий дохід у 2019 році – 182 млн грн, у 2018 році – 105 млн грн (+73%). Зареєстроване 14 червня 2012 року. Власники – Михайло Восканіян (9,09%), Євген Коган (40,905%) та Йосип Шафіров.

E-Cash (ТОВ "Є-кеш"). Чистий дохід у 2019 році – 173 млн грн, у 2018 році – 37 млн грн (+367%). Зареєстроване 29 серпня 2017 року. Власники – Оксана Кіструга, Джекі Леві, Тамасі Бен Йозеф, Гай Бен-Леві (Ізраїль), Віка Баширов, Давід Узарашвілі (Грузія).

Pozichka (ТОВ "Інфінанс"). Чистий дохід у 2019 році – 165 млн грн, у 2018 році – 92 млн грн (+79%). Зареєстроване 6 лютого 2014 року. Власники Валентин Мужук і Михайло Власенко.

ForzaCredit (ТОВ "Фінансова компанія "Форза"). Чистий дохід у 2019 році – 158 млн грн, у 2018 році – 34 млн грн (+364%). Зареєстроване 28 листопада 2017 року. Власник – Олександр Бойко (90%).

Smartiway (ТОВ "Смартівей юкрейн"). Чистий дохід у 2019 році – 155 млн грн, у 2018 році – 10 млн грн (+1 450%). Зареєстроване 2 квітня 2018 року. Власник – Валерій Муратов.

Після виходу публікації, матеріал було доповнено інформацією про мікрофінансову організацію "Швидко Гроші". 

Реклама: