"Розумні" міста в Україні: навіщо їх створювати та чим може допомогти бізнес

П'ятниця, 28 серпня 2020, 09:30 -
Навіщо створювати "розумні" міста в Україні, хто повинен їх розвивати і що вже зроблено.

Життя без заторів, без страху за безпеку під час вечірніх прогулянок, без черг при оплаті послуг. Життя з усвідомленням, куди йдуть гроші з місцевого бюджету. Це можливо тільки в "розумному" місті. Концепція розвитку таких міст тільки починає втілюватися в Україні, хоча в розвинених державах ці речі давно стали реальністю.

Пісня Onuka "Це моє місто" чудово описує сучасну урбанізацію не лише в Україні, а й в усьому світі. Сучасне місто "про мене все знає, про безліч протиріч, місто ніколи не засинає, на мене чекає, впізнає з усіх облич".

Справді, місто ніколи не засинає, може багато розказати про жителів, упізнавати їх, гарантувати безпеку, автоматично передавати показники лічильників. У світі такі міста на початку 2000-х років почали називати smart city – розумне місто.

Зараз "розумні" міста змагаються за першість у міжнародних рейтингах. Іспанський Центр глобалізації та стратегії бізнес-школи у 2020 році назвав "найрозумнішими" Лондон, Нью-Йорк, Париж, Токіо, Рейк'явік. Київ у рейтингу – 115-й серед 174 міст.

Фахівці аналізували IQ міст за дев'ятьма критеріями: людський капітал (розвиток, залучення та виховання талантів), соціальна згуртованість (консенсус між соціальними групами), економіка, навколишнє середовище, управління, містобудування, міжнародні зв'язки, технології, мобільність (легкість пересування).

Віце-президент GlobalLogic: у мене немає відчуття, що Київ — це Smart City

За прогнозами ООН, до 2050 року 70% населення світу житиме в містах. Влада мегаполісів розвинених країн спрямовує зусилля на те, щоб зробити життя в містах максимально комфортним, безпечним і якісним. Покращувати життя в містах дозволяє "інтернет речей" – технологія, що створює рішення на основі даних.

На жаль, українські міста поки що лише вчаться "розумнішати", але перспективи з'явитися в міжнародних рейтингах smart cities у них є.

Що зроблено для комфортного життя

Щоб стати смарт-містом, владі, підприємствам та громадським організаціям слід аналізувати відкриті дані й ухвалювати рішення для покращення життя городян.

Наприклад, у Дрогобичі є мобільний додаток "Дрогобич – smart city", який пропонує туристичну мапу, афішу, електронні сервіси і навіть надсилає жителям push-повідомлення про відключення електроенергії чи водопостачання.

У Маріуполі та Києві реалізується програма "Безпечне місто" з встановлення відеокамер. Їх наявність дозволяє скоротити кількість злочинів, прискорює їх розкриття, контролює роботу комунальників і дозволяє керувати дорожнім рухом.

Як цифрові рішення змінюють міста

Цифрові рішення можуть змінити міста і спосіб життя їх мешканців. Вони підвищують довіру до влади, покращують репутацію міста, створюють нові сервіси.

Директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА та співкоординатор ініціативи Kyiv Smart City Юрій Назаров вважає, що потрібно починати з впровадження проєктів е-демократії, завдяки яким громадяни мають можливість бути почутими. Це електронні петиції, громадський бюджет.

Наступний крок – проєкти електронного урядування. Вони дозволяють мешканцям бачити роботу влади, стежити за витрачанням бюджетних коштів, отримувати електронні сервіси за кілька хвилин онлайн. Наступний етап – технологічні рішення: система відеоспостереження, е-квиток, е-паркування, дата-центр.

"Найбільш успішними кейсами в Києві вважаю систему відеоспостереження, платформу реєстрів та сервісів, яка дала змогу створити кабінет мешканця та мобільний додаток, громадський бюджет", – зазначив він.

Чим може допомогти бізнес

Бізнес не стоїть осторонь. IT-стартапи, мобільні оператори, компанії, які працюють у сфері "інтернету речей", – активні учасники процесу створення міських інновацій. В Україні є низка компаній, які займаються створенням "розумних" будинків. Їх досвід можна масштабувати і для розвитку системи "розумного" міста.

Так, компанія ОМО за допомогою колективної системи управління доступом автоматизує рутинні дії для власників житла: вхід у будинок або на територію житлових комплексів з мобільного, за допомогою Face ID чи відеонагляду. Також система успішно вирішує комунальні проблеми організацій з обслуговування.

Сервіси для "розумного" будинку: що пропонують українські виробники

Засновник і СЕО ОМО Вадим Сидоренко вважає, що цю систему можна інтегрувати в ідеологію smart city. "Ми мріємо про трансформацію "розумних" будинків у "розумні" міські системи, де всі простори і комунальні підприємства – єдина система ефективного споживання, безпеки і комфортного життя", – каже він.

Компанія "Київстар" успішно протестувала NB-IoT – мережу для "інтернету речей".

З її допомогою можна зчитувати показання датчиків руху муніципального транспорту, споживання води і тепла, регулювати освітленість залежно від часу доби і погоди, регулювати трафік для уникнення заторів, стежити за станом навколишнього середовища, підвищувати безпеку на вулицях.

Кооперація влади та бізнесу

Тривалі бюрократичні процедури і нестабільна економічна ситуація в Україні уповільнюють впровадження цифрових рішень. Враховуючи кількість технологій і темпи їх росту у світі, трансформація міст повинна відбуватися постійно. В Україні є чимало IT-компаній, які готові працювати для того, щоб міста "розумнішали".

"Влада повинна вирішувати спірні питання, які виникають між бізнесом і суспільством. Наприклад, громадянам може здаватися, що відеокамери стежать за ними. Владі потрібно розробити такі правила збереження особистих даних людей, щоб вони не хвилювалися", – зазначає Сидоренко.

Назаров вважає, що одним з інструментів прискореного впровадження сучасних технологій в містах могло б стати державно-приватне партнерство. Проте наразі цей процес не врегульований ні на законодавчому рівні, ні на практиці.

"Виходить замкнуте коло: повільна реалізація проєктів призводить до незначної кількості навичок їх впровадження. Цю проблему може вирішити спрощення процедури залучення бізнесу до реалізації проєктів держави", – коментує Назаров.