Як поділили "Арсенал": кому дісталася "золота" земля легендарного заводу на печерських пагорбах

Як поділили "Арсенал": кому дісталася "золота" земля легендарного заводу на печерських пагорбах

Від легендарного київського заводу "Арсенал" залишилася тільки коштовна земля в центрі Києва. Як вона переходить у приватну власність і хто її забудовує?
Середа, 26 серпня 2020, 08:30 -

Київський завод "Арсенал" переживає свій найгірший період за 250-річну історію. Підприємство, яке забезпечувало всі радянські космічні кораблі оптично-електронними системами орієнтування, ледь не стало банкрутом у 2009 році.

Єдина цінність, що залишилася у власності держпідприємства, – нерухомість. Навряд чи ще десь у центральній частині столиці України є 20 гектарів землі, які б використовувалися так неефективно.

Цю "необачність" залюбки виправляють відомі київські забудовники Василь Хмельницький, Володимир Зубик, Дмитро Ісаєнко, Андрій Вавриш, Вадим Столар.

Ревіталізація та реновація занедбаних територій заводу не виглядала б так суперечливо, якби питанням виведення корпусів та земель "Арсеналу" не займалася Генеральна прокуратура. В Офісі генпрокурора кажуть, що державі завдано збитків на 1 млрд грн.

Реклама:

Як частина заводу "Арсенал" опинилася у приватній власності? Між ким поділили територію держпідприємства? Хто і що будує на "золотій" землі у самісінькому центрі Києва? І що думають про відкриття ресторанів на місці виробничих цехів співробітники "Арсеналу"?

Комунізм не запанував

8 листопада 2017 року, у соту річницю Жовтневого перевороту, співробітники київського заводу "Арсенал" розкрили капсулу часу. Послання до нащадків було замуроване в одну зі стін заводу у 1967 році.

Лист в майбутнє починався зі слів: "До вас, людей, що живуть в комунізмі, звертаються переможці соціалістичного змагання, присвяченого 50-річчю Великого Жовтня... Ми працюємо, вчимося і творимо для того, щоб на нашій рідній Землі назавжди запанував комунізм...".

Як виявилося, комунізм не запанував, а завод "Арсенал" опинився на межі банкрутства. Уникнути неплатоспроможності заводу допомогла реорганізація шляхом приєднання ДП "Завод "Арсенал" до Казенного підприємства спеціального приладобудування "Арсенал" у 2009 році.

За словами голови профспілкового комітету держпідприємства Олени Сміли, метою ліквідації заводу "Арсенал" було отримання контролю над його територією – підприємство розташоване в Печерському районі Києва на площі понад 25 га.

 
ДЖЕРЕЛО: OLEG TOTSKIY

У 2017 році розпорядженням Київської міської державної адміністрації земельна ділянка в кварталі вулиць Грушевського, Московської та Кловського узвозу була поділена на кілька. У користуванні заводу залишилося близько 20 га.

Решта ділянок були віддані в користування Генеральній прокуратурі, Українському науково-практичному центру ендокринної хірургії Міністерства охорони здоров'я і трьом приватним компаніям.

У квітні 2020 року в Офісі генерального прокурора відбулася нарада з керівництвом Державного космічного агентства. На ній стало відомо, що заводу "Арсенал" була завдана шкода на суму понад 1 млрд грн внаслідок виведення об'єктів у приватну власність та реалізації майна через податкову заставу.

За словами Генерального прокурора Ірини Венедіктової, наразі відкрито кримінальні провадження та активізоване розслідування. "Там, де ще не втрачена можливість повернути майно держави, ми маємо зробити все, щоб це здійснити", – заявила Венедіктова.

У відчуженні майна "Арсеналу" слідство звинувачує службових осіб держпідприємства та колишнє керівництво Державного космічного агентства.

Дядечко з Монако

Ділянки, про які говорила генеральний прокурор, КМДА передала трьом приватним компаніям – "ІСВ інвест", "Мірра-девелопмент" і "Бізнес проперті груп" – на підставі придбання права власності на нерухомість, розташовану на цій землі.

За інформацією джерел ЕП, усі три компанії раніше були афілійовані з бізнесменом Сергієм Дядечком.

Дядечко був акціонером "Родовід банку", коли, за даними видання "Наші гроші", фінустанову контролювали структури Юрія Іванющенка, а також ексвласник банку "Союз", що двічі виводився Нацбанком з ринку.

Раніше Дядечко володів баскетбольним клубом "Донецьк", зараз – БК "Монако". У коментарі "Український правді" бізнесмен розповідав, що його сім'я живе в Монте-Карло, сам він працює в Україні, а на вихідні їздить до сім'ї.

Почесний консул України у Ніцці Марк Івасилевич заявляв, що Дядечка вважають "представником українських олігархів на Лазуровому узбережжі", а сам ексбанкір "вхожий до оточення принца Монако Альберта ІІ, підтримує з ним ділові відносини".

 
Київський завод "Арсенал" переживає свій найгірший період за 250-річну історію
ДЖЕРЕЛО: OLEG TOTSKIY

Дядечко повідомив, що в Україні веде низку проєктів у сфері девелопменту і нерухомості. У нього також є щебеневий кар'єр у Кіровоградській області, фармацевтична компанія "НІКО" та інвестиційні проєкти.

Як у власності Дядечка опинилася нерухомість легендарного київського "Арсеналу"? Історія почалася у 2007 році, коли фірми Дядечка та його партнерів і керівник держпідприємства Ігор Волощук створили спільне підприємство.

"Арсенал" вніс у статутний капітал спільного підприємства нерухомість загальною площею 32,6 тис кв м на 135 млн грн, а інші учасники зобов'язалися внести 190 млн грн. 

ОНОВЛЕНО Після виходу статті з редакцією ЕП зв'язався сам Дядечко і розповів, що у 2007 році у спільне підприємство ним було внесено 120 мільйонів гривень. Ще 70 мільйонів гривень перерахували у 2013-2014 роках.

За словами бізнесмена, ці кошти були витрачені на реконструкцію будівель та закупівлю обладнання для виробництва космічних супутників.

У 2013 році, напередодні Революції гідності, "концесіонери" уклали додаткову угоду, згідно з якою ДП "Завод "Арсенал" вийшло із спільної діяльності. Кілька корпусів заводу завдяки судовим рішенням стали приватною власністю.

Вдихнули нове життя

Подією, завдяки якій кияни побачили прихід приватного капіталу на колишній символ радянської промисловості, стало відкриття Kyiv Food Market – "Київського ринку їжі". Корпус заводу і площа перед ним навпроти станції метрополітену "Арсенальна" були реконструйовані і відкриті для вільного відвідування.

До 2016 року власниками нерухомості, де зараз розміщується Kyiv Food Market, значилися фірми "Скайнет Ltd" і "Нова тор", які були учасниками спільного підприємства з "Арсеналом" у 2007 році.

У 2016 році приміщення і земельні ділянки переоформили на компанію "Бізнес проперті груп", яку у 2018 році в Дядечка викупив девелопер Олексій Баранов.

Баранов – бізнес-партнер і колишній менеджер однієї з компаній відомого українського бізнесмена Василя Хмельницького. Компанія "А-девелопмент" Баранова відома на ринку реалізацією проєктів Smart Plaza на Оболоні і КПІ, а також забудовою території кінокопіювальної фабрики біля метро "Голосіївська".

У "А-девелопменті" кажуть, що шукали в центрі Києва територію, яку можна було б зробити "магнітом" для киян і туристів.

"У нас виникла ідея створити крутий простір, відкрити його для всіх і дати цим пам'яткам архітектури нові функції і нове життя", – розповіла ЕП комерційний директор "А-девелопменту" Дар'я Кухаренко.

Сусідні з "ринком їжі" корпуси належать "Арсеналу". Підконтрольна "А-девелопменту" компанія "Фін експерт проджект" орендує їх у Фонду держмайна. У приміщеннях працюють ресторани, освітні центри та коворкінг.

 
  1. Kyiv Food Market. Власник будівлі і девелопер - "А-Девелопмент" Олексія Баранова, бізнес-партнера Василя Хмельницького. Приміщення придбали у Сергія Дядечка. Ринок їжі відкрили у співпраці з Алексом Купером і Михайлом Бейліном.
  2. Коворкінг Creative States Іллі Кенігштейна. Орендар корпусу і девелопер - "А-Девелопмент".
  3. На першому поверсі ресторани, учбовий центр "Освіторія" Зої Литвин, дружини Василя Хмельницького. На верхніх поверхах - виробничі приміщення заводу.
  4. Цех знесений у 2020 році. Земля належить компанії "Мірра-Девелопмент", яку викупив Василь Хмельницький у Сергія Дядечка. Планується побудувати багатофункціональний комплекс з апартаментами та паркінгом.
  5. Стадіон. Земельна ділянка частково охоплює стадіон та навколишню територію. Передана компанії "Мелетія" Київською міськдержадміністрацією, власник - Вячеслав Фігурний. Цільове призначення – будівництво багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної інфраструктури. Згідно з проєктом, стадіон повинен бути збережений і реконструйований.
  6. Касаційний адміністративний суд. Приміщення заводу були передані під потреби суду в кінці 2000-их з ініціативи прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
  7. Ангар, власність заводу. В частині приміщень Ілля Кенігштейн відкриває коворкінг Creative State of Arsenal 2.
  8. У будівлі розташовані Вищий адміністративний суд, Шостий апеляційний адміністративний суд, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Державне космічне агентство.
  9. Прохідна та приміщення казенного підприємства спеціального приладобудування "Арсенал".
  10. Бізнес-центр М8, офіс "Інтергал-Буд". Належить також юридичним особам, пов'язаним з "Інтергал-Буд" екс-нардепа Володимира Зубика.
  11. Цех заводу демонтується. Приміщення було придбане власником "Укрбуд" Максимом Микитасем та ресторатором Дмитром Федотенковим за 563,7 млн грн. Планувалося будівництво бізнес-центру "Арсенал Плаза". У 2019 році Микитась продав нерухомість структурам, пов'язаним з Вадимом Столаром.
  12. Будівництво житлового комплексу Філадельфія Концепт Хаус компаніями Saga Development Андрія Вавриша та Perfect Group Дмитра Ісаєнка. Земельна ділянка була передана Генеральній прокуратурі. Згодом КМДА змінила цільове призначення ділянки з "промислової" на "житлову забудову".
  13. Приватна клініка "Центр ендокринної хірургії". Отримала у користування приміщення лікарні заводу у 2017 році.
  14. Передано Генеральній прокуратурі урядом Миколи Азарова у 2012 році. У корпусі розміщуються працівники відомства.
  15. Належить ТОВ "ІСВ-Інвест" Сергія Дядечка з 2016 року.
  16. Використовується Казенним підприємством спеціального приладобудування "Арсенал". Власник - Державне космічне агентство.

За оренду частини приміщень корпусів заводу №1 і №7 компанії з орбіти "А-девелопмент" платять близько 950 тис грн на місяць.

Справою оренди корпусу заводу №1 зацікавилася Національна поліція. Згідно з інформацією досудового слідства, менеджери компанії "Фін експерт проджект" змовилися з "невстановленими" службовими особами Фонду держмайна та оцінювачем, що призвело до недоотримання держбюджетом понад 11,386 млн грн орендних платежів.

За інформацією джерел ЕП, "Консалтингова компанія "Острів" оцінила понад 5,2 тис кв м нерухомості 54,93 млн грн. Експертний аналіз показав, що реальна вартість майна становила 80,72 млн грн.

Таким чином, за формулою Кабінету міністрів, вартість оренди тільки одного корпусу заводу для компанії Баранова повинна була становити 968 тис грн замість 488 тис грн.

Крім того, Нацполіція вважає, що під час проведення конкурсу з оренди комісія навмисне, за усною вказівкою керівництва ФДМ, відхилила заявки двох конкурентів фірми "Фін експерт проджект" – компаній "Ріверклаб ЛТД" та "Еверсон Україна".

У відповіді на запит "Економічної правди" ДП "Завод "Арсенал" повідомило, що у нього на праві господарського відання перебувають майже 75 тис кв м нерухомості. Загальна площа приміщень, що здаються в оренду, перевищує 18 тис кв м.

Згідно з відкритими даними, Фонд держмайна щомісячно отримує за оренду майна на території заводу близько 1,668 млн грн.

Співробітники "Заводу "Арсенал", з якими поспілкувалася ЕП, загалом нейтрально висловлюються щодо відчуження майна держпідприємства.

"Звичайно, я сумую за тими часами, коли завод випускав унікальну техніку і забезпечував роботою тисячі людей. Зараз корпуси в занедбаному стані і немає держзамовлень...

Це ж не нові власники винні, що завод довели до банкрутства. Мені не подобається, що тут відкрилися ресторани, але подобається, що інвестор врятував історичні будівлі від руйнування", – каже співрозмовник ЕП.

Хмельницький розширює присутність

Дядечко продає компаніям з орбіти Хмельницького не саму нерухомість, а корпоративні права на компанії, що володіють нерухомістю. Так, за даними сервісу Youcontrol, у 2019 році Хмельницький став кінцевим бенефіціарним власником компанії "Мірра-девелопмент".

Як повідомили "Економічній правді" в пресслужбі компанії UDP, яка займається девелоперським бізнесом Хмельницького, мажоритарний власник не бере участі в операційному управлінні. За домовленістю акціонерів, компанією керує інвесткомпанія Quarter Partners Андрія Іванова, старого бізнес-партнера Хмельницького.

"Менеджмент UDP вирішив брати участь в проєкті ревіталізації покинутої промислової зони в центрі міста. Компанія отримала всі необхідні дозвільні документи для спорудження торговельно-офісного центру", – повідомили в пресслужбі.

Цех заводу, що належить фірмі "Мірра-девелопмент", був знесений напередодні публікації цієї статті. На пустирі, що виник біля стадіону "Арсенал", побудують не торговельно-офісний центр, а багатофункціональний комплекс з апартаментами та паркінгом. Принаймні, про це свідчать містобудівні умови та обмеження, видані КМДА.

 
джерело: ГО savearsenal

Будівництво апартаментів – розповсюджений спосіб спорудження житлових будинків без наявності повного пакета документів на такі роботи. Інвестори такої нерухомості не можуть прописатися в апартаментах і вимушені оплачувати комунальні послуги за промисловими тарифами.

Отримати від міста містобудівні умови та обмеження компанія змогла лише в судовому порядку, оскільки за функціональним призначенням у Генеральному плані ця ділянка відносилася до території вулиць і доріг.

"Бізнес проперті груп" у Дядечка викупили Олексій Баранов та ексдиректор центрального офісу продажів UDP Богдан Кабанець. Утім, пізніше Баранов став одноосібним власником.

Сторони кажуть, що попри бізнес-зв'язки та сусідство компанії реалізують проєкти окремо. За словами комерційного директора фірми "А-девелопмент" Дар'ї Кухаренко, Хмельницький не має стосунку до проєкту реновації території "Арсеналу" біля "ринку їжі", але допустила, що власник UDP міг у нього інвестувати.

Цю інформацію підтвердили ЕП у пресслужбі UDP. Там повідомили, що Хмельницький не є акціонером "А-девелопменту", але інвестував у її проєкти на території заводу "Арсенал".

На присутність інвестицій Хмельницького вказує ще один факт. Освітній центр "Освіторія", розташований в одному з орендованих корпусів "Арсеналу", належить Зої Литвин – дружині Хмельницького.

І тільки "ІСВ-інвест", як і раніше, на 100% належить Ользі Дядечко – дружині власника баскетбольного клубу "Монако". Ця юрособа володіє шматком землі розміром 1,17 га поруч з Кловським узвозом.

Микитась, Столар, російський бізнесмен

Поруч з кінотеатром "Зоряний" та Офісом генпрокурора розташований цех заводу "Арсенал", який був проданий як арештоване майно за 563,7 млн грн. Укргазбанк продав цю нерухомість ТОВ "Філософія девелопмент", наближеному до оточення Микитася.

Згодом у Микитася почалися проблеми і він не зміг "потягнути" великий об'єкт одноосібно. Ресторатор Дмитро Федотенков в одному з інтерв'ю розповів, що в лютому 2019 року Микитась запропонував йому викупити корпус "Арсеналу".

"Я вклав 12 млн дол, і так ми стали партнерами. Але навесні я дізнався, що Микитась сфальсифікував мій підпис і передав об'єкт у заставу. Він цей факт визнав і, власне, залишився мені винен", – заявив Федотенков.

"Укрбуд девелопмент" до свого банкрутства навіть встиг анонсувати будівництво бізнес-центру "Арсенал плаза" на місці старого корпусу, але восени 2019 року із складу засновників компанії "Філософія девелопмент" оточення Микитася вийшло.

Єдиним власником "Філософії девелопмент" наразі є компанія "Монтаді", створена у січні 2019 року. Її засновниками вказані Алла Виговська і "КУА "Система капітального інвестування". Власниками останньої є Ярослав Зозуля і кіпрська компанія "Валдез лімітед".

"Валдез лімітед" і компанії, що, ймовірно, належать колишньому "наглядачу" за Києвом Вадиму Столару, є співзасновниками ТОВ "Укржитлобуд". Ця компанія планує побудувати хмарочос на місці парковки біля станції метро "Палац "Україна".

Підрядником будівництва на місці корпусу, що вже почали зносити, є фірма "Девіжн констракшн". Її засновники – Анатолій Мовчан і "ЗНВКІФ "Авераж", бенефіціаром якої є російський бізнесмен Дмитро Буряк.

Буряк відомий на ринку як девелопер будівельних проєктів DeVision у Литві та Україні, а також як виробник біологічно активних добавок.

Стадіон, житло, офіси

На території заводу "Арсенал" розташований однойменний стадіон, який хотів відновити Вадим Рабинович, будучи президентом футбольного клубу "Арсенал Київ".

 
джерело: Big Kyiv

У 2018 році КМДА оголосила інвестиційний конкурс для реалізації проєкту "Облаштування парку з об'єктами спортивної інфраструктури" на місці занедбаного стадіону. Переможцем стала компанія "Мелетія".

Засновником і керівником "Мелетії" значиться Вячеслав Фігурний з Обухова. Відповідно до Кадастрової карти, цільове призначення цієї ділянки – будівництво багатоквартирного житлового будинку з об'єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. Згідно з проєктом, стадіон повинен бути реконструйований.

Влітку 2020 року один з найбільших українських забудовників "Інтергал-буд" відкрив бізнес-центр М8, у якому розмістив і власний головний офіс. Засновником ТОВ "БЦ М8" є компанія "Марс девелопмент", власниками якої є компанії з орбіти "Інтергал-буду".

За інформацією джерел ЕП, кінцевим бенефіціаром "Інтергал-буду" є львівський бізнесмен і колишній депутат від Партії регіонів Володимир Зубик. Згідно з документами, які є у розпорядженні ЕП, "Марс девелопмент" є одним з найбільших кредиторів ДП "Завод "Арсенал" – 2,5 млн грн. Щоправда, залишається невідомим, як саме виникла ця заборгованість.

ОНОВЛЕНО Як повідомив ЕП Сергій Дядечко, приміщення, де зараз розташований бізнес-центр "Інтергал-Буду", було придбано "за копійки" у Фонду Держмайна прем'єром Миколою Азаровим у 2007-2009 роках і оформлено на свого родича Ігоря Сотуленка. За словами Дядечка, його "ІСВ-Інвест" не продавала цю нерухомість "Інтергалу".

Дві інші відомі девелоперські компанії – Saga Development Андрія Вавриша та Perfect Group Дмитра Ісаєнка – зводять ЖК Philadelphia Concept House на одній з двох ділянок Генеральної прокуратури. Спеціально для цього КМДА змінила цільове призначення землі з "промислової" на "житлову забудову".

Реклама: