Стільці для IKEA з українського бука: як незаконно вирубують карпатський ліс

Стільці для IKEA з українського бука: як незаконно вирубують карпатський ліс

Середа, 24 червня 2020, 00:30 -
24tv.ua
Незаконні вирубки лісу в українських Карпатах не припиняються. Британські дослідники з'ясували, за якими "схемами" знищуються українські ліси. Головне, що треба знати зі скандального розслідування Earthsight, яке ще наробить чимало галасу.

У 2019 році британська неурядова організація Earthsight опублікувала дослідження, яке підтверджувало, що Україна експортує до ЄС незаконну деревину для постачальників IKEA і H&M.

Тоді дослідники з'ясували, що з України до країн ЄС експортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу, і більше, ніж з країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії.

Як виявилося, це ще не все. 23 червня Earthsight опублікувало нове розслідування. Воно тривало 18 місяців і стосувалося закупівель української деревини компанією ІКЕА.

Дослідники відстежили шлях деяких з культових товарів ІКЕА з полиць магазинів до лісу, з якого вони походять. Деталі вражають.

Реклама:

Earthsight вдалося знайти не лише винуватців незаконних рубок, які тривають в Карпатах, а й з'ясувати їх причину.

ЕП публікує основні тези з дослідження.

Стільці з українського бука

Більшість дерев'яних меблів від IКЕА зроблено з ДСП, вкритої фарбою або шпоном. Однак найбільш популярні моделі виробляють із суцільної букової деревини помаранчевого відтінку.

Знаменитий розкладний стілець "Тер'є" (Terje) – незамінна модель в асортименті. Щороку ІКЕА продає понад 1,5 млн цих виробів – близько три стільці щосекунди.

Як зазначають дослідники, "Тер'є" та багато інших відомих моделей стільців від ІКЕА – "Бор'є" (Borje), "Інгольф" (Ingolf) та "Хенріксдаль" (Henriksdal) – роблять з українського бука.

 
Той самий стілець "Тер'є"
Джерело: shpock.com

Хто незаконно рубає український бук

Лісомисливське господарство смт. Великий Бичків на Закарпатті займає територію, удесятеро більшу за Манхеттен (50 тис га) у найбільш багатолісній та біорізноманітній частині українських Карпат.

Перевірки Державної екологічної інспекції підтвердили, що Великобичківське ЛМГ незаконно видало ліцензії на "санітарні" рубки на понад сотню ділянок з квітня до червня 2018 року.

Дані, отримані Earthsight, свідчать, що Великобичківське ЛМГ проводило незаконні санітарні рубки у тому ж обсязі в аналогічний період у 2019-2020 роках. Дозволи на рубку здорових дерев видали під приводом того, що вони хворі.

 
Вид на Великий Бичків
джерело: Earthsight

Це поширений в Україні обман, який дозволяє проводити лісозаготівлю у значно більших обсягах, ніж ті, що вважаються невиснажливими. Крім того, виявлено докази порушень законодавства під час лісозаготівлі, зокрема, рубки поза визначеними межами.

Хто купує незаконно зрубаний бук

Дослідники зазначають, що головним заготівельником незаконно зрубаного бука є меблева компанія ТОВ "ВГСМ".

Під час інтерв'ю з місцевими журналістами директор "ВГСМ" пояснила, що компанію заснували у 1992 році як постачальника для ІКЕА. До 2008 року власником "ВГСМ" була дочірня компанія ІКЕА – Swedwood, яку ІКЕА закрила у 2008 році через місцеву корупцію.

Після цього компанію купив багаторічний працівник ІКЕА з Румунії Даніел Міхай Плопішан, який відкрив її у 2010 році, щоб виробляти букові стільці для шведського гіганта.

"ВГСМ" є одним з найбільших деревообробних підприємств країни. Воно переробляє 40 тис куб м деревини щороку, з яких роблять майже півмільйона букових стільців. Майже весь товар вони експортують до ЄС, при цьому замовником 96% продукції є ІКЕА.

"ВГСМ" купує бук в усіх карпатських лісгоспів. Близько 90% поставок припадають на місцевий Великобичківський лісгосп. Більшість цієї деревини заготовляє сама компанія "ВГСМ", яка є підрядником із заготівель для лісгоспу.

 

Зелена територія – це межа Великобичківського лісового господарства. Червоним позначені ділянки незаконної вирубки у квітні-червні 2018 року, жовтим – лісозаготівля на сертифікованих FSC зонах у 2017-2019 роках, синім – санітарні місця вирубки в "період тиші" у 2020 році, яку здійснювала "ВГСМ". Оранжевим кольором позначені санітарні місця вирубки в "період тиші" у 2020 році, які здійснювали інші компанії.

джерело: Earthsight

Дані, які отримала Earthsight, показують, що близько 73% всіх заготовлених у Великому Бичкові букових лісоматеріалів купує "ВГСМ". Це робить компанію найбільшим клієнтом підприємства і дозволяє значно впливати на його діяльність.

Дослідження Української природоохоронної групи виявило порушення законодавства про оцінку впливу на довікілля у чотирьох інших постачальників "ВГСМ". У 2018-2019 роках підприємства з Хуста, Перечина, Болехова і Коломиї незаконно заготовили 78 тис куб м деревини на 143 ділянках.

Товаротранспортні документи, до яких отримала доступ Earthsight, показують, що компанія "ВГСМ" виготовляє стільці "Бор'є" та букові стільниці моделі "Гертон" для прямого експорту ІКЕА, а також продає букову сировину, дуб і ясен на фабрику ІКЕА в Словаччину.

Значну частину експортної продукції становлять напівготові частини меблів ІКЕА або букові пиломатеріали. Через Тису їх переправляють до Румунії, де їх фінальною обробкою займається компанія Plimob.

Plimob співпрацює з IKEA понад 30 років, 98% продукції виготовляє на замовлення шведської компанії і має всі сертифікати ЄС. Компанія є одним з десяти найбільших експортерів меблів в Румунії.

До Румунії експортують частини для букових крісел "Інгольф", "Екедален", "Хенріксдаль", "Норрнас", а також для знаменитої моделі "Тер'є".

Навіть в умовах пандемії COVID і карантину "ВГСМ" робить все, щоб забезпечити поставки для ІКЕА.

За даними Earthsight, всупереч забороні у Великому Бичкові протягом квітня і початку травня 2020 року на щонайменше 33 ділянках проводилися санітарні рубки. На 11 з них заготівлю проводила компанія "ВГСМ".

Шлях незаконно вирубаного бука

 
Куди потрапляє незаконно вирубаний бук українських державних лісозаготівельних фірм
джерело: Earthsight

Не буком єдиним

Незаконні рубки відбуваються не лише в цьому карпатському селищі. До того ж, більшість проблем ІКЕА з українською деревиною не обмежуються буковими стільцями. Більшість товарів з дерева виготовляються з дешевих плитоматеріалів, покритих шпоном або меламіном.

Другий у світі за величиною виробних таких плит – і важливий постачальник ІКЕА – компанія Egger. Протягом 2019 року вона імпортувала деревини від українських постачальників майже на 2 млн дол.

Ці постачальники не раз були об'єктами кримінальних проваджень, пов'язаних з незаконними рубками та незаконною торгівлею деревиною.

Одного з них, лісгосп у Чернівецькій області, у 2018 році за такі дії оштрафували на сотні тисяч доларів.

Про схеми незаконної вирубки: розмова з інсайдером

Наприкінці 2019 року з розслідувачами Earthsight зв'язався лісівник одного з лісгоспів в Карпатах.

Його заяви важливі для розуміння того, як в Україні лісгоспи легалізують незаконно зрубану деревину, наскільки погано працюють правоохоронні органи, і як проблема ІКЕА з незаконною деревиною виходить за межі "ВГСМ" та розкладних стільців.

Це свідчення людини, яка працює в галузі лісозаготівлі. Далі – пряма мова.

"Я десять років працював лісорубом в лісгоспі. Я там багато чого надивився. Наприклад, як наші лісівники розширюють межі лісосіки чи межі ділянок для заготівлі для власних потреб.

Якщо офіційно ми вирубуємо 200 куб м деревини, то завдяки розширенню меж ділянки додатково рубаємо ще 100 куб м".

За його словами, такі практики поширені на кожній лісосіці в межах лісгоспу.

"Ми маркуємо межі лісосіки червоною фарбою. Типова лісосіка має площу до гектара, один гектар або півтора гектари. Далі на наш розсуд ми можемо відступати ще на п'ять метрів від межі і позначити нову межу фарбою. Отже, якщо на ділянці близько 300 куб м лісу, то ми додатково рубаємо ще 150-200 куб м", – розповів лісівник.

 
 
До і після. Супутникові знімки однієї з ділянок незаконно вирубаного букового лісу "ВГСМ" під час "періоду тиші" та карантину
джерело: Earthsight, Супутникові знімки Sentinel, доступ до яких здійснюється через Global Forest Watch

У розмові з Earthsight він підтвердив, що представникам правоохоронних органів дають хабарі, щоб ті заплющували очі на незаконні рубки.

"Якщо приїдуть інспектори, то вони побачать, що все добре – дерева позначені фарбою. Але ж площу лісосіки збільшили. Ніхто не реагує на такі порушення. Інспекторів можна побачити вже на під'їзді до лісгоспу. Наші любі лісівники виходять їм назустріч, дають хабар і ті їдуть геть".

Він підтвердив, наскільки поширена практика незаконних санітарних рубок. З його слів, лісівники могли казати, що дерева повалив вітер, і рубати сусідні здорові дерева.

Він також розповів, що лісівники часто завищували ціни на послуги підрядників чи користувалися фіктивними договорами про надання послуг, а різницю клали собі в кишеню.

Хоча такі схеми використовують лісівники майже всіх навколишніх лісгоспів, дослідники дізналися від співрозмовника про нову тактику: незаконна діяльність в документах записується на "мертві душі".

"У лісгоспі є люди, які там не працюють або які померли. Усі "неофіційні" роботи записані на них. У кожному лісгоспі мінімум п'ять таких "людей", – повідомив співрозмовник видання.

Він сказав, що лісівники зазвичай надто налякані, щоб щось сказати, і небезпідставно. Якщо їм і вдається виступити, то їх одразу "беруть під контроль".

"Збираються всі бригади, і кожній бригаді кажуть окремо, що потрібно мовчати і робити те, що кажуть. Усі затихли і пішли робити, що їм сказали. Людям потрібно працювати, сім'ї годувати, жити далі", – підсумував лісівник.

Про контроль ІКЕА та законність походження деревини

ІКЕА – найбільший споживач деревини та найбільша компанія з роздрібної торгівлі дерев’яними меблями у світі. У рамках власної стратегії компанія зобов'язалася до серпня 2020 року забезпечити або використання вторинної сировини, або докази екологічного походження деревини.

Для цього ІКЕА заручилася підтримкою Лісової опікунської ради (FSC) – провідної міжнародної системи екологічного маркування деревини і паперу.

Уся незаконно заготовлена деревина, яку ІКЕА отримує з України, сертифікована FSC. Великобичківське ЛМГ, найбільший постачальник бука для стільців ІКЕА, має сертифікат FSC з 2005 року.

Самостійно ІКЕА не може запобігти використанню незаконної деревини, бо не займається її сертифікацією, а покладається на сертифікацію FSC.

Чому міжнародна система маркування деревини не працює в Україні

90% карпатських лісів, які контролює Державне агентство лісових ресурсів України, є FSC-сертифікованими.

Бук, незаконну заготівлю якого ТОВ "ВГСМ" проводило під час "періоду тиші" у 2018 році, виїжджав із заводу зі штампом FSC. Аудитори FSC у Великому Бичкові не помітили порушень.

"Сезон тиші". З 2014 року в Україні діє закон "Про тваринний світ", який забороняє санітарні рубки в лісах з квітня до 15 червня – в період розмноження унікальних лісових звірів і птахів.

Порушення лісозаготівельного законодавства – не єдине, що не змогла виявити FSC. Під час епохи Віктора Януковича закордонні імпортери платили хабарі голові Держлісагентства за всю деревину, придбану у контрольованих ним лісових господарствах.

Це був багатомільйонний в доларовому еквіваленті злочин, однак чимало цієї деревини мало сертифікацію FSC.

Чому ж аудитори FSC не бачать порушень закону при заготівлі деревини в Україні?

Аудиторські органи FSC – це фірми-конкуренти. Вони змагаються за отримання роботи у лісозаготівельних компаній, які їм платять за сертифікацію. Це спричиняє "перегони по нисхідній", знижуючи якість аудитів.

Інспектори повинні виконувати роль неупереджених незалежних спостерігачів. Натомість, українські ГО повідомили Earthsight, що ті поводяться радше як адвокати державних лісозаготівельних підприємств.

Більше того, FSC лобіює в українському уряді скасування природоохоронного законодавства, яке і так систематично ігнорується в сертифікованих лісах, зазначають дослідники.

Де вихід

В Earthsight вважають, що ІКЕА повинна переглянути стратегію подальшого здешевлення цін на свої товари. Компанії, які виготовляють букові стільці ІКЕА, майже повністю залежать від неї і не в тому становищі, щоб торгуватися.

Такі компанії як ТОВ "ВГСМ" повинні прийняти ціни ІКЕА або збанкрутувати. Більшість з них обирає порушення екологічних правил.

Крім того, ІКЕА варто активніше підтримувати використання переробленої деревини, наголошують дослідники.

Головне завдання для меблевих компаній – трансформація FSC, що довела свою неефективність в боротьбі з незаконними рубками в Україні і світі.

Реклама: