Війна за "Дельфін". Чому провалився конкурс на розробку шельфу в Чорному морі

Війна за "Дельфін". Чому провалився конкурс на розробку шельфу в Чорному морі

Середа, 7 серпня 2019, 09:20 -
geo.gov.ua
Україна ризикує втратити можливість видобутку газу на ділянці шельфу Чорного моря, велика частина якого була анексована Росією у 2014 році. Хто в цьому винен і що робити?

У липні завершився конкурс на розробку нафтогазового родовища "Дельфін" на шельфі Чорного моря. Переможцем стала фірма Trident Black Sea екс-депутата Держдуми, а нині громадянина України, Іллі Пономарьова.

Це родовище вважається одним з найбільш перспективних та інвестиційно-привабливих для видобутку вуглеводнів в Україні, і за право його розробляти йшла серйозна боротьба.

Утім, як виявилося, крапка у цьому протистоянні ще не поставлена. Через кілька днів після оголошення переможця прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що конкурс не виправдав очікувань.

За словами глави уряду, він сподівався на прихід гравців "вищої світової ліги газовидобувників" рівня Shell або Exxon, а через поспішність при проведенні конкурсу і короткі терміни подання документів за бортом залишилося багато потенційних учасників.

Реклама:

Тому Гройсман запропонував Кабміну розглянути можливість анулювання конкурсу та оголошення нового. Його ініціативу підтримав секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Данилюк.

Проте протягом наступних двох тижнів Кабмін не скасував результати конкурсу: прем'єр перебуває у відпустці.

Як можуть розвиватися події, що таке родовище "Дельфін", хто за нього бореться і чому його розробка може бути заблокована судами?

Що таке "Дельфін"

Ділянка "Дельфін" розташована в північно-західній частині континентального шельфу Чорного моря поруч з родовищами, де видобуває газ націоналізований кримською "владою" "Чорноморнафтогаз".

 
Де працює "Чорноморнафтогаз"
НАтисніть ДЛЯ збільшення 

Загальна площа ділянки становить 9,5 тис кв км, з яких виключені захоплені Росією родовища "Одеське" та "Безіменне". Що таке 9,5 тис кв км? Це ділянка, яка перевищує площу, наприклад, Республіки Кіпр.

 
"Дельфін" на карті
інфографіка radiosvoboda.org
 
"Дельфін", район робіт
 НАтисніть ДЛЯ збільшення 

Згідно з конкурсною документацією, "Дельфін" розташований в перспективній зоні: оціночні запаси вуглеводнів становлять 286 млн тонн умовного палива.

У межах ділянки розташовані підготовлені до пошуково-розвідувального буріння перспективні структури "Зональна", 23,1 млн тонн умовного палива, "Мирна", 12,8 млн тонн умовного палива, "Чарівна" — 12,5 млн тонн умовного палива. Також у межах "Дельфіну" — чотири ліквідовані газові свердловини.

Геологічна інформація, яка може бути передана переможцю конкурсу, датована 1960-ми, 1970-ми, 1990-ми і 2000-ми роками. Останні пошукові сейсморозвідувальні роботи проводилися у 2005 році.

Як відбирали переможця

12 квітня 2019 року Кабінет міністрів оголосив конкурс на розробку вуглеводнів у межах ділянки "Дельфін". Ініціювала конкурс американська компанія Frontera Resources Corporation. Охочі взяти участь повинні були подати документи до 12 червня.

На думку низки експертів, 60 днів — надто малий термін для подання документів. Про це, зокрема, говорили представники проекту з енергетичної безпеки Агентства США з міжнародного розвитку.

У червні глава Офісу президента Андрій Богдан закликав Кабмін продовжити термін приймання заявок на 60 днів, але уряд не прислухався.

До конкурсної комісії входять 14 осіб: десять — представники міністерств і профільних служб, чотири — народні депутати. Очолює комісію міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

З депутатів у відборі інвестора брали участь Наталія Кацер-Бучковська, Андрій Лопушанський, Анатолій Матвієнко та Анатолій Денисенко. Всі учасники оцінювалися за вісьмома критеріями сумарною вагою 270 балів.

Найкраща програма робіт "коштувала" 80 балів, раціональність умов використання природних ресурсів — 15, привабливість пропозицій щодо розподілу продукції на користь держави — 30, найбільший обсяг інвестицій — 35, ефективність заходів з охорони природи — 15. Рівень фінансового забезпечення запропонованої програми робіт на ділянці надр — 30 балів, наявність досвіду з пошуку і видобутку вуглеводнів — 45, використання товарів, робіт і послуг українського походження — 20 балів.

Особливе місце в умовах конкурсу посідає такий пункт: "З метою сприяння добросовісній конкуренції до участі в конкурсі не допускаються особи, які мають спеціальні дозволи на користування надрами і не виконують належним чином обов'язки надрокористувача".

Під цю умову потрапляє скандальна фірма "Голден дерік". Преса пов'язує її з міністром енергетики часів Януковича Ставицьким, який переховується за межами України.

За 2011 рік, коли Ставицький очолював Держгеонадра, компанії поза конкурсом було видано понад 20 спеціальних дозволів на користування надрами. З того часу "Голден дерік" не приступила до розробки цих родовищ.

Ця умова, крім відверто одіозних українських контор, відсікає участь найбільшого видобувача газу в Україні — держкомпанію "Укргазвидобування".

До неї має претензії Держгеонадра. Восени 2018 року і напередодні конкурсу в червні 2019 року служба перевірила низку родовищ компанії в Полтавській і Харківській областях. Відомство виявило порушення режимів експлуатації родовищ.

Конкурсна документація містить й інші параметри. Наприклад, термін дії угоди з переможцем становить 50 років. Інвестор повинен забезпечити геологічне вивчення надр на ділянці, включаючи буріння не менше п'яти свердловин протягом першого етапу (п'яти років) геологорозвідувальних робіт.

Мінімальний обсяг інвестицій у цей період повинен становити 1,5 млрд грн. Частка держави в розподілі продукції — мінімум 11%.

Хто учасники конкурсу

Заявки на конкурс подавали "дочка" азербайджанської державної енергокомпанії Socar Caspian Drilling International, американська Frontera Resources, Trident Black Sea пулу приватних осіб та українська компанія "Укрнафтобуріння" Віталія Хомутинніка, Ігоря Коломойського та Павла Фукса.

З усіх учасників найменше питань було до Caspian Drilling International — азербайджанської держкомпанії з досвідом буріння на морі. За кілька днів до оголошення підсумків конкурсу вона відмовилася від участі у ньому.

"Підприємство вважає недоцільним інвестувати у цей проект через наявність високих юридичних ризиків, оскільки через порушення процедури оголошення переможців конкурсу будь-який учасник може оскаржити результати конкурсу. Просимо вважати заявку, подану 12 червня, недійсною", — сказано в листі Caspian Drilling до Насалика.

Американська Trident Acquisitions Corp заснована у 2016 році для інвестування в енергетичні проекти у Східній Європі. У 2018 році фірма провела IPO на фондовому майданчику NASDAQ і повідомила про залучення 201,25 млн дол.

Основні акціонери Trident — американські хедж-фонди.

Президент фірми — інвестиційний банкір Вадим Комісаров, громадянин США, виходець з єврейської еміграції, з кінця 1990-х працював у РФ і залишив країну після анексії Криму. Головний операційний директор — екс-керівник "Смарт-холдингу" Олександр Тимофєєв, який раніше працював у "Чорноморнафтогазі" і "Нафтогазі".

Голова правління Trident — Едвард Верона, у 2006-2008 роках обіймав посаду віце-президента Exxonmobile в Росії. Також серед директорів — співвласник великої української торгової мережі АТБ Геннадій Буткевич. Іллі Пономарьову належать близько 7% компанії. Сукупна частка приватних осіб — трохи більше 11%.

Trident подавала заявку на участь в конкурсі в консорціумі з ірландською газодобувною компанією San Leon Energy, яка має досвід видобутку вуглеводнів у морі.

Штаб-квартира американської Frontera Resources розташована в Техасі, проекти — у Молдові та Грузії. Ключові особи компанії — Стів Нікандрос, почесний президент Frontera Resources, бізнесмен, колишній член міжнародної консультативної ради Atlantic Council, і Заза Мамулаішвілі — співзасновник, член правління Frontera, бізнесмен грузинського походження.

Преса часто критикує діяльність Frontera Resources. Компанія обіцяє мільярдні інвестиції у видобуток газу і нафти, отримує родовища, але не веде на них ніякої діяльності. В Україні Frontera Resources у 2015 році підписала з "Нафтогазом" меморандум про будівництво LNG-терміналу та експорт газу з Грузії. Більше в НАК не згадують про цей інцидент.

"Укрнафтобуріння" — один з найбільших приватних газовидобувників країни. У 2018 році збільшив видобуток газу на 32% до 714 млн куб м. Експлуатує Сахалінське родовище на Харківщині. Досвіду в бурінні свердловин в морі не має.

"Дельфін" загрузне в судах

Виставлена на конкурс ділянка спірна, бо "Нафтогаз" вважає близько 40% її родовищ своїми. Пономарьов, чия компанія виграла конкурс, визнає конфлікт інтересів з держкомпанією і готовий домовлятися. Крім того, Trident доведеться захищати результати конкурсу в Кабміні.

Читайте також
Дигери в краватках, або Як Гройсман і Яценюк борються за нафтогазові гроші
Віталій Хомутиннік: Хто всім допомагає, той марнує час
Брудні землі. Як Коломойський бореться з громадою заради нафтових прибутків

Пономарьов обіцяє 1 млрд дол інвестицій на пошук вуглеводнів на шельфі Чорного моря і не хоче судитися з урядом.

Він пропонує знайти компроміс з усіма.

Обіцяє залучити в проект великого міжнародного гравця і повернути "Нафтогазу" контроль над частиною родовищ.

"Якщо виникне ситуація судового позову, то незалежно від того, що буде його предметом — змусити укласти цей контракт, не змінювати умови при повторному конкурсі, компенсація — це час.

Протягом цього часу ніякі нові інвестори не прийдуть на цю ділянку шельфу, тому що актив стане спірним", — розповів Пономарьов в інтерв'ю виданню "Фокус".

Крім конфлікту, який назріває між Кабміном, "Нафтогазом" і компанією Trident, свої претензії висловлює ініціатор конкурсу Frontera Resources.

"Якщо конкурс не буде анульований, Frontera Resources залишає за собою право звернутися до суду. На наш погляд, процес підготовки та проведення конкурсу не відповідає міжнародній практиці", — йдеться у заяві компанії.

На цьому тлі не дивно, що на конкурс не прийшли імениті компанії. Якщо не буде знайдене юридичне рішення, Україна найближчим часом навряд чи повернеться до видобутку газу в Чорному морі.

Артем Білоусов, аналітик консалтингової групи Oilpoint

Реклама: