П'ять "українських" міфів про 5G

П'ять "українських" міфів про 5G

Четвер, 6 червня 2019, 06:30 -
ru.euronews.com
Услід за керівниками провідних країн світу популярну тему 5G почали обговорювати й українські політики. Щоб розібратися у значимості нової технології, ЕП наводить п'ять "українських" міфів про 5G.

"Гонка за 5G", давно запущена виробниками обладнання для мобільних операторів, у 2019 році докотилася до України.

18 квітня міністр інфраструктури Володимир Омелян оголосивпро початок тестування технології зв'язку п'ятого покоління і повідомив, що у 2020 році будуть виставлені на торги ліцензії на 5G.

Ще через місяць експрезидент Петро Порошенко підписавуказ про графік запуску зв'язку п'ятого покоління в Україні у 2020 році.

Заяви українських чиновників з приводу 5G звучать в унісон із заявами їх колег з провідних країн світу. Офіційні представники США, Китаю, Південної Кореї, Японії, Великобританії, Німеччини регулярно говорять про намір якомога швидше запустити 5G.

Чи варто Україні брати участь в цій гонці? Чи не випереджають події експрезидент і міністр? Чи готова країна до 5G? Наскільки пріоритетна ця технологія і які її переваги та недоліки?

Щоб відповісти на ці та інші питання, "Економічна правда" зібрала низку міфів, якими обріс зв'язок 5G в Україні.

Міф №1. Україні потрібно зосередитися на запуску 5G

Розвинені країни підійшли до моменту запуску 5G із зробленим "домашнім завданням". Вони багато років тому відключили аналогове телебачення і на звільнених радіочастотах запустили 4G на всіх своїх територіях.

За допомогою суцільного покриття зв'язком 4G була вирішена проблема цифрової нерівності між жителями міст і сіл. Тепер ці країни можуть повністю зануритися у проблеми впровадження 5G.

Україна підійшла до моменту запуску 5G з невиконаним "домашнім завданням".

Країна не відключила аналогове телебачення, на звільнених частотах не покрила всю територію зв'язком 4G і за п'ять років не навела порядок в діапазоні 900 МГц.

У результаті в Україні залишається проблема цифрової нерівності між жителями міст і сіл. Чому так відбувається? Є три причини.

Перша. Підконтрольна президентові Національна комісія з питань державного регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) за п'ять років роботи не вирішила проблему перерозподілу радіочастотного ресурсу в діапазоні 900 МГц.

Поки не відбудеться перерозподіл, дороги і вся територія країни не будуть покриті зв'язком 3G/4G.

Друга. Наполовину підконтрольна президенту Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не відключила аналогове телебачення у 2015 році, як того вимагає меморандум "Женева-2006", підписаний Україною у 2006 році.

У результаті повинні були звільнитися частоти другого цифрового дивіденду 698-790 МГц. Країни ЄС звільнили ці частоти у 2015 році, запустили на них 4G і покрили всі свої території швидкісним мобільним інтернет-доступом.

Третя. За п'ять років діяльності НКРЗІ не виставила на торги ліцензії на 4G в діапазоні другого цифрового дивіденду 698-790 МГц. У результаті покриття зв'язком 3G і 4G в Україні має такий вигляд.

 
Заявлене мобільними операторами "Київстар", "Vodafone Україна" і lifecell покриття території України зв'язком 3G і 4G
"Київстар", "Vodafone Україна", lifecell

Таким покриття може залишатися ще довго, якщо громадськість і чиновники будуть сфокусовані на запуску дорогої і невипробуваної технології 5G замість вирішення реальних проблем телекомунікаційної галузі.

Міф №2. 5G вирішить проблему покриття країни швидкісним мобільним інтернетом

Технологія 5G створена для передавання величезних обсягів інформації з мінімальною затримкою великому числу користувачів одночасно. З цією метою 5G використовує так звані високі і дуже високі радіочастоти. У ЄС — це 3,4-3,8 ГГц і 24,5-27,5 ГГц.

 
Які радіочастоти використовують країни світу для запуску 5G
anokiwave.com

Недолік "високих" частот в тому, що у них менша площа покриття, ніж у "низьких" частот.

Кілька років тому НКРЗІ порахувала, що для покриття всієї території України зв'язком 4G на частоті 0,7 ГГц потрібно 4,1 тис базових станцій, а на частоті 2,6 ГГц — 97,6 тис. Тому для покриття України зв'язком 5G на частоті 3,4-3,8 ГГц може знадобитися до 500 тис базових станцій, що позбавлено сенсу.

5G на частотах 24,5-27,5 ГГц буде мати ще більш специфічні моделі застосування.

5G в діапазоні частот понад 24 ГГц, типи базових станцій

Середовище розгортання

Максимальна кількість користувачів

Максимальна відстань від базової станції

Фемтосота

Дім, бізнес

Дім: 4-8

Бізнес: 16-32

Десятки метрів

Піктосота

Торгові центри, аеропорти, вокзали, хмарочоси

64-128

Десятки метрів

Мікросота

Міські райони, щоб заповнити прогалини в покритті

128-256

Кілька сотень метрів

Метросота

Міські райони, щоб забезпечити додаткову ємність

Понад 250

Сотні метрів

Wi-Fi (для порівняння)

Дім, бізнес

Менше 50

Десятки метрів

Джерело: Wikipedia

Галузь розглядає в перспективі запуск 5G і на "низьких" частотах 600 МГц, 700 МГц, 800 МГц і 900 МГц, однак на стандартизацію і випробування цих діапазонів можуть піти роки.

Міф №3. Вартість будівництва мереж 5G і 4G однакова

"Київстар" вклав у будівництво мережі 3G і 4G 22,5 млрд грн. Для порівняння: у квітні 2019 року президент США Дональд Трамп сказав, що "бездротова" галузь планує вкласти в мережі 5G 275 млрд дол. Тут мова йде тільки про США.

У Штатах це виглядає виправдано — там ARPU (середня виручка на одного користувача. — ЕП), наприклад, мобільного оператора AT&T становить 48 дол. У "Київстарі" цей показник дорівнює близько 2 дол.

Масштаби інвестицій у розгортання 5G у Великобританії описані в дослідженні "Вартість, охоплення і наслідки впровадження інфраструктури 5G у Великобританії" доктором Кембриджського університету Едвардом Дж. Отоном і доцентом Політехнічного університету Мадрида Зорайдом Фріасом.

Автори стверджують, що за десять років вартість впровадження 5G у Великобританії становитиме 15-25 млрд фунтів: по 1,5-2,5 млрд фунтів на рік.

 
Динаміка покриття населення технологією 5G залежно від обсягу капітальних інвестицій

При цьому у Великобританії ARPU приблизно у вісім разів вищий, ніж в Україні, у 2017 році він становив 16,8 євро.

Іншими словами, вартість впровадження в Україні 5G буде суттєво вищою, ніж вартість технологій 4G і 3G. Ціна за 5G неминуче ляже на плечі абонентів у вигляді чергового витка підвищення тарифів.

Міф №4. 5G замінить провідний інтернет

5G не замінить провідний інтернет, тому що технологія 5G працює на основі "високих" частот, які, за законами фізики, погано проникають крізь перешкоди.

"Сигнал mmWave (телеком-індустрія домовилася називати діапазон 5G-частот від 24 ГГц до 90 ГГц mmWave, від "міліметрові хвилі". — ЕП) блокується будівлями, деревами і навіть рукою.

mmWave погано працює під час дощу, а на рівні 60 ГГц сигнал поглинається киснем. Так-так, частина спектру mmWave блокується повітрям", — так описує недолік 5G автор статті "Не купуйте смартфони 5G хоча б найближчим часом".

Щоб уникнути "неправильного тримання смартфона", Qualcomm (найбільший у світі постачальник чіпів для смартфонів. — ЕП) вирішив "нашпигувати" телефон кількома антенами 5G.

 
На конференції Qualcomm Snapdragon Summit на Гаваях президент компанії Крістіано Амон розповів, наскільки складно створити смартфон для 5G
 
Концепт 5G-телефона, якому для прийому 5G-сигналу необхідно чотири антени

Американський мобільний оператор Verizon наочно показує, наскільки знижується проникна здатність сигналу в міру підвищення частоти радіосигналу.

Міф №5. В Україні є запит на 5G з боку бізнесу і населення

Українські мобільні оператори і телекомунікаційна індустрія не поділяють думки прихильників швидкого розгортання в Україні зв'язку 5G, вважає консультант учасників ринку телекомунікацій Роман Хімич.

"Мобільні оператори говорять, що будуть брати участь в торгах за частоти для 5G. Їх зрозуміти можна — управління частотами відбувається специфічним чином. Якщо зараз частоти не купиш, то потім залишишся без них", — пояснює він.

Читайте також
"Тестовий" 5G в Україні: коли, за чий кошт і кому це потрібно
Власники lifecell про заробіток в Україні: не те що хліб не їмо, навіть водички попити не можемо
Володимир Омелян: бути веселим блогером на утриманні в когось я не хочу

У питанні запуску 5G не можна враховувати думку "натовпу", який не відповідає своїми грошима, репутацією і посадою за такі масштабні рішення.

Мобільних операторів, перш за все, цікавить платоспроможний попит, але його в Україні нема. Представник власника lifecell недавно зізнався, що з 2006 року компанія вклала в Україну 2 млрд дол і досі не повернула ні цента.

"Бізнес поки сам намагається зрозуміти, які економічні показники можуть бути досягнуті за допомогою 5G і чи треба йому це. Сьогодні можна однозначно сказати, що на 5G нема запиту ні з боку населення, ні з боку бізнесу.

Одне із завдань адекватної політики держави — створити на півроку-рік умови для дослідної експлуатації бізнес-проектів без видачі ліцензії за мільярди гривень.

Дозвольте спочатку бізнесу з'ясувати, потрібно йому це чи не потрібно, а вже потім вирішуйте, скільки грошей ви можете на цьому заробити", — говорить Хімич.