Як купити акції американських компаній. Інструкція для інвестора-початківця

Як купити акції американських компаній. Інструкція для інвестора-початківця

Четвер, 5 липня 2018, 08:30 -
wall street wallpaper
Українці можуть стати акціонерами Google, Facebook, Amazon і заробляти на зростанні курсу їх акцій. Що для цього треба зробити і як

Інвестори, які на початку 2017 року купили акції Amazon або Facebook, отримали прибутковість 100% і 65% в доларах відповідно. Результат дуже привабливий.

Резиденти України теж можуть заробляти на акціях американських компаній. Хоча це і вимагає певних зусиль.

До того ж, у червні 2018 року Верховна Рада схвалила закон "Про валюту", який значно полегшить життя українських інвесторів.

За новими правилами, які, як очікується, почнуть діяти через півроку, більше не буде потреби отримувати індивідуальну валютну ліцензію Національного банку для переказу коштів на рахунок іноземної установи.

Реклама:

Як же легально з України інвестувати в акції американських компаній уже зараз?

Крок перший. Отримання валютної ліцензії НБУ

Поки не почав діяти новий закон про валюту, для інвестування в акції на іноземній фондовій біржі необхідно отримати електронну індивідуальну валютну ліцензію НБУ. З липня 2017 року регулятор полегшив процедуру її отримання. За наявності ліцензії українець може переказати на закордонний рахунок не більше 50 тис дол.

Для отримання цього документа потрібно відкрити рахунок в одному з комерційних банків України. Це може бути банк, де в майбутнього інвестора вже є рахунок. Також необхідно написати заяву в Нацбанк на отримання валютної ліцензії і зібрати пакет документів, що підтверджують наявність доходів.

Зокрема — довідку з податкової, наприклад, декларацію про майновий стан і доходи, оригінали або завірені копії документів, що вказують на мету переказу, в даному випадку — намір купити акції, та угоду з брокером.

Оформлення валютної ліцензії безкоштовне, однак під час переказу потрібно буде заплатити комісію банку — 5-7 тис грн або піввідсотка від суми переказу.

Після перевірки документів уповноважений банк зробить запит в НБУ на видачу валютної ліцензії. Далі НБУ повинен надати електронну ліцензію і зробити запис у реєстрі індивідуальних ліцензій на здійснення фізособами валютних операцій.

Оскільки цей процес автоматизований, він пройде досить швидко. Коли процедура буде завершена, банк повідомить клієнту про отримання ліцензії.

Крок другий. Переказ грошей іноземному брокеру

Для ефективного інвестування у фондовий ринок потрібно мати знання і навички. Якщо їх нема, допоможе фондовий брокер. В Україні ці структури називають інвестиційними компаніями. Вони можуть торгувати на фондових біржах.

Така компанія за дорученням клієнта буде купувати для нього акції. Цей брокер повинен видати клієнту угоду для підтвердження переказу грошей.

Для переказу коштів іноземному брокеру потрібно мати рахунок у закордонному банку. Далі клієнт відкриває брокерський рахунок й укладає угоду на депозитарні — зберігання цінних паперів — послуги, після чого переказує кошти брокеру.

Крок третій. Інвестиції в акції іноземних компаній

Тепер українець може купувати акції будь-яких американських компаній і бути акціонером Google, Facebook або Amazon, заробляючи на зростанні курсу їх акцій.

Великий плюс торгівлі через іноземного брокера — страхування відповідальності. Якщо компанія збанкрутує, то в США відшкодовуються суми до 100 тис дол, у Європі — до 20 тис євро. До слова: іноземний посередник не є податковим агентом, тому не передає інформацію про угоди в локальні податкові органи.

Українець може скористатися й послугами вітчизняних брокерів, однак українські компанії зазвичай не торгують безпосередньо на іноземних фондових біржах — це дуже дорого. Місцевий брокер має закордонного партнера, з яким у нього договірні відносини. У такому випадку українська компанія є субброкером.

Читайте також
Валютна свобода: як змінить життя українців закон "Про валюту"

Перевага такого способу — доступність комунікацій. Крім того, в окремих випадках клієнт може скористатися валютною ліцензією українського брокера.

Послуги іноземних та українських брокерів платні. Зарубіжні брокери при отриманні 10 тис дол — це мінімальна сума для активації брокерського рахунку за кордоном — візьмуть комісію 10-20 дол за кожну операцію.

При великих обсягах можна розраховувати на знижку, але брокер все одно візьме не менше одного цента за кожну акцію. Крім того, потрібно буде платити за супровід брокерського рахунку — 10 дол і більше.

При роботі через українського брокера йому потрібно буде платити залежно від рівня оборотів, а не від кількості операцій з цінними паперами, як у зарубіжного брокера. Так, при торгівлі на фондових майданчиках США комісія місцевого брокера може становити 0,02 цента за акцію, на європейських — до 0,3%.

Свій відсоток бере біржа. London Stock Exchange — 0,5% від суми угоди і плату від обороту торгівлі, New York Stock Exchange — кілька центів за придбання кожної акції. За зняття коштів із свого рахунку брокер бере відсоток — 10 дол і більше.

Реклама: