Монополіст Google: чи можна сховатися?

Монополіст Google: чи можна сховатися?

П'ятниця, 27 липня 2018, 09:20 -
www.thenation.com
Google звинуватили в домінуванні на ринку та порушенні антимонопольного законодавства і оштрафували на 5 мільярдів доларів. Якими будуть наслідки для користувачів компанії, і чи є альтернатива, пояснює ЕП.

Переоцінити місце Google в житті кожного, хто користується інтернетом, складно. Про компанію знає кожен, її пошукову систему використовують близько 90% користувачів, трохи менше — пошту і карти, трохи менше від цього числа — браузер і хмарне сховище.

Google навіть став синонімом до слова "шукати". "Погугли", — скажуть у відповідь на незнання очевидних речей, а не "Будь такий люб'язний, знайди цю інформацію в інтернеті".

18 липня 2018 року техногігант звинуватили в домінуванні на ринку і порушенні антимонопольного законодавства. Єврокомісія оштрафувала компанію на рекордну суму — 4,34 млрд євро або близько 5 млрд дол.

Антиконкурентні практики

У ЄС заявили, що дії Google заважають конкуренції на ринку, оскільки не дають найближчим переслідувачам розвиватися. "Антиконкурентні практики" пов'язують з трьома напрямками діяльності компанії.

Реклама:

По-перше, компанія зобов'язувала виробників встановлювати пошуковик Google і браузер Chrome на всі смартфони на базі ОС Android. Якщо виробник відмовлявся це робити, йому закривали доступ в магазин додатків Google Play.

По-друге, Google доплачувала виробникам мобільних телефонів і мобільних операторів за установку пошуковика Google.

По-третє, компанія забороняла використання версій Android, створених на базі відкритого коду.

За словами єврокомісара з питань конкуренції Маргрет Вестагер, Google використовувала Android як інструмент для домінування своєї пошукової системи.

У Google зі звинуваченнями не згодні і планують їх оскаржити. За словами генерального директора Google Сундара Пічаї, Android створює різноманіття, а не пригнічує його.

Це не перший штраф компанії. Рік тому ЄК оштрафувала Google на 2,42 млрд євро за домінування на ринку пошукових систем. Тоді пошуковик віддавав перевагу своєму сервісу Google Shopping при пошуку товарів в інтернеті.

Життя після штрафу

Якщо Google не вдасться оскаржити звинувачення, то користувачам доведеться самим встановлювати всі додатки на новий телефон.

На думку представників компанії, це зайва морока, адже раніше телефон можна було дістати з коробки і відразу використовувати. У Єврокомісії вважають, що це дасть користувачам можливість відкрити для себе інші додатки, які можуть виявитися більш придатними для них.

Також у Google натякнули, що тепер Android може стати платним.

Передбачається, що монетизувати ОС і хоча б частково окупити штраф компанія зможе або почавши брати гроші за установку Android з фірмовими сервісами Google, або зробити систему платною для всіх, що призведе до закономірного подорожчання смартфонів.

Також компанія може підвищити ціни на контент у Play Market.

Однак, на думку експертів, навіть це навряд чи похитне позиції Google, сервіси якої стали популярними, поширеними і звичними для користувача.

Say No to Google?

Google — монополіст і з нею потрібно боротися. Так вважає не тільки Єврокомісія, а й, наприклад, журналіст Нітін Кока. Він вирішив повністю відмовитися від продуктів Google, замінивши їх альтернативними сервісами.

"Як і більшість людей, я став жертвою поширення Google. Після пошуку з'явилися пошта, документи, аналітика, фотографії та десяток інших сервісів. З компанії, яка випускала корисні продукти, Google перетворилася на компанію, яка заманила весь інтернет у свою систему для збору даних і монетизації", — вважає Кока.

Журналіст витратив півроку на вивчення аналогів і ось що він пропонує.

Google-пошук можна замінити DuckDuckGo або StartPage. Ці пошукові системи піклуються про конфіденційність користувачів і не збирають історію та інші дані. Однак у них є труднощі із запитами не англійською мовою, що ускладнює завдання для України.

Google Chrome пропонується замінити Mozilla Firefox. Він створений некомерційним фондом, який працює над захистом особистих даних користувачів. До речі, популярний в Україні браузер Opera використовувати не рекомендується — він працює на базі Chrome.

Альтернативою для Google-карт можуть стати Here WeGo для комп'ютера, хоча у сервісі чомусь відсутні деякі країни, наприклад, Японія, і Maps.me для смартфона.

Відзначається, що функція офлайн-карт працює в останньому додатку навіть краще, ніж у картах Google, але з навігатором можуть виникати проблеми. Однак Maps.me — російський продукт, який належить Mail.ru Group. Альтернативою йому може стати сервіс OpenMaps.

Читайте також
Смартфон шпигує за вами. Як цьому завадити?
Не будь, як Facebook: як захистити свої дані у безкоштовному Wi-Fi

Hangouts або Google Chat краще замінити на більш захищені месенджери — Signal або Telegram.

Більшість сервісів Google безкоштовні, оскільки компанії заробляють на даних користувачів, тому альтернативи деяких сервісів Google — платні.

Так, альтернативою Gmail, яка б захищала особисті дані користувачів, може стати ProtonMail. Його сервери розташовані у Швейцарії, країні із строгими законами щодо конфіденційності.

ProtonMail найбільш зручний з точки зору переходу користувача, оскільки його інтерфейс схожий на Gmail. Однак безкоштовна версія містить лише 500 МБ простору для листів, за розширення доведеться доплатити.

Інший варіант — Fastmail. Цей ресурс менш орієнтований на захист конфіденційності, але теж має зручний інтерфейс.

За словами Коки, знайти альтернативу Google-календарю було найскладніше. Він зупинився на календарі від Fastmail, однак можна спробувати численні програми-органайзери.

Альтернативою Google-диска може стати NextCloud — пакет програм для зберігання і синхронізації контактів, календаря, документів і файлів у "хмарі". Інші варіанти — OwnCloud, Openstack або платні версії Dropbox і Box.

Стосовно самої ОС Android, то у світі смартфонів існує дуополія — Android від Google і iOS від Apple.

Відмовитися від Android і не перейти на Apple, можна, хоч і технічно складно. Найкращим варіантом, на думку автора, є LineageOS — відкрита версія Android, яку можна встановити без додаткових сервісів і додатків Google. Тобто така, якою може стати і сама Android через 90 днів.

Реклама: