"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

3G в селах і на автодорогах: чому мобільні оператори гальмують запуск

3G в селах і на автодорогах: чому мобільні оператори гальмують запуск

Четвер, 26 липня 2018, 12:30 -
vesti-ukr.com
В Україні є план запуску повного 3G-покриття вже у квітні 2019 року, але він близький до провалу. У чому причина і чи можна вирішити це питання?

Раніше ЕП пояснила, що всю територію країни можна покрити мобільним інтернетом 3G на "низьких" радіочастотах в діапазоні 900 МГц. Це означає, що мобільний інтернет буде доступний в селах і на автодорогах.

Для цього Нацкомісія регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) повинна перерозподілити частоти в діапазоні 900 МГц. Як і слід було очікувати, це завдання виявилося непростим.

Чи є "так" від чотирьох операторів

План перерозподілу 900-х частот НКРЗІ запропонувала мобільним операторам 30 травня 2018 року. 24 липня обговорення вперше вийшло в публічну площину: на засідання комісія запросила журналістів. Раніше дискусія проходила за зачиненими дверима.

Проте, хоча представники комісіїі та операторів з моменту презентації зустрічалися вже не раз, вони анітрохи не просунулися в цьому питанні.

Реклама:

Презентованній НКРЗІ план реорганізації діапазону 900 МГц складається з трьох частин. Перша описує поточний стан справ, друга — алгоритм перерозподілу частот, третя — прогнозні результати реорганізації.

Як випливає з першої частини, в діапазоні 900 МГц є п'ять блоків частот, придатних для запуску LTE (4G) або UMTS (3G). На ілюстрації нижче це блоки 3, 4, 5, 6, 7.

Жовтим кольором виділені блоки радіоканалів, призначені для надсилання даних, синім — для отримання. Блоки 6 і 7 зайняті Військово-повітряними силами (ВПС). Ліцензії на частоти в блоках 3, 4, 5 видані "Київстару", "Vodafone Україні" і lifecell в кінці 1990-х — на початку 2000-х років.

 
Натисніть для збільшення

Саме в цих блоках — 3, 4, 5 — можна запустити 3G або 4G, але для цього потрібно перерозподілити частоти між трьома зазначеними операторами. Зараз частоти розподілені між ними дуже нерівномірно.

Запустити 3G/4G на частотах 900 МГц з технічної точки зору може тільки "Київстар". Правда, для цього компанії потрібна ліцензія на запуск технології 3G/4G на частотах 900 МГц. НКРЗІ не має права видати таку ліцензію тільки одному оператору, бо це буде грубим порушенням принципу справедливої конкуренції.

 
Натисніть для збільшення

Є ще одна проблема. Ілюстрація вище показує, як розподілені частоти "на папері" — за ліцензіями. Як мобільні оператори або ВПС використовують ці частоти, ніхто не знає.

Це важливо знати, щоб після перерозподілу частот обладнання мобільних операторів і ВПС не заважало одне одному. Щоб з'ясувати це, згідно з планом комісії, ВПС і Держінститут радіоелектронної техніки повинні провести льотні випробування.

Випробування покажуть, хто і які частоти використовує в діапазоні 900 МГц, а також наскільки сумісні радіоелектронні засоби ВПС і радіоелектронні засоби технологій 3G/4G. Коштують льотні випробування 5 млн грн. Заплатити за них повинні мобільні оператори: "Київстар", "Vodafone Україна", lifecell та "Інтертелеком".

План НКРЗІ можна реалізувати за умови проведення льотних випробувань і згоди чотирьох мобільних операторів на перерозподіл частот у версії комісії. Якщо хоча б один оператор не дасть згоди, план провалиться. НКРЗІ не зможе забрати в операторів частоти і примусово їх перерозподілити.

Мобільні оператори блокують план

В останньому слайді презентації НКРЗІ показує, що після перерозподілу всі оператори, окрім "Інтертелекому", залишаться з тим же портфелем частот. "Інтертелеком" втрачає трохи більше 1 МГц, але натомість отримує можливість запустити 4G. На перший погляд, план ідеальний, але виявилося, що це не так.

4

Не всі оператори погоджуються з таким планом.

Головний експерт із спектральної стратегії "Київстару" Ігор Єрещенко каже, що компанія підтримує перерозподіл частот і готова на рівних сплатити частину вартості льотних випробувань. Позиція "Київстару" цілком очікувана: компанія володіє найбільшим портфелем частотного спектра в діапазоні 900 МГц і її все влаштовує.

Решта операторів дають зрозуміти, що план приречений на провал. Вони підтримують перерозподіл частот в діапазоні 900 МГц і запуск на них нових технологій, але не хочуть давати перевагу головному конкуренту.

Директор з корпоративного управління і контролю "Vodafone України" Ольга Дейнега каже, що в мережі "Vodafone України" і "Київстару" близько 50% абонентів не використовують смартфони. Ці абоненти користуються тільки 2G-зв'язком, тому компанія не зможе відмовитися від 2G в діапазоні 900 МГц.

Крім того, зазначає Дейнега, "Vodafone Україна" не зможе запустити 3G, тому що оператору не вистачить радіочастот для одночасної роботи 3G і 2G.

"У нас дві смуги по 5 МГц, — пояснює Дейнега. — Тоді не буде можливості розгорнути нові технології і при цьому підтримати голос, який працює в режимі 2G. Наскільки я знаю, у "Київстара" така можливість буде. Ми таким чином повинні погодитися на надання безсумнівної конкурентної переваги нашому основному конкуренту".

Представник lifecell каже, що його компанія виявиться в аналогічному становищі: "Ми зможемо запустити 3G, але не зможемо підтримувати абонентів у 2G. Вони або відпадають, або ми не зможемо виконувати вимоги щодо якості у 2G".

Представник "Інтертелекому" стверджує, що компанія не згодна відмовитися від радіочастотного ресурсу в обмін на можливість запустити 4G. "Це значно зменшить ємність мережі і якість послуг", — говорить він.

"Київстар" не чув

Таким чином, головне питання звучить так: чи готові "Київстар" та "Інтертелеком" поступитися частиною своїх частот в обмін на компенсацію? Його озвучив консультант учасників ринку телекомунікацій Роман Хімич.

Ось що відповів представник "Київстару" Ігор Єрещенко.

"Ми багато разів артикулювали свою позицію. Потрібно сідати за круглий стіл і дивитися, як можна вирішити питання перерозподілу спектра. Тут є два моменти. Перший широко відомий: це неготовність наших шановних конкурентів рухатися в цьому напрямку, тобто незацікавленість в перерозподілі спектра.

Другий момент — законодавчий. За законодавством "Київстар" не може запропонувати, наприклад, Vodafone: ось, візьміть (частоти. — ЕП). Є тільки один спосіб: здати державі і далі шановна комісія (НКРЗІ. — ЕП) буде щось вирішувати. Але цей спосіб, напевно, повинен драйвити не "Київстар", а той оператор, який хоче отримати частоти. Я поки не чув, що хтось хоче частоти".

"Хочемо, ми це прямим текстом говоримо", — прозвучала репліка Дейнеги з "Vodafone України".

"Інтертелеком" теж не бажає просто так відмовлятися від частини свого радіочастотного ресурсу.

"Інтертелеком" має найменший портфель радіочастотного ресурсу серед усіх присутніх тут операторів, — говорить представник "Інтертелекому". — Як загалом, так і в перерахунку на одного абонента. У нас дефіцит ресурсу для надання послуг мобільного зв'язку, тому відмовитися від половини радіочастотного ресурсу ми не можемо".

Ситуація не безнадійна

Тимчасом після закінчення круглого столу в кулуарах Дейнега сказала, що насправді "Київстар" не має наміру ділитися частотами, а позиція його представника продиктована формальними мотивами.

Причину неузгоджених позицій мобільних операторів Хімич бачить у тому, що "компанії або недоговорюють, або лукавлять, або не можуть чітко артикулювати свої реальні інтереси".

"Ключова проблема — наявність у "Київстара" більш ніж дворазової переваги в частотах над будь-яким конкурентом, — пояснює він. — Останніми роками я не раз зустрічав заяви представників компанії про можливість такого кроку. Більше того — бачив кілька варіантів пропозицій щодо перерозподілу спектра в діапазоні 900 МГц.

Однак під час засідання НКРЗІ цей найважливіший аспект пролунав настільки невиразно, що знадобилися додаткові зусилля, включаючи питання із залу, для прояснення фактичної ситуації.

Представники "Інтертелекому" на питання про готовність поділитися частотами відповіли однозначно "ні", хоча у своїх пропозиціях для комісії, які знайшли відображення в презентації, заявили протилежне".

На думку Хімича, компанії не зробили домашню роботу, тобто не підготувалися до круглого столу. Він вважає, що загалом ситуація не виглядає безнадійною, простір для компромісу є. Однак потрібен дієздатний і компетентний суб'єкт, здатний організувати і модерувати процес пошуку консенсусу.

"Поки я не бачу нікого, крім комісії, хто міг би взяти на себе цю роль. Однак впевненості у тому, що вона зможе довести до кінця цей справді складний процес, у мене нема", — підсумовує Хімич.

Круглий стіл, присвячений запуску 3G / 4G в діапазоні 900 МГц завершився тим, що представники "Vodafone України" і lifecell пообіцяли до 3 серпня вирішити, чи готові вони фінансувати льотні випробування. Якщо рішення будуть негативні, процес підготовки до запуску килимового 3G-покриття "зависне" мінімум на півроку.

Реклама: