Від британської королеви до Порошенка: які таємниці чиновників розкрив Paradise Papers

Від британської королеви до Порошенка: які таємниці чиновників розкрив Paradise Papers

Вівторок, 7 листопада 2017, 08:40 -
abc.net.au
Про що свідчать резонансні знахідки журналістів та нові витоки, які стосуються України.

Однією з найбільш резонансних тем у всьому світі стали нові викриття чиновників і політиків завдяки черговому витоку даних про офшорні операції.

В  рамках проекту Paradise Papers журналісти з 67 країн отримали доступ до нових секретних документів, які розкривають фінансові зв'язки та махінації представників істеблішменту.

Документи вказують на те, що найбагатші люди планети заховали в офшорах майже 8 трлн євро. Гроші зберігали в офшорах 19 острівних держав, серед яких — Аруба, Багамські острови, Домініканська республіка, Вануату, Самоа, Тринідад і Тобаго.

Українські чиновники теж стали героями розслідувань. Так, журналісти опублікували нову інформацію про Петра Порошенка. Вона може свідчити, що президент створював компанії в іноземних юрисдикціях для мінімізації податків.

Реклама:

Про найбільш резонансні знахідки журналістів та про нові витоки щодо України  в матеріалі ЕП.

Що сталося

Поки світ обговорював результати проекту Panama Papers, що став можливим завдяки витоку інформації з юридичної компанії Mossac Fonseka, журналісти вже працювали над мільйонами нових офшорних документів.

5 листопада 2017 року стало відомо про новий витік інформації з внутрішнього архіву файлів юридичної компанії Appleby з Бермудських островів, який отримав назву Paradise Papers — "Документи з райських островів".

У розпорядження німецької газети Süddeutsche Zeitung потрапила неймовірна кількість інформації — 2,6 терабайта (11,5 млн файлів) PDF-файлів, фотографій, електронної пошти та внутрішньої бази даних офшорної компанії за 1970-2016 роки. Це більше, ніж загальний об'єм Wikileaks Cablegate, Offshore Leaks, Lux Leaks і Swiss Leaks.

Цією інформацією німецькі журналісти поділилися з Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ), в результаті чого світ побачили сотні резонансних розслідувань про світових лідерів та їх бізнес-угоди.

З усього масиву інформації для України є цінним листування юридичної компанії Avellum Partners, що обслуговує інтереси Петра Порошенка, з компанією Appleby, яка відмовила у створенні офшору для Порошенка, вирішивши, що ця операція має репутаційні ризики.

Головне — нові дані дозволили журналістам припустити, що Порошенко створив офшорну компанію не для того, аби передати "Рошен" у "сліпий траст", а щоб мінімізувати податки.

Чому нове розслідування журналістів важливе

Володіння офшорною компанією не є незаконним. Створення офшорної компанії можна розглядати як логічний крок для широкого спектру бізнес-операцій.

Тим не менш, документи свідчать, що реальною мотивацією для співпраці з офшорними компаніями більшості фігурантів було прикриття реальних власників компаній та ухилення від сплати податків.

Політики часто використовують довірених осіб для прикриття своїх бізнес-інтересів, а юрисдикцію інших країн — для ухиляння від сплати податків. Документи, які були отримані в результаті цих витоків, розкривають сотні злочинів, хабарництво та корумпованість глав держав.

Публікації спричиняють відставки чиновників, а правоохоронці починають свої розслідування. Однак найголовніше те, що можуть змінитися правила використання офшорів. Світові регулятори будуть набагато жорсткіше перевіряти операції з офшорними компаніями.

Оприлюднені у неділю документи Paradise Papers показують, що найбагатші люди планети заховали в офшорах майже 8 трлн євро.

Крім того, повідомляється про ухиляння від сплати податків корпораціями Nike, Apple, Deutsche Post, Siemens, Allianz та Bayer.

"Райський" компромат також стосується королеви Британії Єлизавети ІІ, держсекретаря США Рекса Тіллерсона, міністра торгівлі США Вілбура Росса. Є серед фігурантів скандалу й українці.

Королева Єлизавета ІІ

Завдяки "Райським документам" стало відомо, що близько 10 млн фунтів (13 млн дол) з приватних статків королеви Єлизавети ІІ інвестовані в офшори.

Їх у фонди на Кайманових островах і на Бермудах вкладало Герцогство Ланкастерське. Воно керує приватною власністю королеви, яка становить 500 млн фунтів.

Щоправда, у цьому  нема нічого незаконного. Також нема даних про ухиляння Єлизавети ІІ від сплати податків.

Читайте також
Як з'явилися Panama Papers: про проект, анонімів та об'єкти розслідування
Paradise Papers: олігархи сховали в офшорах майже 8 трильйонів євро
Paradise Papers: Єврокомісар з економіки закликає створити реєстр порушників

Проте в документах видно, що гроші інвестовані у лізингову компанію BrightHouse, яку звинувачували у наживанні на бідних. Також "королівські гроші" знайдено в компанії Threshers.

Ця мережа британських магазинів збанкрутувала, залишивши по собі 6 тис безробітних та 17,5 млн фунтів несплачених податків.

Герцогство стверджує, що воно не причетне до рішень фондів, і додає: нема підтвердження, що королева знала про окремі інвестиції від її імені.

13 "друзів Трампа"

Щонайменше 13 людей з найближчого оточення президента США Дональда Трампа фігурують у списках Paradise Papers.

У документах вказані міністр торгівлі Вілбур Росс, держсекретар Рекс Тіллерсон та віце-голова наглядової ради Федерального резерву США Рендел Куарлес.

Також серед власників офшорних рахунків — радник Трампа Томас Баррак-молодший, гендиректор компанії Blackstone Group Стівен Шварцман, радник президента Карл Айкан та головний радник Трампа з питань економіки Гері Кохн.

Крім того, повідомляється про шістьох донорів президентської кампанії Трампа: магната казино Шелдона Адельсона, магната нерухомості Джеффрі Палмера, мільярдерів Чарльза та Девіда Кохів, топ-донора республіканців Пола Елліота Сінгера, мільярдера Стіва Уінна та гендиректора компанії Renaissance Technologies Роберта Мерсера.

Топ-менеджер "Укртрансгазу"

На початку 2016 року на острові Мен для українського газового топ-менеджера Сергія Олексієнка була заснована офшорна компанія начебто для виведення валюти за кордон усупереч валютним обмеженням, що діяли в Україні.

За даними розслідування, до схеми виведення коштів міг бути залучений Альфа-банк, а рахунок для фонду Олексієнка, який зараз є членом правління "Укртрансгазу", вирішили відкрити у Банку Кіпру.

Олексієнко вже відповів на офшорні звинувачення. Топ-менеджер стверджує, що компанія була створена для довгострокового планування спадщини, а не для виведення валюти за кордон.

Пізніше стало відомо, що "Нафтогаз" почав внутрішнє розслідування для перевірки інформації про податкові махінації топ-менеджера.

Друг Януковича

Колишній народний депутат від Партії регіонів та друг екс-президента Віктора Януковича Антон Пригодський теж став фігурантом гучного журналістського розслідування.

Пригодський значиться як єдиний акціонер TUC Ltd. — компанії, зареєстрованої на Мальті у 2013 році. Її основна діяльність — судноплавство та придбання суден.

У розслідуванні вказується, що 31 грудня 2014 року активи компанії оцінювалися 6,6 млн дол.

Також повідомляється, що втрати становили близько 25,1 тис дол, що дозволило власнику не платити податки на прибуток у 2014 році. Файл також показує, що у липні 2015 року TUC погодилася орендувати моторну яхту Santa Maria T, побудовану в Нідерландах, без імені користувача.

За даними реєстру Мальти у грудні 2015 року Пригодський став акціонером компанії Ala Int. Ltd. Вона була заснована у 2011 році і займається сільським господарством, управлінням майном та придбанням прав інтелектуальної власності.

Радикальний віце-прем'єр

У "Райських паперах" опинився колишній віце-прем'єр-міністр від Радикальної партії Валерій Вощевський.

У розслідуванні зазначається, що Вощевський значиться в реєстрі компаній Мальти як один з двох акціонерів і директорів Marfa Holding Ltd. разом з громадянином Мальтійської Республіки Марвичем Боргом.

Компанія була зареєстрована на Мальті 10 грудня 2013 року. У Вощевського — 1 080 акцій, у Борга — 120.

Вказується, що компанія опинилася у статусі "розпуску" в Мальтійському реєстрі компаній у жовтні 2017 року.

Радник Джастіна Трюдо

Фігурує у скандалі і радник прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо Стівен Бронфмен. Останній брав участь у переміщенні багатомільйонного капіталу до офшорних територій.

Так, приватна інвестиційна компанія Bronfman Claridge протягом 25 років перераховувала мільйони доларів в сімейні компанії Лео Колбела — канадського бізнесмена і філантропа, який має тісні зв'язки з Бронфменом.

Ці операції начебто допомагали Бронфмену уникати сплати податків у Канаді, США та Ізраїлі.

Інвестиції Кремля у Facebook і Twitter

Інвестор Facebook і Twitter фонд DST Global мав фінансові зв'язки з двома російськими державними компаніями.

"ВТБ банк, який належить Кремлю, непомітно переказав 191 млн дол в інвестиційний фонд DST Global, який використав ці гроші для придбання великої частки Twitter у 2011 році", — йдеться у документах.

Крім того, підконтрольний Кремлю "Газпром" профінансував офшорну компанію, яка співпрацювала з DST Global щодо вкладення великих коштів у Facebook.

Цікавості цій історії додає недавній скандал, пов'язаний з можливим втручанням Росії за допомогою соціальних мереж у президентські вибори США. Через це Facebook уже заявив, що планує внести зміни в механізм публікації політичної реклами.

Що там з Порошенком

Опубліковані дані свідчать: ще до реєстрації панамського офшору юристи Порошенка хотіли створити офшорну компанію на острові Мен. Детально про це можна дізнатися із сюжету "Слідство-інфо".

Листування, яке стало публічним завдяки витоку інформації, наводить на думку, що складна структура холдингу Порошенка створювалася для уникнення від сплати податків, а не для передавання компанії у "сліпий траст" та продажу компанії, як про це раніше заявляли юристи Порошенка.

Водночас у компанії Avellum висновки журналістів вважають маніпулятивними. Там заявляють, що першочерговим завданням було забезпечити структуру, яка б дозволила продати корпорацію.

"Міжнародна холдингова структура, розроблена для здійснення операції з продажу корпорації "Рошен", повинна була забезпечити уникнення подвійного оподаткування, щоб усі податки повною мірою були сплачені саме в Україні, а не за кордоном. У разі продажу корпорації "Рошен" усі кошти були б перераховані кінцевому власнику в Україну, задекларовані та з них були б сплачені всі податки", — йдеться у заяві Avellum.

Що кажуть юристи

Далеко не всі опитані ЕП юристи погоджуються з позицією компанії, що представляє інтереси Порошенка.

На думку колишнього партнера-співзасновника Avellum Partners Костянтина Лікарчука, офшорна структура створювалася, скоріше за все, не лише для передавання фірми у "сліпий траст".

"Це класична структура для ведення операційної діяльності і для продажу. Думаю, вони переслідували кілька цілей. Така структура потрібна для операційної діяльності, оскільки в нас непогана конвенція про уникнення подвійного оподаткування з Нідерландами.

На Кіпрі також мінімізуються платежі, а Британські Віргінські Острови (BVI), як правило, потрібні для продажу. Ти продаєш нижню структуру Кіпр-Нідерланди-Україна і на BVI не платиш податки або продаєш структуру Нідерланди-Україна і не платиш податки на Кіпрі. Можна продавати і на рівні BVI, і на рівні Кіпру", — пояснює Лікарчук.

За словами юриста, українське підприємство в траст передати справді важко, але будувати саме таку структуру для відповідних цілей не потрібно.

"Якусь структуру над нею будувати потрібно. З точки зору трасту підходить Кіпр-Україна, і не треба утримувати дорогу Голландію, яка потрібна тільки тоді, коли є грошові потоки", — зазначає Лікарчук.

Також, за словами юриста, ця структура у випадку продажу компанії не передбачає сплати податків на території України.

"На території України, ймовірно, не будуть сплачуватися податки. Навіть якщо ти будеш продавати українське підприємство від імені нідерландської компанії, ти все одно отримаєш гроші на Голландію. Цю ситуацію треба додатково аналізувати. Продаж, швидше за все, планувався або на рівні Кіпру, або на рівні BVI — Кіпр без заходу грошей в Україну", —  припускає юрист.

Того, що така структура могла бути використана для оптимізації сплати податків, не виключає і керівний партнер компнаії Suprema Lex Віктор Мороз.

"З точки зору придбання української компанії цікавішим видається структурування відповідної угоди з використанням інструментів у вигляді офшорних компаній та іноземних холдингів. Це дозволяє зробити операцію більш безпечною. Хоча переслідування інтересів податкової оптимізації також виключати не можна", — каже Мороз.

Ще один відомий український юрист, який побажав залишитися неназваним, вважає: якби президент хотів сплатити податки в Україні, то таку структуру він точно не створював би.

"Для чого ускладнювати, якщо є президент, який хоче продати компанію, сплативши всі податки? Для чого ускладнювати структуру, насичуючи її Люксембургом, Голландією, Кіпром та BVI? Якщо у тебе є майно на території України, продай акції компанії "Рошен", сплати податки і спи спокійно.

Як гроші у разі продажу зайдуть в Україну? Ніяк. Хіба що їх по ланцюжку кидати як дивіденди, поки вони не дійдуть до офшорки BVI, якою Порошенко володіє напряму. Ось тоді ця офшорка може заплатити дивіденди Порошенку. Такий варіант можливий, але малоймовірний", — каже юрист.

Що гірше за острівні офшори

Саме твердження про те, що президент має намір "продати бізнес", виявилося дещо маніпулятивним. Насправді Порошенко володіє десятками активів у різних сферах — від фінансової до аграрної. Детальний перелік цих активів можна переглянути тут.

Натомість ці активи ще більше підпадають під корупційні ризики, оскільки час від часу отримують державні замовлення.

Мова про їх передавання у "сліпий траст" навіть не йшла. Вони перебувають в управлінні української компанії з управління активами — такого собі внутрішнього українського офшору. Українські компанії з управління активами створюються переважно для оптимізації податків.

Також величезною проблемою лишається те, що за останні роки небагато зроблено для того, щоб українська юрисдикція мала авторитет у світі. Навіть вітчизняні суб'єкти господарювання намагаються реструктуризувати бізнес за кордоном, щоб мати можливість захищатися у судах іноземних юрисдикцій.

Реклама: