Sharing economy: тисяча можливостей для однієї людини

Понеділок, 17 жовтня 2016, 09:30 -
Щохвилини у світі хтось ділиться своєю машиною, одягом, інструментами чи просто своїм часом. Сучасна людина активно користується додатками для райдшерингу, спільного використання робочого простору чи домашньої фітнес-студії. Існують сервіси, що дозволяють ділитися навіть сонячною енергією. Цього не можна було уявити собі ще 20 років тому.

Одне із досліджень TIME показало, що кожен п’ятий американець працював у сфері шерингової економіки, а два з п’яти користувалися шеринговими сервісами. Що привертає увагу людей до шерингових платформ, і чому ця тенденція важлива для кожного з нас?

Копійка до копійки, цент до цента

Дослідження економіки спільної участі лондонським сервісом верифікації торговців Veridu виявило цікаве співвідношення. Згідно з опитуванням, 8 із 10 респондентів найважливішим у шерингу вважають економію коштів.

Інше дослідження, проведене спільними зусиллями BlaBlaCar та GfK, підтвердило цю тезу. Згідно з опитуванням, українці віддають перевагу райдшеринговому сервісу не лише через швидкість та комфортні умови, але і через такий фактор як "економія грошей".

Дійсно, шерингова економіка відкриває широкі можливості для економії на величезному спектрі товарів та послуг. Як відзначив співзасновник Shareable Magazine американець Ніл Горенфло, лише за 1 рік, відколи він вирішив ділитися машиною, їжею, доглядом за дітьми і навіть робочим простором, йому вдалося зекономити 17 тисяч доларів.

То що ж нам може запропонувати ШЕ в контексті економії?

·  Оренда житла

Оренда помешкання - одна з найважливіших статей витрат людей, які часто подорожують. На щастя, у світі існує вже не один сервіс, який пропонує зекономити та "пожити як місцеві" у затишній квартирі, будинку чи навіть замку. Серед них - Airbnb, VRBO, HomeAway, український MUSHROOM чи порівняно нова платформа Knok, яка пропонує оренду житла сім'ям.

Порівняємо вартість найдоступніших варіантів квартир та номерів у готелях у таких містах як Краків, Кельн, Барселона, Будапешт та Прага.

Якщо, наприклад, пара у кожному з цих міст житиме 3 дні, то за 15-денну подорож віддаючи перевагу Airbnb, два мандрівники можуть зекономити до 100 доларів (без урахування комісії сервісу). Варто підкреслити, що одним із найважливіших плюсів оренди квартири проти проживання в готелі є не лише економія, а і приватність та можливість почувати себе як удома.

Оренда автомобіля чи квартири - не єдині способи економії під час подорожей. Так, творці порталу ShareTraveler.com створили таблицю шерингових компаній, які можуть стати у пригоді багатьом мандрівникам.

·  Райдшеринг

Зекономити та зробити комфортними поїздки в різних країнах допомагають райдшерингові сервіси (серівси спільних поїздкок - ред. ) такі як Zimride, Carma, and Ridejoy, BlaBlaCar. Припустимо українській мігрант в Німеччині, що має друзів земляків у різних містах цієї країни, планує подорожі. З Гамбурга у Берлін поїздка потягом обійдеться йому мінімум у 29 євро в одну сторону, з Франкфурта у Штутгарт - мінімум у 19 євро, з Кельну в Мюнхен - у 48 євро.

Водночас подорожі за аналогічними напрямами за допомогою BlaBlaCar в Німеччині коштуватимуть від 14 євро, 10 євро та 28 євро відповідно.

З 2014 сервіс BlaBlaCar працює і в Україні. Візьмемо підприємця малого бізнесу, який змушений їздити із Києва в Одесу. Такі поїздки будуть значною статтею витрат у бюджеті власника авто. Одна подорож за даним маршрутом обходитиметься у 1000 гривень, а за рік за умови двох поїздок на місяць витрати на бензин становитимуть 24 тисячі гривень.

Але якщо людина зареєструється на BlaBlaCar та щоразу братиме із собою 3 попутників, його витрати у цьому випадку зменшаться на 75%, тобто ціна однієї поїздки впаде до 250 гривень, а усіх подорожей з Києва в Одесу протягом року - до 6 тисяч гривень. Варто підкреслити, що зменшення витрат на 75% - не межа, часто власники авто, беручи попутників, економлять ще більше.

"У понад 80% наших користувачів основний мотив - це економія грошей, - розповів Олексій Лазоренко, керівник BlaBlaCar в Україні і Росії. Звичайно, є ще маса інших цікавих факторів: зручність, швидкість, можливість здійснювати поїздки "від дверей до дверей". - Формуються нові соціальні зв'язки, оскільки в подорожах зустрічаєш безліч цікавих людей. Окрім того, люди намагаються споживати більш розумно і раціонально і роблять це частіше, в Україні у тому числі".

·  Каршеринг

За даними RelayRides, в середньому автовласники використовують свою машину лише 1 годину протягом доби. Очевидно, тому каршерингові сервіси стають все більш популярними. У минулому році лише у Канаді налічувалося 20 таких платформ із більш ніж 5200 транспортними засобами.

Дослідження TRSC, показало, що домогосподарства, які обрали каршеринг, економлять в середньому 154-435 доларів на місяць.

Візьмемо сім’ю, яка подорожує Сполученими Штатами і планує орендувати машину економ-класу на тиждень. Скажімо, п'ятидверний хетчбек Chevrolet Spark. На сайті компанії Dollar Rent A Car, яка здає авто в оренду, винайм такої машини на 7 діб обійдеться у 335 доларів.

Водночас на сайті шерингового  сервісу Turo аналогічну машину можна орендувати за 27 доларів на добу. Тобто у другому випадку сім’я заплатить за оренду хетчбеку лише 189 доларів, зекономивши таким чином більше 140 доларів.

·   Освіта

Розвиток інтернет-технологій дозволив трансформувати і систему освіти, побудувавши платформи (MOOCs - ред.), де споживач може вибирати курси та викладачів, зручний час та ритм для навчання, та звісно економити.

"Вартість офлайн-курсів програмування, що за обсягом годин відповідають розміщеному у нас Гарвардському курсу основ програмування CS50, становить 8-15 тисяч гривень. 4-денний комерційний лекторій з підприємництва обійдеться українцям у 2000 гривень, водночас 4-тижневий онлайн-курс підприємництва від провідних викладачів і практиків доступний абсолютно безкоштовно", - розповів співзасновник українського сервісу Prometheus Іван Примаченко.

Ще одним способом заощадити на навчанні, зокрема на вивченні мов, можна завдяки освітній платформі Preply.com. Не треба йти на компроміс з якістю, аби зекономити на вивченні іноземної мови, наголосив співзасновник Preply.com Сергій Лук'янов.

"Уроки по скайпу з носієм мови доступні за ціною від 2 доларів за годину, водночас середня ціна заняття у мовній школі становитиме близько 100-200 гривень за урок. До того ж за заняття з носієм мови там ще і "накинуть" додаткові 15-20% до ціни. Порада: якщо вам сподобався "дорогий" викладач онлайн, не соромтеся попросити "зашерити" плату за урок з іншим учнем - це досить поширена практика", - розповів Лук'янов.

·  Побут

Повсякденне життя сучасної людини вимагає раціонального підходу та пошуку альтернативних варіантів, аби мати змогу економити на одязі, побутовій техніці, інструментах, гаджетах, товарах для дітей.

Не дивно, що у світі з’являються все більше і більше платформ, які знайомлять власників та потенційних покупців товарів, замовників та виконавців послуг, охочих віддати чи навпаки отримати якусь річ безкоштовно (Freecycle, OzRecycle, Ziilch чи TuShare).

В Україні всі ці можливості забезпечує сервіс оголошень OLX, де фактично кожен може знайти, те що йому потрібно, та зекономити. Купуючи вживані речі в хорошому стані або нові речі в приватних осіб, інтернет-користувачі можуть суттєво заощадити, особливо в період курсових коливань.

Продавці на OLX при визначенні вартості орієнтуються не на валютний курс чи ціни у магазинах, а  відштовхуючись від суми, яку їм раніше довелося заплатити. Тому часто омріяний смартфон, планшет, дитяче ліжко чи інший необхідий товар у хорошому стані можна придбати у  4-5 разів дешевше.

За даними майданчика, ноутбук ASUS Transformer Book T100TA, що був у вжитку, але у хорошому стані, на OLX можна придбати за 3300 гривень, в той час як новий прилад обійдеться не менше, ніж у 4800 гривень.

·  Догляд за тваринами

Творці шерингових сервісів потурбувалися не лише про людей, а і про домашніх улюбленців. Проекти DogVacay, Rover, Bibulu, Spotwag, Holidog дозволяють зекономити сімейні витрати, адже послуги "сітерів" домашніх тварин обходяться зазвичай дешевше, ніж аналогічний сервіс у готелях.

Наприклад, у Німеччині залишити собаку в готелі коштуватиме у середньому в 20-25 євро на добу, водночас Holidog пропонує розмістити чотириногого в іншій сім’ї за 8-12 євро на день.

Поділитися - заробити

Окрім можливостей зекономити шерингова економіка - це динамічна система, яку можна використовувати як джерело для додаткового чи навіть основного доходу.

Згідно з дослідженням JP Morgan, американці, які заробляють гроші на платформах таких як TaskRabbit (в Україні працює аналогічний сервіс Kabanchik.ua - ред.), додатково отримують у середньому 533 долари щомісяця. Водночас люди, які здають в оренду свої речі на eBay, можуть розраховувати на плюс 314 доларів на місяць.

Як пише видання The Economist, власники будинків у Сан-Франциско, які здають в оренду свої помешкання через Airbnb в середньому 58 днів на рік, заробляють 9 300 доларів. Водночас власники авто, які здають свої транспортні засоби за допомогою сервісу RelayRides, заробляють в середньому 250 доларів на місяць, а деякі з них - більше тисячі доларів на місяць.

"Я здаю в оренду свій автомобіль тиждень на місяць, отримуючи таким чином 250 доларів. Моє авто перебуває в оренді 25% часу, водночас я покриваю 50% щомісячних платежів. Ви можете зробити те ж саме", - пише в своєму блозі американський підприємець Грег Муендер.

Окрім стандартних способів отримання прибутку, таких як здати в оренду свою квартиру чи машину, бути водієм Lyft, або просто погуляти з чиєюсь собакою, шерингова економіка пропонує і більш незвичайні варіанти.

Вам уже доводилося здавати в оренду своє коктейльне плаття, сноуборд чи, може, картину з вітальні? "Деякі плаття для наречених коштують 1500 євро, здаючи їх в оренду ви можете повернути частину коштів, водночас зберегти саму сукню на пам'ять", - пише ірландське видання irishtimes.com.

Найбільш оригінальний спосіб підзаробити дає сервіс Rent A Friend, який пропонує поділитися своєю … дружбою. Так, зареєструвавшись на цьому сайті, можна отримувати близько 10 доларів на годину, сходивши з кимось у музей, кіно чи просто на прогулянку.

Новий спосіб життя

Шеринг допомагає не лише накопичувати та активізувати економічну діяльність, а і формує новий підхід до організації життя та світобачення. Дослідження PwC показало, що 76 відсотків дорослих американців, які знайомі з економікою спільної участі, вважають, її позитивною для навколишнього середовища.

Ця довіра не є безпідставною. Відповідно до дослідження компанії Cleantech Group, в поїздках, організованих за допомогою шерингових сервісів, продукується на 66% менше вуглекислого газу, ніж коли люди зупиняються в готелях. Пояснення просте -витрачається менше ресурсів.

Інше дослідження, проведене W. P. Carey School of Business, показало, що райдшерингові сервіси, допомагають зменшити кількість заторів у містах. Зниження числа заторів своєю чергою означає зменшення споживання палива, поліпшення якості повітря та зрештою, зменшення рівня забруднення навколишнього середовища.

Ще один чинник - це турбота про людей. Одне з опитувань AirBnb, показало, що 36% респондентів ділитися вільною кімнатою чи їжею мотивували не стільки економічні, а і філософські причини, такі як допомога іншим. Починаючи з доброго наміру шеринг дозволяє правильно розподілити надлишкові ресурси, поділившись з тими, хто, можливо, переживає непрості часи.

Консалтингова компанія EY називає одним із важливих ефектів шерингової економіки зростання цифрової грамотності суспільства. З одного боку ми дізнаємося ми про шерингові платформи та додатки завдяки новим технологіям, з іншого - наша обізнаність стимулює інших людей, зокрема постачальників послуг, користуватися цими технологіями.

Інфографіка p2pvalue.eu

Майбутнє, яке поряд

Шерингова економіка швидко пройшла шлях від маловідомих стартапів до мейнстріму. Шеринг можна порівняти з соціальними медіа, які ще 15 років тому були для багатьох дивиною, а сьогодні без них не можна уявити ні життя людей, ні розвиток бізнесу.

Juniper Research прогнозує, що прибутки райдшерингових брендів до 2020 року сягнуть 6,5 мільярда доларів, а бізнес Airbnb до 2019 року сягне 6,1 мільярда доларів. Аналітики PwC саме шерингову економіку бачать "білою плямою" в стагнуючій економіці Євросоюзу, а портал Statista каже, що вже у 2020 шеринговами сервісами користуватимуться 40 мільйонів американців.

Можна дискутувати стосовно конкретних цифр, але зрозуміло одне - шерингова економіка набиратиме обертів, і Україна не зможе лишатися осторонь цих процесів.

Пам’ятаєте, ще в недалекому минулому в Україні мало хто чув про Airbnb, а сьогодні вже ураїнський шеринговий сервіс MUSHROOM пропонує гостям Львова вибрати затишну квартиру серед півтисячі варіантів. Ще 5 років тому освітні курси були недоступними людям із середньою зарплатою, сьогодні ж вони можуть вибирати, якому саме курсу на Prometheus віддати перевагу.

Шеринг - це і є майбутнє. Питання лише одне, яке місце ви хочете в ньому зайняти: мандрівника з BlaBlaCar? Фрілансера на Upwork? Чи автора ідеї на мільйон - стартапу для шерингової економіки?

_____________________

Приклад більш комплексної інографіки. Вона зроблена на Реакті і має скопмільовані статичні файли. На реакті тому що графік, який ви бачите не одлин і той самий, а постійно видаляється і вставляється новий, ну а Реакт це гарне дуже рендерить

МАЄ БУТИ ТІЛЬКИ ТРЕТІЙ ІЗ СКРОЛІНГОМ!!!

2

на всяк випадок нагадую ось тут превью правильної поведінки

https://joyous-destiny-tiara.glitch.me/