Переслідування "Системи": чим завинив друг Януковича

Переслідування "Системи": чим завинив друг Януковича

Середа, 26 листопада 2014, 08:43 -
Є й зовсім конспіративна версія щодо того, чому російська влада могла почати переслідування Євтушенкова. У пресі часто лунала версія, що масові зворушення сепаратистів у Донбасі і на півдні України фінансувалися на гроші "сім'ї". Однак проект "Новоросія" провалився, і начебто через це почалися неприємності у власника "Системи", який надавав певні гарантії його успішності.

14 листопада стало відомо, що російського бізнесмена, засновника АФК "Система" Володимира Євтушенкова залишають під домашнім арештом ще на чотири місяці.

У вересні новина про арешт олігарха призвела до падіння вартості холдингу майже на 40% та зменшила статки російського багатія на 2,5 млрд дол.

Подія викликала бурю емоцій в експертному середовищі.

Про що свідчить арешт лояльного до влади та обережного у бізнесі олігарха?

Реклама:

В чиї руки потрапить велика нафтова компанія? Наскільки великою є загроза для корпорації "Система", і чи не є ця справа початком великого перерозподілу власності у РФ?

Справедливість по-російськи

В кінці жовтня суддя Арбітражного суду Москви Ольга Александрова задовольнила позов першого заступника генерального прокурора. Вона ухвалила стягнути на користь Росмайна 81,6% звичайних і 20,9% привілейованих акцій "Башнєфті", які належать АФК "Система" та її "дочці".

Слідчий комітет вимагав стягнути з холдингу більш ніж 200 млрд руб дивідендів, отриманих за акціями "Башнєфті" у 2009-2013 роках, але суд слідчим відмовив.

Генпрокуратура Росії оспорювала законність дій керівників Башкирії у 1990-х роках. Тоді за рішенням президента Муртаза Рахімова з федеральної у республіканську власність перейшли акції башкирських компаній ПЕК, у тому числі "Башнєфті", які пізніше були приватизовані його сином і перепродані "Системі".

Позов був поданий 24 вересня. В суді пройшло тільки три засідання, а на винесення вердикту судді знадобилося менше півгодини. Приводом для дискусій став і той факт, що суд не звернув уваги на термін давності за цим позовом, зауваживши, що держава дізналася про втрату активу тільки у 2014 році.

Володимир Путін та Володимир Євтушенков. Фото dsnews.ua

Суд погодився з позицією генпрокуратури, за якою компанія перейшла у власність Башкирії незаконно. На думку судді, Башкирія протиправно привласнила акції підприємств башкирського ПЕК, які знаходилися у федеральній власності, тому подальша приватизація і продаж не є легітимними.

За версією слідства, Євтушенков брав участь у "відмиванні" акцій підприємств ПЕК Башкирії, начебто викрадених Уралом Рахімовим. Докази того, що підприємець нібито знав про свою участь у незаконній діяльності, базуються на свідченнях колишнього сенатора Ігоря Измєстьєва, який відбуває довічний термін.

Своєю чергою керівництво "Системи" вважає, що операція з придбання акцій підприємств Башкирського ПЕК була законною і прозорою. Більше того, у "Системі" підкреслюють, що претензії генпрокуратури повинні бути адресовані владі Башкирії, яка узгоджувала приватизацію.

На думку компанії, неправомірні законодавчі акти регіональної влади - не підстава вимагати збиток з набувачів акцій. Водночас угода з купівлі "Башнєфті" "Системою" була схвалена Федеральною антимонопольною службою Росії.

 Фото iteranet.ru

Втім, "Система" вирішила не судитися за "Башнєфть" і не подавати апеляцію на рішення арбітражного суду. Натомість "Система" має намір стягнути збитки у структур Урала Рахімова, яким заплатила за "Башнєфть" 2,6 млрд дол.

Наразі "Система" готує позов про стягнення збитків з продавців та їх правонаступників - "Уралінвесту". Схоже, відмова від апеляції - це не стільки визнання своєї неправоти, скільки усвідомлення відсутності перспектив такого кроку і тих реалій, які існують в Росії.

Слід "сім'ї"

Мало хто сумнівається у тому, що справа Євтушенкова суто політична. Вона нагадує давнє цькування "ЮКОСа", яке скінчилося показовим ув'язненням найбільш одіозного олігарха єльцинської Росії Михайла Ходорковського.

За що ж російська влада переслідує чергового великого бізнесмена, вдаючи, наче цього не робить? Не секрет, що Володимир Євтушенков є товаришем Віктора Януковича. Начебто десь у середині 2000-х він навіть возив майбутнього главу держави на Алтай, аби лікувати хворе коліно.

Євтушенков навіть був членом сумнозвісного мисливського товариства "Кедр".

Фото topgir.com.ua

Коли Янукович ще був президентом, голова "Системи" не відмовлявся заробити і на державному замовленні з боку України. Зокрема, на встановленні веб-камер на виборчих дільницях напередодні виборів 2012 року. Тоді, як відомо, був "розпиляний" мільярд гривень, на той час - 125 млн дол.

Як писала "Економічна правда", іншим великим проектом олігарха повинна була стати лікарня у Києві, яку хотіла побудувати компанія Євтушенкова "Медсі".

Зведенням будівлі на ділянці, виведеній з комунальної власності столиці, займалася структура "Консалтинг системз", яка мала міцні зв'язки з пулом компаній Олександра Януковича. Крім того, восени 2013 року "Консалтинг системз" стала мажоритарним акціонером "Реал банку" Сергія Курченка.

Вже цього достатньо, щоб зробити висновок про міцний зв'язок між Януковичем та Євтушенковим. Як писали українські ЗМІ, після втечі з України "сім'я" деякий час мешкала на території санаторію "Срібний бір", що належить тій самій "Медсі".

Подейкують, саме Євтушенков був зв'язковим з російською владою щодо надання притулку екс-президенту у РФ. Більш того, начебто саме російський олігарх восени 2013 року привозив до Януковича пакет пропозицій від Путіна. Цей пакет містив низку компенсаційних заходів на випадок відмови України від вступу до ЄС.

Є й зовсім конспіративна версія щодо того, чому російська влада могла почати переслідування Євтушенкова. У пресі часто лунала версія, що масові зворушення сепаратистів у Донбасі і на півдні України фінансувалися на гроші "сім'ї".

Однак проект "Новоросія" провалився, і начебто через це почалися неприємності у власника "Системи", який надавав певні гарантії його успішності.

 Фото bashneft.ru

Крах "Новоросії" призвів до численних жертв серед населення Донбасу та спричинив накладення міжнародних санкцій на Росію.

Зокрема, через це впали котирування "Роснєфті", з якою зараз робить спільний бізнес Сергій Курченко. Отже, дедалі частіше лунає версія, що "Башнєфть" Євтушенкова стала своєрідним компенсаційним пакетом на користь "Роснєфті".

Ціна "Башнєфті"

Ще 2004 року Рахункова палата опублікувала результати перевірки приватизації шести підприємств башкирського ПЕК.

Згідно з документами, відчуження з федеральної власності акцій "Башнєфті", Уфимського НПЗ, "Уфанефтехіму", Новоуфимського НПЗ, "Уфаоргсинтезу" та "Башкирнефтепродукту" було визнано незаконним, однак тоді кримінальна справа була закрита. Згодом ці компанії лягли в основу об'єднаної "Башнєфті".

Зараз "Башнєфть" не є еквівалентом згаданих підприємств. "Система" входила у капітал "Башнєфті" двома етапами. Спочатку у 2005 році, коли придбала блокуючі пакети підприємств башкирського ПЕК у "Башкирського капіталу" за 600 млн дол. Далі - у 2009 році, витративши ще 2 млрд дол на придбання контрольних пакетів.

Отримавши контроль над підприємствами, "Система" консолідувала їх на базі "Башнєфті" і купила нові активи. У 2011 році "Башнєфть" виграла аукціон на видобуток нафти на великих родовищах Требса і Титова, а для їх освоєння створила СП "Башнєфть-полюс". На них "Башнєфть" витратила 58 млрд руб.

Видобуток і переробка нафти компанією "Башнєфть", млн тонн

2009 рік

2013 рік

Видобуток

12,3

16,1

Переробка

20,8

21,4

За даними "Башнєфті" інвестиції у 2009-2014 роках були такими: 125 млрд руб у видобуток, 52 млрд руб у переробку, 16 млрд руб у реалізацію, 18,4 млрд руб в екологічні проекти, 7 млрд руб на благодійність.

На початку липня 2014 року до першого арешту акцій "Башнєфті" в рамках кримінальної справи про розкрадання компанія коштувала 420 млрд руб. Зараз її ціна зменшилася удвічі, а в доларовому еквіваленті - майже утричі.

Більше того, після арешту акцій "Башнєфті" і позову генпрокуратури більшість найбільших інвестиційних банків і компаній відкликали оцінку нафтової компанії.

"Система" з початку судової тяганини подешевшала на 70%. У червні акції компанії торгувалися на історичному максимумі - 45,1 руб за акцію. Зараз за акцію компанії на Московській біржі не дають більше 14 руб. Капіталізація компанії становить лише 132 млрд руб. Після арешту Євтушенкова вона упала на 5,5 млрд дол.

Джерело: stocks.investfunds.ru

Поза "Системою"

За підсумками першого півріччя 2014 року на "Башнєфть" припадало майже 52% виторгу "Системи" і тільки 31% консолідованого боргу. Крім "Башфнєті", "Система" керує контрольними пакетами МТС, МГТС, "Дитячого світу", "Медсі". Однак, крім МТС, виручка з усіх інших активів не перевищує 15%.

Основні активи АФК "Система"

Компанія

Частка
ефективного
володіння, %

"Башнєфть"

78,8

МТС

53,5

"СГ-транс"

50,0

"Башкирська електромережева компанія"

90,9

"Інтурист"

66,0

Холдинг "Система мас-медіа"

85,7

"Стрім"

78,9

"Бінофарм"

74,0

Група компаній "Дитячий світ"

100,0

"Навігаційно-інформаційні системи"

60,0

Джерело: АФК "Система"

З утратою "Башфнєті" "Система" повернеться до стану 2009 року, коли ключовим активом компанії був оператор МТС - 33% виручки у першому півріччі 2014 року.

Крім зменшення бізнесу, АФК може спіткати зростання кредитних ризиків. Якщо згадати бажання Слідчого комітету стягнути з холдингу Євтушенкова 200 млрд руб дивідендів "Башнєфті", виплачених АФК "Система", то під загрозою опиниться і доля інших її бізнес-проектів.

Джерело: Промсвязьбанк 

Міжнародні агентства Moody's та S&P уже помістили рейтинги "Системи" і "Башнєфті" на перегляд з негативним прогнозом. У S&P заявили, що можуть знизити рейтинг корпорації відразу на кілька сходинок.

На думку аналітика Промсвязьбанку Олександра Полютова, великі за обсягом претензії можуть поставити під загрозу стійкість АФК та її "дочок", істотно підвищивши їхні кредитні ризики.

"У "Системи" грошова позиція за перше півріччя 2014 року становила 947 млн дол. Очевидно, що власних фінансових ресурсів для виконання можливих вимог у АФК недостатньо, тому корпорації або доведеться позичати, або продавати активи.

Найбільш ліквідними є акції МТС - капіталізація компанії у кінці жовтня становила 526 млрд руб, ефективна частка володіння - 53,5%", - пише Полютов в аналітичному матеріалі "АФК "Система": життя після "Башнєфті".

Водночас у "Системі" відзначили, що судовий процес може істотно вплинути на інвестиційну стратегію компанії, її фінансовий стан та боргові зобов'язання.

Рейтинги АФК "Система" та її дочірніх компаній

АФК "Система"

"Башнєфть"

МТС

Агентство

Рейтинг

Прогноз

Агентство

Рейтинг

Прогноз

Агентство

Рейтинг

Прогноз

Moody's

Ва2

Moody's

Ва2

Moody's

Ваа3

Стабільний

S&P

ВВ+

Негативний

S&P

S&P

ВВВ-

Негативний

Fitch

ВВ-

Негативний

Fitch

BB

Негативний

Fitch

ВВ+

Негативний

Початок великого переділу?

Економічна криза у світі не закінчилася, а в обтяженій західними санкціями Росії, схоже, все тільки починається. Бюджетних коштів все менше, як і надій на покращення. Ресурсів усім не вистачає, і, схоже, почалася гра на вибування.

Однак на переконання Путіна нічого не відбувається. "Хочу ще раз підкреслити: масового перегляду підсумків приватизації не буде", - сказав він у жовтні.

Більше того, член Ради федерації Євген Тарло заявив, що рішення суду щодо "Башнєфті" може позитивно вплинути на інвестиційний клімат у Росії. За його словами, бізнес може розцінити рішення суду і як відновлення законності.

Звичайно ж, бізнес вважає інакше. Тепер ніхто не може бути впевнений у тому, що завтра незаконно придбаним не опиниться його актив. Здивовані бізнесмени і швидкістю прийняття рішення суддею.

На думку глави Російського союзу промисловців і підприємців Олександра Шохіна, арешт Євтушенкова є надмірним. "Я вважаю, що в нинішній ситуації такі дії підривають довіру до російського ділового клімату і нормальної технології взаємодії бізнесу і влади", - розповів він.

Відгукнувся на новину про затримання Євтушенкова і керівник "Роснано" Анатолій Чубайс. За його словами, не зрозуміло, як можна прив'язувати Євтушенкова до угод з приватизації "Башнєфті", до яких він не мав жодного стосунку.

"Ці дії завдають серйозний удар по бізнес-клімату Росії. Удар припадає на період, коли російська економіка балансує на межі рецесії і стагнації", - сказав Чубайс.

Фото bashneft.ru

Не змовчав і Ходорковський. На його думку, арешт Євтушенкова пов'язаний з тим, що "Роснєфть" вирішила компенсувати падіння свого нафтовидобутку за рахунок придбання "Башнєфті", яку господар "Системи" відмовився продавати.

У відповідь прес-секретар "Роснєфті" Михайло Леонтьєв заявив, що звинувачувати "Роснєфть" в арешті Євтушенкова не варто.

Прес-служби найбільших нафтових компаній - "Роснєфті", "Лукойла" і "Газпром нєфті" - відмовляються від коментарів щодо подальшої долі "Башнєфті".

На відміну від них у Volga Group, головним акціонером якої є відомий бізнесмен Геннадій Тимченко, який спеціалізується на інвестиціях в енергетичні, транспортні та інфраструктурні активи, на запит автора відповіли.

"Ми не коментуємо ситуацію навколо "Башнєфті". Volga Group зацікавлена у придбанні активу", - повідомив директор з комунікацій Volga Group Антон Куревін.

Кому дістанеться такий ласий шматок, поки не відомо. Головне питання - чи може ця історія повторитися? Схоже, що розвиток політичної та економічної системи Росії вже нікому не дає жодних гарантій.

Фото bashneft.ru 

Реклама: