Росія: криза мине?

Росія: криза мине?

Вівторок, 4 листопада 2014, 08:56 -
"З ціною на нафту 75-80 доларів за барель резервів Росії вистачить на два роки. Якщо Захід не зніме санкції, а ціна на нафту впаде до 60 доларів, резерви зникнуть за рік".

Російська федерація повинна старатися з усіх сил, аби уникнути рецесії.

Це станеться, якщо ціни на нафту падатимуть нижче 80 дол за бар або навіть залишатимуться на нинішньому рівні протягом тривалого періоду.

Як відомо, нафта та газ становлять дві третини загального обсягу експорту країни.

За оцінками інвестиційного банку Morgan Stanley, "кожні 10 дол падіння ціни на нафту дорівнюють 32,4 млрд дол експорту нафти і газу, що еквівалентно 1,6% ВВП" або близько 19 млрд дол доходів державного бюджету.

Реклама:

Таким чином, за останній час Росія могла втратити 4,8% потенційного ВВП і 60 млрд дол доходів бюджету.

У компанії вважать, що при ціні 80 дол за бар дефіцит бюджету збільшиться до 2% ВВП, а інфляція досягне 9%. Якщо ж нафта впаде до 50 дол за бар, це може спричинити інфляцію 13-15% і призвести до скорочення ВВП на 6%.

На переконання деяких експертів, пережити скрутні часи Росії допоможуть резерви. Однак не все так просто.

"З ціною на нафту 75-80 дол за бар резервів Росії вистачить на два роки," - розказав USA Today головний аналітик московського відділу "Уралсиб эссет менеджмент" Олександр Головцев. За його словами, якщо санкції не знімуть, а ціна на нафту впаде до 60 дол, резерви можуть бути витрачені протягом року.

Згідно з доповіддю Goldman Sachs "Новий нафтовий порядок", ціни на нафту уже небезпечні для деяких держав. На думку аналітиків, Іраку для стійкого становища необхідна ціна 126 дол за бар, Ірану - 133 дол за бар, Росії - 101 дол за бар.

Вплив зміни ціни на нафту на економіку країн-виробників цієї сировини

Ціна для
без-дефіцитного бюджету, дол

Борг/ВВП, %

Ціна, необхідна для утримування
співвідношення
боргу до ВВП, дол

Ціна, необхідна, щоб
співвідношення борг/ВВП було 40% через 3 роки, дол

Резерви/
держборг

через 1 рік

через 2 роки

Кувейт

60

11

63

69

64

102,2

ОАЕ

64

12

71

86

38

17 

Катар

68

35

71

80

77

Саудівська Аравія

83

3

85

88

79

35,8

Росія

101

10

104

108

92

2,9

Алжир

106

9

108

109

92

14,1

Ангола

117

39

128

145

142

1,9

Ірак

126

31

131

136

133

1,3

Іран

133

11

139

141

98

3,3

Нігерія

144

10

158

182

129

6,6

Лівія

185

5

208

230

180

Джерело: Goldman Sachs, Bloomberg Businessweek

Прогнози експертів стосовно майбутніх цін розходяться, але ніхто з них на швидке відновлення цін не розраховує. Організація країн-експортерів нафти OPEC планує зберегти рівень виробництва в умовах глобального надлишку нафти, тому буфер безпеки РФ у вигляді резервів може досить швидко закінчитися.

За даними ЦБ Росії 1 жовтня 2014 року міжнародні резерви Росії становили 454 млрд дол. Власне валютних резервів, крім монетарного золота, SDR та резервної позиції у МВФ помітно менше - 396 млрд дол. При цьому з початку 2014 року резерви уже "схуднули" десь на 9%.

Валютними коридорами

Ситуацію ускладнює і стрімка девальвація рубля. У 2014 році російська валюта втратила більше 25% вартості до долара, а за останні три місяці - 16%.

За різними оцінками, тільки у жовтні ЦБ Росії на підтримку рубля витратив 13-20 млрд дол. При цьому за перше півріччя 2014 року за словами глави установи Ельвіри Набіулліної регулятор витратив на підтримку рубля 40 млрд дол.

Джерело: проект закону "Про федеральний бюджет на 2015 рік і на плановий період 2016-2017 років" 

Поки що регулятор дотримується 9-рубльового торговельного коридору для уповільнення ослаблення рубля, але вже у 2015 році ЦБ планував перейти до плаваючого курсу. Якими будуть подальші дії банку, невідомо.

Ще в середині жовтня глава ЦБ Росії назвала ідею фіксації курсу рубля "контрпродуктивним" рішенням. Водночас Набіулліна висловила впевненість, що падіння цін на нафту та девальвація валюти РФ - "явище тимчасове".

Джерело: investing.com 

Тимчасом економіка потрапляє у порочне коло. Центральний банк виходить на валютний ринок, щоб згладити падіння рубля. Однак це істотно зменшує резерви і призводить до зростання ризиків та падіння національної валюти.

За словами аналітика Sberbank CIB Тома Левінсона, коли рубль виходить за межі коридору, ЦБ зміщує коридор на 5 коп на кожні 350 млн дол, витрачених для зміцнення валюти.

Якщо згадати, що з початку стрімкої девальвації національна валюта Росії втратила щодо долара більше 10 руб, то можна порахувати: всього на підтримку курсу витрачено не менше 70 млрд дол.

Капітал: втеча позаочі

За січень-вересень 2014 року чистий відтік капіталу з Росії становить 85 млрд дол. Про це 27 жовтня повідомив заступник міністра економічного розвитку РФ Олексій Вєдєв. За його словами, відомство зберігає прогноз щодо відтоку капіталу на 2014 рік - 100 млрд дол. За оцінками ЄС, цей показник становитиме 120 млрд дол.

Втім, проблема полягає не лише у зменшенні обсягів капіталу. Після введення санкцій російські компанії втратили доступ до західних фінансових ринків, і тепер їм буде складно рефінансувати борги протягом невизначеного періоду.

Водночас на створення умов для отримання довгострокового дешевого кредиту може не вистачити часу. Ця система включає заходи з деофшоризації і підвищення ефективності валютного регулювання, без яких рефінансування може спричинити подальший відтік капіталу.

Москва, мітинг лікарів проти масового скорочення медичних закладів. Фото gordonua.com 

На думку заступника глави комітету верхньої палати парламенту РФ з конституційного законодавства Костянтина Добриніна, одного з розробників законопроекту про амністію капіталу, сума легально вивезених коштів становить 200 млрд дол. З урахуванням "тіні" ця цифра може сягнути 1 трлн дол.

Відсутність доступних позик змушує російські компанії звертатися за допомогою до уряду. Так, "Роснефть" попросила з Фонду національного добробуту 2,4 трлн руб, ВТБ - майже 200 млрд руб, а Россельхозбанку знадобилося 40 млрд руб.

При цьому в кінці 2013 року уряд затвердив виділення по 150 млрд руб на будівництво Центральної кільцевої автодороги і розвиток БАМу та Транссибу.

Влітку 2014 року уряд схвалив виділення з ФНД 114 млрд руб на проекти "Россет", "Ростелеком" та "Кизил-Курагино". На "Россет" виділяється 1,1 млрд руб, на "Ростелеком" - 27 млрд руб, на "Кизил-Курагино" - 86 млрд руб.

"Газпром", який збирається побудувати трубу в Китай, теж потребує докапіталізації за рахунок держави. Обсяг коштів, які може виділити уряд, ще обговорюється. Це будівництво коштуватиме 400 млрд руб, а інфраструктура - ще 70 млрд руб.

Таким чином, кошти фонду, розмір якого які оцінюється 3,2 трлн руб, розписані на роки вперед, і не відомо, чи вистачить грошей навіть на заплановані проекти.

Жити по-старому

Незважаючи на складність ситуації, багатьом російським чиновникам здається, що найгірше вже позаду, і що зростання економіки відновиться вже 2015 року.

Про це свідчить схвалений у першому читанні проект бюджету на 2015-2017 роки, заснований на прогнозі Мінекономрозвитку середньої ціни на нафту 100 дол, скасуванні санкцій з 2015 року і прискоренні темпів зростання вже у 2015 році.

Відомство передбачає, що у найближчі три роки нафтові котирування будуть коливатися в діапазоні 90-110 дол. На переконання Вєдєва, "не можна однозначно стверджувати, що світова економіка вступила у фазу низьких цін на нафту".

Джерело: investing.com 

Якщо не брати до уваги "контрсанкції" на кшталт стовідсоткової передоплати за газ, обмеження міжнародної кооперації у використанні російських модулів МКС чи мораторій на вивезення поставленого у РФ нафтогазового устаткування, то не схоже, що Москва розробляє дієві механізми боротьби з кризою.

Одним з рушіїв прогресу міг би стати малий бізнес. Однак через бюрократію та корупцію довше трьох років у Росії живе лише 4% малих підприємств, тому цей шлях видається малоймовірним.

Іншим варіантом могли б стати великі інфраструктурні проекти, але і цей варіант нереальний. Так звана модернізація зверху стає примарною через брак коштів. За словами президента РФ Володимира Путіна, Росія зробила свій вибір на користь "патріотизму і традиційних цінностей", але економіці це не допоможе.

Компанія Morgan Stanley у прогнозах щодо РФ каже про застій, невизначеність, відсутність інвестицій, низьке споживання і заморожування зарплат.

На думку аналітиків, інфляція перевищить цільовий рівень через обмеження імпорту та слабкий рубль. Резерви і далі скорочуватимуться через відтікання капіталу та використання коштів резервного фонду для фінансування дефіциту.

Коли західні країни переглянуть санкції - наразі невідомо, але і після того негативні інерційні прояви в економіці відчуватимуться ще довго. Як відзначив російський економіст Слава Рабинович, санкції несуть Росії великі ризики.

Хоча вони суттєво впливають на російську економіку, без прецедентів та статистики неможливо визначити, якими будуть наслідки. "Ми не знаємо, яких ще помилок може припуститися Путін", - підкреслив Рабинович.

 Барак Обама та Володимир Путін. Фото theglobeandmail.com

На переконання аналітика, інші країни, в тому числі Китай, не допоможуть РФ.

"Санкції роблять Росію токсичною і як об'єкт інвестицій, і як частину міжнародної фінансової системи", - наголосив він.

На думку економіста, президент РФ і фінансово-економічний блок уряду можуть прискорити крах економіки такими непопулярними рішеннями як "спалювання" золотовалютних резервів і коштів ФНД, а також повернення до державного регулювання цін, що неминуче призведе до дефіциту товарів.

Варто відзначити, що подібні висловлювання - рідкість серед російських експертів. Переважна більшість з них відмовляється коментувати питання нинішнього становища Росії та робити будь-які прогнози.

"Спасибо за ваше обращение за комментариями в "Дойче банк". Согласно внутренней политике банка, мы не комментируем тему санкций и связанные с этим вопросы", - відповіла прес-служба "Дойче банку Росія" на запит автора.

Хоча сценарії для російської економіки можуть бути різними, майбутнє однієї з найбільших економік світу виглядає не безхмарним. Швидше за все, на горизонті - продовження відтоку капіталу, девальвація рубля, зменшення обсягу інвестицій та скорочення реальних доходів громадян, яке уже почалося.

Реклама: