"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Алєкперов та Україна: обмін заводами?

Алєкперов та Україна: обмін заводами?

Понеділок, 30 вересня 2013, 10:06 -
Давнє протистояння між Кабміном та "Лукойлом" перетворилося ледь не на дружбу. Російська преса пояснює конструктив передаванням Алєкперовим власного нафтопереробного активу одному з молодих українських олігархів.

Історія відносин між Україною та групою компаній "Лукойл" більше нагадує детективну стрічку про шахраїв.

Як і в стандартному голлівудському фільмі, шахраї видаються глядачеві привабливими пухнастими розумниками, які в фіналі перемагають.

Приблизно за таким сценарієм відбувалися події навколо підприємства "Карпатнафтохім".

Судячи з останніх документів, які є в розпорядженні ЕП, наближається розв'язка.

Реклама:

Стосунки між Україною і "Лукойлом" почалися 2000 року. Тоді на базі найбільшого нафтохімічного комплексу "Оріана" було створене СП з російською компанією.

Суть конфлікту, який, схоже, добігає кінця, у тому, що з боку України до статутного капіталу було внесено майновий комплекс, а з боку "Лукойл-нафтохім" - 107 акцій замість 111 млн дол. Пізніше ці ЦП Генпрокуратура оцінила 3 млн дол.

Через кілька років частка держави була розмита за допомогою додаткової емісії. В результаті частка "Лукойла" зросла до 72%.

Щоправда, були взяті додаткові інвестиційні зобов'язання. Програма розвитку передбачала вкладення до 2007 року 230 млн євро, запуск виробництва полівінілхлоридної смоли.

Вже у 2004 році дочірня структура Lukoil Chemical B.V. після низки судових рішень отримала майно українського хімічного концерну.

Далі - довгі переліки судових рішень. Поведінка самого "Лукойла" зводиться до традиційної позиції: захистіть нас - інакше ми зупинимося.

"Коли почали розбиратися, з'ясувалося, що не було виконано жодної обіцянки. У статутний капітал "Оріани" було внесено нічим не підкріплені папірці. Виходить, Україна віддала "Лукойлу" підприємство і нічого не отримала", - розповідає заступник директора НТЦ "Псіхея" Геннадій Рябцев.

Восени 2012 року претензії уряду до "Лукойла" виглядали так: внести у статутний капітал 100 млн дол і погасити кредиторську заборгованість - 170 млн євро.

Тимчасом "Карпатнафтохім" висунуло вимогу до Міністерства доходів і зборів погасити ПДВ.

За даними газети "Коммерсант", у травні 2013 року ця сума становила 1,1 млрд грн. Однак ще у жовтні 2012 року податкова не визнавала цього боргу, тож ситуація видавалася напруженою.

Як відомо, у жовтні 2012 року Віктор Янукович доручив міжвідомчій групі з'ясувати причини зупинки підприємства. Тоді виникли здогадки, начебто це певна форма тиску на власника "Лукойла" Вагіта Алєкперова. Однак цього не сталося.

Поступливий уряд

Вже за півроку ситуація змінилася. Уряд підписав меморандум щодо відновлення роботи "Карпатнафтохіму". У ньому містився довгий перелік вимог для відновлення роботи в обмін на 100 млн дол інвестицій протягом шести років.

10 вересня Микола Азаров приїхав на "Карпатнафтохім"... Фото kmu.gov.ua

Судячи з документів, якими володіє ЕП, меморандум виконується. За багатьма пунктами є протокольні рішення Кабміну, прийняті закони і постанови уряду.

У вересні Алєкпєров звернувся до Миколи Азарова з листом. До нього були додані протокол наради від 10 вересня і проект протокольних доручень за її підсумками.

Суть документа - необхідність швидкого виконання пунктів меморандуму урядом.

Натисніть для збільшення

Перше, що впадає в око, - відсутність вимог щодо погашення боргу з ПДВ. На самому "Карпатнафтохімі" відмовилися коментувати цей факт. У представництві президента "Лукойла" в Україні теж промовчали. Не виключено, що наболіле питання між Міндоходів та підприємством уже вирішене.

Друге - пункти, за якими прийняті протокольні доручення. Зокрема, пропонується виділити із складу ВАТ "Оріана" калійне виробництво, а саме підприємство ліквідувати. Відповідна нарада відбулася у віце-прем'єра Юрія Бойка.

У тому ж стані й рішення про зниження тарифів на перевезення залізничним транспортом продукції та сировини на 20%. Раніше у Мінінфраструктури, пославшись на закон "Про захист економічної конкуренції", запевняли: надання таких пільг окремому підприємству було б дискримінаційним щодо інших компаній.

Ще один аргумент - пільги зашкодять держбюджету. За оцінками фахівців Мінінфраструктури, це 90,6 млн грн на рік. Схоже, зараз ці перешкоди усунуті.

Також уряд прийняв постанову №623 про порядок поставок і митного оформлення продукції за виробничою кооперацією підприємств і галузей держав СНД. Ця угода передбачає можливість безперешкодного постачання сировини, яка не призначена для реалізації кінцевому споживачу, без сплати акцизів та НДС.

...і ввів у завод у дію. Фото kmu.gov.ua

Крім того, до Верховної ради передано проект закону "Про внесення змін до статті 229 Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування нафтопродуктів та скрапленого газу, що використовуються як сировина для нафтохімічної галузі".

Цей документ звільняє від оподаткування акцизами та ПДВ газойлі для специфічних процесів переробки.

Є також інша група вимог, які фігурують у меморандумі, але щодо них ще не прийняті протокольні рішення і доручення. Наприклад, направлені до Кабміну документи "Лукойла" містить вимогу прискорити проведення антидемпінгового розслідування проти суспензійного полівінілхлориду із США.

Для нього пропонується ввести мито у розмірі 6,5%. Ця вимога навіть супроводжується дедлайном для прийняття рішення: 5 жовтня 2013 року.

Наступна вимога - зниження вартості електроенергії на 30-40% за зразком електрометалургійних підприємств. "Лукойл" наполягає прискорити цей процес.

Меморандум передбачав, що відповідне рішення буде прийняте через два місяці після відновлення роботи "Карпатнафтохіму" - 10 вересня. В отриманому від "Лукойла"документі зазначено, що підписувати додатки слід уже зараз.

Також "Лукойл" зажадав змінити бюджет, передбачивши субвенцію на погашення заборгованості КП "Водотеплосервіс" перед ПрАТ "Лукор" у розмірі 40 млн грн. Мінінфраструктури елегантно передало право вирішити це питання Мінфіну.

Кінець "Оріани"

Отже, тональність діалогу між урядом та підприємством Алєкпєрова змінилася. Якщо раніше це були стандартні фрази про захист вітчизняного виробника і втрати бюджету, то тепер "Лукойл" просто доправляє вимоги до уряду, а чиновники наввипередки проводять наради і готують проекти документів.

Експерти погоджуються: такі поступки з боку уряду були необхідні для налагодження нормальної роботи підприємства у легальному полі.

"Працювати підприємство могло, але так само, як працює "Укртатнафта". Начебто вона у збитках, але акціонери регулярно отримують дивіденди. Якщо працювати по-білому, то в нинішніх умовах підприємство так працювати не може. Завдяки чому були отримані такі умови - не можу сказати", - говорить Рябцев.

Експерти також звертають увагу на соціальний підтекст роботи підприємства. "Нічого доброго у тому, що підприємство стояло, нема. Мова ж іде не лише про сам "Лукойл", але і про працівників, ситуацію у місті та області", - зазначає директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Фото lukor.com.ua

Однак і він відмовився сказати, що саме дозволило змінити традиційне протистояння ледь не на дружбу.

Одне з російських видань припустило: конструктив виник після того, як "Лукойл" позбувся власного нафтопереробного активу на користь одного з молодих олігархів. Однак жоден експерт не може чи не хоче підтверджувати цю версію.

Втім, перед Алєкпєровам варто зняти капелюха за таки вишуканий маневр.

Якщо цей меморандум буде виконано, то "Лукойл" розірве усі зв'язки із славнозвісною аферою в "Оріані". В одному з пунктів листа прямо говориться про припинення юридичного зв'язку групи "Лукойл" з ВАТ "Оріана". Після виділення калійного виробництва саме підприємство буде ліквідоване.

Реклама: