"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

З українців по гривні - "Ельбрусу" мільярд

З українців по гривні - "Ельбрусу" мільярд

Середа, 15 травня 2013, 19:08 -
Якщо раніше дрібні торговці картками напряму перераховували гроші за товар мобільному оператору, то з минулої осені вони мусять спочатку переказати гроші на рахунки фірми "Ельбрус", а вже вона - оператору. Звідки взялася "прокладка", яка може мати безпосереднє відношення до Сергія Курченка?

Кожен, хто хоч іноді поповнює рахунок свого мобільного телефону скретч-картками, не раз обурювався, що за картку номіналом 100 грн треба заплатити 103-105 грн.

Більше того, в аеропорту такі картки продають і по 110 гривень! Та коли дзвінок потрібний, як повітря, всі готові переплачувати.

Проте кілька років тому ця ж картка коштувала рівно 100 грн, а оператор як бонус ще й додавав 3 грн на рахунок.

Ця дрібна несправедливість могла б і надалі залишатися непоміченою, якби продавці карток не розповіли, як працює ця система, і кому йдуть ці "добровільні пожертви".

Реклама:

"Ельбрус" вводить відсотки

Михайло з однієї із східних областей України вже 12 років займається продажем скретч-карток поповнення рахунку та стартових пакетів мобільних операторів. Своє прізвище він називати відмовився, бо боїться проблем на роботі.

"Раніше були картки поповнення рахунку номіналом 20 грн. Ми купували їх в оператора по 17,5 грн. В магазин могли продати по 18, а покупець уже платив за неї 20. Тобто дрібний оптовик заробляв 50 коп на картці, а магазин - 2 грн.

Зараз мінімальна ціна 40-гривневої картки поповнення, які ми продаємо у магазин, -40,6 грн. А ще треба заробити і магазину", - розповідає Михайло.

Ця різниця і закладається у ціну, яку покупці сплачують за картку поповнення. Але що ж сталося останнім часом? Зв'язок ніби дешевшає, бо абонентів стає все більше.

Фото boardfreeads.com

Михайло розповідає, що минулої осені дрібним оптовикам сказали: картки одного з мобільних операторів знову дорожчають.

"Ми спитали, чому. У відповідь почули: "Тому що "Ельбрус" вводить свої відсотки", - розповідає бізнесмен. Відтоді, за його словами, всі, хто працюють на ринку, знають про фірму "Ельбрус". За словами інших продавців, ця фірма працює на ринку та "вводить свої відсотки" вже близько двох років. Схема наступна.

Якщо раніше дрібні торговці картками напряму перераховували гроші за товар мобільному оператору, то з минулої осені вони мусять спочатку переказати гроші на рахунки фірми "Ельбрус", а вже вона - оператору. Тільки після цього дрібні бізнесмени можуть забрати свій товар.

"У кожному місті є один-два представники інтересів компанії "Ельбрус". У нас було дві людини, які, можливо, взагалі працювали з дому. Вони нічого не робили, лише дивилися у комп'ютер, чи прийшли гроші. А потім давали сигнал: все, можна їхати забирати товар", - продовжує Михайло.

Тобто виходить, що якась фірма втрутилася у схему прямої співпраці оператора та клієнта і кладе в кишеню по дві-три гривні комісії, по суті, нічого не роблячи.

Фантом з сімферопольських нетрів

Що ж це за загадкова фірма, і хто наділив її такими повноваженнями?

Повна назва - ПП "Оптова компанія "Ельбрус". У пресі вона згадувалася як компанія з річним прибутком 1,5 млрд грн. За даними джерел, за перше півріччя 2012 року прибуток фірми зріс до 2,2 млрд грн! Вона заробляє гроші чи то на скретч-картках, чи то на торгівлі овочами та фруктами, як наполягає її керівник Костянтин Резніков.

Як свідчить витяг з Держреєстру, серед видів діяльності ПП "Оптова компанія "Ельбрус" овочів-фруктів нема. Основною діяльністю зазначено "Неспеціалізована оптова торгівля".

Натисніть для збільшення 

Увагу також привертає те, що прописка у фірми сімферопольська, а контактний телефон - харківський. Офіс успішної компанії виглядає так.

У цьому ж "презентабельному" офісі у Сімферополі на вулиці на Крилова, 73 з-поміж інших фірм прописана ще одна компанія-мільярдер - ТОВ "Укренергоринок".

Натисніть для збільшення 

Цю фірму депутат Юрій Сиротюк у своєму запиті називає "першопроходцем групи "Газ Україна" (нині СЄПЕК. - Авт.), керівником якої є всім відомий молодий харків’янин Сергій Курченко.

У першому півріччі 2012 року на продажу газу "Укренергоринок" заробив понад 1 млрд грн. ПП "Оптова компанія "Ельбрус", як відомо, заробляє ще більше - понад 2 млрд за півроку.

Фірми-мільярдери з ниточками, які ведуть до Курченка, квартируються у симферопольських нетрях. Цікаво!

Автор подзвонила за харківським телефоном, вказаним у витягу як контактний.

- Скажіть, за цим номером знаходиться фірма "Ельбрус"?

- Мамы нету…

Дівча на тому кінці дроту поклало слухавку. Наступного разу слухавку зняла жінка.

- За цим номером фірма "Ельбрус" знаходиться?

- Это квартира.

- Але ваш телефон вказаний у реєстраційних даних як номер фірми "Ельбрус". Ви про це знаєте?

- Нет, не знаю.

- Ви не маєте жодного стосунку до фірми "Ельбрус"?

- Не имеем.

У пошуках зв'язків фірми "Ельбрус" з діяльністю мобільних операторів автор натрапила на ТОВ "ДК "Ельбрус". Воно зареєстроване під Києвом, у місті Вишневе. Керівником зазначається уже відомий Костянтин Резніков. Займається фірма також "Неспеціалізованою оптовою торгівлею". Тобто це дві споріднені фірми.

Підтвердження пов'язаності "ДК "Ельбрус" з торгівлею картками поповнення рахунку автор знайшла на одному з сайтів пошуку роботи. У резюме людини, яка з 2011 року і донедавна працювала супервайзером у харківській фірмі "ДК "Ельбрус", зазначено, що ця фірма є офіційним дистриб'ютором мобільних операторів "Київстар" та life.

Тиск на операторів

За словами торговців картками, описана схема перерахунку грошей "Ельбрусу", а потім вже - операторам працює в компанії "Київстар" вже понад півтора року. МТС почала працювати з "Ельбрусом" за такими правилами минулої осені. І лише life не погоджувалася на такі умови.

Недавно мобільному оператору life Нацкомісія з регулювання зв'язку відмовила у продовженні однієї з ліцензій. Торговець мобільними картками, який попросив не називати його, каже, що life була єдиною компанією, яка зберігала незалежність.

Втім, за його даними, у середині квітня в компанію прийшли поважні люди, і оператор перестав робити відвантаження товару. У прес-службі life автору повідомили: проблеми з продовженням ліцензії пов'язані з різним трактуванням законодавства.

Автор звернулася до інших операторів мобільного зв’язку з проханням прокоментувати схему роботи з "Оптовою компанією "Ельбрус".

Прес-служба МТС три тижні запевняла, що надішле відповідь, але цього не сталося.

У "Київстарі", у якої, до речі, влітку 2011 року також були проблеми з продовженням ліцензії, повідомили, що "Оптова компанія "Ельбрус" справді є великим мережевим дистриб'ютором оператора, однак винятковими правами не користується.

Схему роботи з "Ельбрусом", яку описали продавці, у "Київстарі" прокоментували так: "Кожен мережевий дистриб'ютор самостійно вибудовує свої бізнес-процеси. Це відкритий конкурентний ринок, і ми не маємо права диктувати тому чи іншому дистриб'ютору, як він повинен торгувати і з ким працювати".

Велосипед для Резнікова і Курченка

Отже, Костянтин Резніков. Саме цей 34-річний харків'янин керує фірмою, яка за чиєїсь допомоги стала "прокладкою" між мобільним оператором та споживачем.

Фірма "Оптова компанія "Ельбрус" була зареєстрована 2006 року вдома у Резнікова. Восени 2011 року вона переїхала у Сімферополь під один дах до фірми "Укренергоринок", пов'язаної з іншим харків'янином - Сергієм Курченком. Відтоді компанія Резнікова почала заробляти мільйони, а згодом і мільярди.

У пошуках нового тіньового мільярдера автор вийшла на людину, яка консультувала його у спілкуванні з пресою. Це російський піарник Алєксандр Сегал.

Фото global-shoping.ru

"Це був такий "прохідний" проект. Мене попросили, і я проконсультував його. Він боявся спілкуватися з пресою, але я побачив, що у нього це добре виходить, він хороший комунікатор. Знаєте, це як дитині допомогти їхати на велосипеді вперше. Я подивився, так трохи потримав, відпустив його, і він поїхав", - каже росіянин.

Сегал як піарник допомагав "їхати на велосипеді вперше" ще одній людині - Сергію Курченку. Прізвище російського консультанта фігурує у згаданому запиті депутата Сиротюка. Цитата звідти: "Для переговорів зі ЗМІ, їх залякування та підкупу група "Газ Україна" залучає громадянина Росії Алєксандра Сегала".

Сегал пообіцяв передати Резнікову контакти автора та бажання поспілкуватися, однак "ельбрусівець" на зв'язок не вийшов. Проте підозри щодо зв'язку його фірми з Сергієм Курченком підтвердилися і спільним піар-консультантом.

Можливо, Резніков ще не настільки розкутий у спілкуванні з пресою, щоб відповісти на питання, як саме його фірма заробила кілька мільярдів протягом останніх двох років. Адже довелось би пояснювати, що ці гроші - витягнуті по гривні-дві з кишень мільйонів українців, які щодня поповнюють рахунки своїх мобільних телефонів.

Сергій Курченко може мати безпосереднє відношення до торгівлі картками. Фото ТСН

Дрібні оптовики переконують, що операторам погрожують відібрати ліцензії і змушують йти на співпрацю із сумнівною фірмою.

Заведення "прокладки" відбувається за лаштунками, тому користувачі мобільного зв'язку не відчувають масштабу афери. Тим часом під крилом одних мільярдерів нізвідки з'являються інші мільярдери нізвідки, а потім дивують цінами своїх покупок.

P.S. Прес-служба СЄПЕК (донедавна "Газ Україна") на питання, чи є фірми "Оптова компанія "Ельбрус" та "ДК "Ельбрус" частиною холдингу, відповіла, що вони не входять до складу групи.

Видання готове надати слово кожному учаснику цієї історії, зокрема, Костянтину Резнікову, який наразі через колег відмовився з спілкуватися з редакцією.

"Слідство. Інфо" - проект за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" та ГО "Інтерньюз-Нетворк"

Реклама: