Ігор Соркін: "Доброго дня"

Ігор Соркін: "Доброго дня"

П'ятниця, 11 січня 2013, 17:57 -
"Інавгураційна" промова нового голови Національного банку України Ігоря Соркіна.

В п'ятницю, 11 січня 2013 року, Верховна рада таки призначила Ігоря Соркіна головою Національного банку України.

Докладніше про особу головного відповідального за гривню читайте тут і тут.

Як писала "Економічна правда", днем раніше, в четвер, Соркін не прийшов у Верховну раду, що є демонстрацією неповаги до парламенту.

У п'ятницю він з'явився на місцях для представників уряду. Він навіть зробив коротку доповідь на честь свого призначення.

Реклама:

Однак голова парламенту Володимир Рибак не дозволив депутатам поставити новому голові НБУ незручні питання. Про його батька, що працює на керівній посаді у російському "Газпромі". Про задекларовані доходи. Про політику Нацбанку та жалюгідний стан економіки. І ще багато про що.

Спікер випустив Соркіна на трибуну, а потім дозволив йому безперешкодно залишити сесійну залу.

* * *

Промова виконуючого обов'язки голови НБУ Ігоря Соркіна за кілька хвилин до голосування за призначення його на посаду голови НБУ.

- Доброго дня, шановний пане голово Верховної ради, шановні народні депутати, високоповажне товариство!

Дякую за висловлену довіру до виступу з найголовнішої трибуни нашої країни.

Подання моєї кандидатури президентом України для призначення на посаду голови Національного банку - це, перш за все, висока відповідальність, я це відчуваю.

Відповідальність за виконання Національним банком своїх основних функцій, відповідальність за ситуацію в Україні і в банківській системі, за ту довіру, яку сьогодні Національний банк має в суспільстві, а також за виконання пріоритетних завдань Національного банку.

З позиції сьогодення зазначу, що грошово-кредитна політика Національного банку має збалансований характер і забезпечує виконання основних функцій Національного банку. Головне в 2012 році: забезпечена цінова стабільність та збережена стабільність національної грошової одиниці - гривні.

Що стосується банківської системи, то сьогодні теж є позитивна динаміка. Декілька цифр наведу. По-перше, помірно зростає кредитування, кредитування економіки збільшилося на 30 млрд грн. Я вважаю, що це недостатньо для економіки, але це позитивне зрушення в умовах кризи, в умовах складної ситуації.

Поліпшується якість кредитних портфелів банків, на 15 млрд зменшилася сума проблемних кредитів у банківській системи. Зростає довіра населення до банківської системи. На 58 млрд збільшилися кошти на рахунках вкладів фізичних осіб. Спостерігається збільшення інвестицій до статутних капіталів банків на 3,5 млрд грн.

І нарешті, в цьому році вперше після кризи…

Тут Соркіна перервав голова Верховної ради: "У вас вичерпаний час, хвилину вам, закінчуйте".

- Якщо у мене є хвилина, я тоді застережу на тих позиціях, на яких Національний банк буде здійснювати в найкоротші терміни.

По-перше, необхідно продовжувати виховувати довіру суспільства до національної грошової одиниці гривні. Тому з цієї високої трибуни я звертаюся до людей, які коментують дії Національного банку, які коментують курс гривні до долара.

Після цих коментарів, що курс буде 10, 11, 12, попит на валюту зростає, і ми втрачаємо міжнародні резерви. Будь ласка, давайте ставитися обережно до нашої валюти, і тоді будуть спільні дії, спрямовані на збереження наших резервів.

Далі. Одним з пріоритетних завдань вважаю зниження відсоткових ставок за кредитами і депозитами в банківській системі, це теж дуже актуальне питання.

Нацбанком в цьому році, протягом двох років здійснено чимало для цього, а насамперед, це збільшення рефінансування банківської системи, продовжені терміни рефінансування, збільшений обсяг забезпечення кредитного рефінансування.

Ми будемо працювати над регулюванням банківської системи, над банківським наглядом для того, щоб наблизити банківський нагляд до вимог європейських стандартів.

Також ми будемо сприяти активному розвитку безготівкових розрахунків, впроваджуючи положення базового закону, який був прийнятий Верховною радою минулого скликання.

Національний банк докладатиме максимум зусиль для поглиблення ефективності співпраці з міжнародними фінансовими організаціями - Міжнародним валютним фондом та Світовим банком.

У 2013 році Національний банк, дії Національного банку будуть зосереджені на виконанні основних засад грошово-кредитної політики, визначеної Національним банком, Радою Національного банку.

Стосовно грошово-кредитної політики: я ще раз повторю, що Національний банк діє чітко, виконуючи вимоги Ради Національного банку, і наша грошово-кредитна політика буде винятково на позиціях, затверджених Радою Національного банку.

Документ, який стосується грошової політики… кредитної політики, є на сайті Нацбанку і був надісланий депутатам. Тож якщо є питання до цього документа, прошу надавати їх депутатам, які входять до складу Ради Національного банку.

Реклама: