Янукович економить на дітях, щоб перемогти на виборах

Янукович економить на дітях, щоб перемогти на виборах

Понеділок, 12 березня 2012, 13:59 -
В Україні соціальні служби масово відмовляють в отриманні грошей з бюджету. Робиться це за вказівкою „зверху” та заради отримання хабаря. Напередодні виборів, влада зацікавлена забрати якомога більше грошей у тих людей, які не є потенційним електоратом Партії регіонів.

Уряд обмежує виплати при народженні дитини. „І робить це навмисно. До мене дійшла інформація, що служби соціального захисту отримали негласну вказівку всіляко затягувати з виплатою „дитячих” грошей”, - підтвердив заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради, депутат від НУНС Павло Жебрівський.

Офіційного наказу з боку міністерства соціальної політики немає. „Працюють в режимі телефонного права, коли розпорядження озвучується в усній, але ультимативній формі. Бюджет зверстаний з великим дефіцитом, і, за великим рахунком, грошей немає. Завдання співробітників соцслужби - шляхом бюрократичних зволікань якомога довше затягнути з цими виплатами, відтер мінувавши їх, або ж взагалі припинивши”, - каже Жебрівський.

Він підкреслює, що останній місяць почастішали випадки, коли матерям, які народили дитину, відмовляють у виплаті безумовної соціальної виплати по народженню дитини.

Мова йде про чималі суми. Істотне, більш ніж у десять разів, підвищення розміру одноразової допомоги при народженні дитини стало дієвим способом подолання демографічної кризи і однією з небагатьох передвиборчих обіцянок, які вдалося виконати президенту Віктору Ющенко.

Реклама:

У квітні 2005 року сума виплати була підвищена до 8,5 тис грн. 40% якої виплачували відразу після реєстрації новонародженого, а залишок - щомісячно малими дозами протягом року.

З року в рік зобов'язання перед матерями передавалося у спадок кожному наступному уряду. Паралельно зростав і розмір допомоги, прив'язаний до прожиткового мінімуму. Так, в 2012 році на першу дитину мають платити 30 таких мінімумів, на другу - 60, на третю і дальше - 120. Таким чином, з першого квітня 2012 року розмір виплати на першу дитину має становити 27 330 грн (прожитковий мінімум 911 грн), на другу - 54 630 грн, на третю дитину - 109 320 грн.

Сьогодні, за правилами, при народженні першої дитини відразу сплачують гроші суму десятикратного розміру прожиткового мінімуму, а решту перераховують на картку протягом наступних 24 місяців. при народженні другої дитини цей строк розтягується до 48 місяців, третьої - до 72 місяців. На поточний рік, відповідно до закону про держбюджет-2012, уряд заклав 26,6 млрд грн на виплату дитячих грошей.

За збігом обставин, журналіст „ЕП” став однією з жертв нової соціальної політики діючої влади, отримавши відмову в соціальній виплати на народження другої дитини. Відмова оформлена одним листом, формулювання абстрактне, причина відмови - розпливчаста: „немає можливості скласти акт ....”

 

З діалогу з чиновниками Управління праці та соціального захисту населення Дарницького району міста Києва вдалося дізнатися багато нового. Начальник управління Галина Переходько, підпис якої стоїть під листом про відмову про надання соцдопомоги, не змогла відповісти на запитання „ЕП”, оскільки „раптово” пішла на лікарняний.

Її заступник Юрій Анатолійович (своє прізвище він не назвав – „ЕП”) спочатку пообіцяв вирішити проблему, нарікаючи на складність ситуації, оскільки мати прописана в одному місці, дитина в іншому, а фактично сім'я проживала по третьою адресою.

За словами Юрія Анатолійовича, в таких ситуаціях потрібно скласти акт перевірки матеріально-побутових умов сім'ї, в якому було б зафіксовано, що мати дійсно виховує дитину. Аргумент про те, що ні законом, ні постановою уряду складання не передбачені жодні акти та огляди, на чиновника не подіяв. За його словами, такою є вимога профільного міністерства, яке очолює Сергій Тігіпко.

Сергія Тігіпко називають автором вимоги "різати" соціальні виплати

Джерело: прес-служба президента

За його словами, перевірку має провести соціальний інспектор і відправив до начальника відділу соціальних інспекторів - Віри Павлівни (теж без прізвища – „ЕП”).

Керівник інспекторів була небагатослівною. За її словами, співробітники служби встановили, що мати не проживає за адресою своєї прописки, також не проживає за місцем прописки дитина. А її колеги з Солом'янського району надіслали акт, в якому також сказано, що сім'ї немає за місцем фактичного проживання. З цього Віра Павлівна зробила висновок, що мати не виховує дитину, і такій матері виплата соціальної допомоги не передбачена.

Ще раз повторимо логіку соціальних служб, але простішими словами. Якщо мати і дитина не живуть у квартирі, яка записана в паспорті, то ця мати не виховує дитину.

Тобто, якщо Сергія Тигіпко немає в робочому кабінеті, він не міністр.

Але реальна ситуація ще цікавіша, тому що і мати, і дитина дійсно живуть за адресою прописки. А ось соцінспектора, який приходив перевіряти, жоден з членів сім'ї в очі не бачив.

Цілком імовірно, що дійсною причиною проблем стало або погано працюючий домофон або небажання соцінспектора виходити з перевіркою в страшний мороз в лютому цього року. Але це заперечення залишились без уваги.

Далі - більше. Віра Павлівна залишила без уваги пропозицію батьків провести екскурсію як для Віри Павлівни, так і для соціального інспектора по всіх трьох квартирах, які знаходяться у власності сім'ї (одна своя та два помешкання дідусів). Також вона відмовилась побачити саму „бездоглядну” дитину та її старшу сестру.

ЧИНОВНИКИ ХОЧУТЬ ХАБАРЯ?

Чиновниця заявила, що у неї є два акти, що підтверджують непроживання матері разом з сином – цього достатньо. Вона запропонувала заново подати документи.

Щоб ви розуміли, це - справжнє пекло: близько десятка різноманітних довідок, які потрібно збирати два-три тижні. Процес подання заяви може затягнутися на місяці. До того ж, не факт, що другу заяву розглядатимуть ретельніше, ніж першу. Справа в тому, що для подання заяви на отримання допомоги потрібно завчасно, за два-три місяці, записатися на прийом в соцслужбу, і прийти в точно призначений чиновниками час, що досить проблематично для молодої сім'ї.

„Не виключено, що весь цей діалог - натяк дати хабар. В останні роки розмір одноразової допомоги істотно виріс, і для працівника соцслужби із зарплатою у півтори тисячі грн це - дуже великі гроші, особливо в регіонах”, - говорить „ЕП” колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики при уряді Тимошенко, провідний експерт центру ім. Разумкова Павло Розенко.

 Джерело: blogs.privet.ru

На думку опитаних „ЕП” експертів, заробітком чиновника може бути відсоток (10 - 15%) від одноразової допомоги, які перераховують на рахунок матері після позитивного рішення про виплату.

При цьому експерти і юристи підкреслюють, що відмова у виплаті допомоги - підсудна справа, оскільки допомога при народженні дитини за законом є безумовною виплатою. Тобто, вона має виплачуватися всім матеріям, крім тих, які відмовились від дітей у пологовому будинку.

„Відповідно до законодавства, допомога батькам при народженні дитини призначається на підставі свідоцтва про народження дитини - за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше дванадцяти місяців з дня народження малюка. Таким чином, прийняття відповідним органом державної влади рішення про призначення такої допомоги залежить лише від зазначених вище умов, і не може обумовлюватися будь-якими іншими додатковими підставами, як то перевіркою побутових умов заявника тощо”, - коментує лист соціальної служби партнер юридичної групи „Лекс'Юс” Володимир Чуба.

Він додає, що відмова у виплаті допомоги є незаконною, а посадові особи, які прийняли таке рішення, мають бути притягнені до відповідальності.

З ним погоджується Розенко, підкреслюючи, що рішення про видачу допомоги, так само як і відмова виплачувати гроші, - поза компетенцією Управління праці та соцзахисту.

„Такі висновки може робити тільки спеціальна комісія при районних державних адміністраціях на підставі інформації, отриманої від державних інспекторів. Причиною може стати антисоціальна поведінка сім'ї: батьки алкоголіки чи наркомани, діти - голі, босі. І наслідком такого рішення має бути не тільки невиплата допомоги, але й розгляд питання про позбавлення батьківських прав. Але це іншого сорту справи, що не мають відношення до виплати. Той факт, що вас не було вдома, коли приходив інспектор - не ваша проблема, а проблема управління”, - говорить Розенко.

ЖІНКИ З МАЛЮКАМИ - НЕ ЕЛЕКТОРАТ

За інформацією „ЕП”, „телефонна рекомендація” Мінсоцу торкнулася передусім виплат при народженні другої і третьої дитини.

В цьому є логіка. За статистикою, більше одного малюка народжують набагато менше матерів, але при цьому сума виплати - значно більша.

За ще одним збігом обставин, напередодні восьмого березня президент своїм указом присвоїв звання матерів-героїнь (тобто тих, хто виховав до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі усиновлених), більше восьми тисячам багатодітних жінок (у 2011 році це звання отримали 30 тисяч українок).

„Слід розуміти, що другу і третю дитину заводять як правило на Західній Україні. За кількістю матерів, які отримали звання „героїня” лідерами є Рівненська та Закарпатська області”, - говорить Жебрівський. Ці родини з малолітніми дітьми - точно не електорат діючої влади.

Сама влада робить акцент на пенсіонерах, оскільки процент пенсіонерів є найвищим на Південному Сході країни. Це означає, бюджетний ресурс концентрують для того, щоб перед виборами направити на підвищення пенсій або інших виплат, орієнтованих на старше покоління.

Середній клас, а тим більше молоді жінки, обтяжені дітьми, які напевно проігнорують голосування і не підуть на вибори - не електорат Партії регіонів.

Фото Михайла Марківа

Непрямим підтвердженням цих планів стало останнє розширене засідання Кабінету міністрів, де Янукович розпорядився до кінця року погасити борги перед „близько шістьма мільйонами українців, які до цього часу так і не отримали кошти з вкладів у колишньому СРСР”.

Розкритикована в минулому Партією регіонів ініціатива уряду Тимошенко „юліна тища” відтепер - передвиборча обіцянка Віктора Януковича.

Жебрівський закликає матерів, які отримали відмову соцслужби, подавати в суд і звертатись до прокуратури. А також, користуючись фактором майбутніх виборів, максимально задіяти ініціативність кандидатів у депутати по мажоритарним округам. За словами нардепа, заради підтримки електорату майбутні обранці готові викластися по повній: від оплати послуг юриста до дзвінків чиновникам соцслужб або використання власних зв'язків в місцевій владі.

Судячи з останніх соціальних ініціатив президента, така ситуація – позбавлення матерів соцвиплат - незабаром стане типовою. Президент має намір різко збільшити права і повноваження соціальних інспекторів, і поступово відмовитися від безумовних пільг. Тобто, отримання будь-якої соціальної допомоги від держави, починаючи допомогою по народженню і закінчуючи допомогою по смерті, буде обумовлене візитом соціального інспектора та складанням акту, з наступним жорстким контролем над цільовим використанням виділених грошей.

Це означатиме, що якщо кошти виділялися на похорон, то вони мають бути витрачені саме так, а всі витрати підтверджуватися відповідними квитанціями. Те ж і з дітьми - всі витрати на дитину повинні будуть підтверджені документально. Кошти, витрачені нецільовим чином будуть повертатися до бюджету.

Президент та уряд спробують використати ментальні особливості населення, яке навряд чи буде відстоювати свої інтереси. Кабмін хоче різко знизити кількість звернень про отримання соціальної допомоги. Значна частина потенційних пільговиків, знаючи, що в разі звернення за допомогою до них прийде соціальний інспектор і почне рахувати вартість холодильника або кількість яблунь на дачі (це пункти Акту обстеження житлово-побутових умов), після чого уважно перевіряти всі чеки від підгузків, просто через сором відмовляться від такої допомоги. Адже кому захочеться, щоб стороння людина приходила до вашого дому та копирсалася у приватних речах?

Особливо, це стосуватиметься сіл і невеликих містечок, де соцінспектор цілком може виявитися сусідкою чи знайомою. Така „державна людина” потім буде на лавочці базікати про те, якими іграшками грається дитина або з якою начинкою були пиріжки на похороні, а також де саме і за якою ціною купляли горох та яйця.

Реклама: