Вітіна тища

Вітіна тища

В той самий час, коли Янукович робив красиві очі на трибуні, армія чиновників займалася зворотною справою – вони зменшували соціальні виплати. Соціальні виплати "ріжуть" за будь-якою підставою. Під скорочення підпадають пенсіонери, чорнобильці, афганці та навіть матері, які народили другу дитину.
Середа, 7 березня 2012, 15:24
редактор ЕП

А що ви чекали?

ЯНУКОВИЧ РОЗДАЄ ГРОШІ...

Розпочалася передвиборча кампанія. Віктор Янукович робить те ж саме, що робила Юлія Тимошенко. Він навіть не фантазує, і не намагається видати 1001 грн. Просто тупо повторює те, що робилося колись.

Що це, дрібний розум керівників передвиборчого штабу?

Реклама:

Нагадаємо, саме Юля вперше вигадала роздати населенню гроші за знеціненими вкладами у Сбербанку СРСР. Вдячний електорат назвав ці гроші "юліна тища", але більша частина людей в обмін на свою любов не отримала нічого.

Тепер буде "вітіна тища". Янукович має шанс на успіх, тому що  6 млрд грн для нього напевно знайдуть.

Знайдуть також по 100 грн, щоб зробити доплати пенсіонерам. На щастя, ті невибагливі, і за 100 грн будуть вдячні. Вони навіть проголосують за людину, яка відверто знущається, оцінюючи голос кожного з них у кілограм сиру.

Щось таке ж велике знайдуть для військових, інвалідів, бездітних, багатодітних та тендітних. На все це потрібно 8-16 млрд грн, а за деякими підрахунками – 19 млрд.

Здавалося б, що тупий підкуп не мав би спрацювати. Але досвід виборів Володимира Путіна в Росії показує, що навпаки - можна не платити зовсім нічого. Народ піде і проголосує безкоштовно. Достатньо буде повозити по містах Ані, Тіну чи Камалію, та показати телевізором "чесні" сюжети про те, як Віктор Федорович розбудовує економіку.

А ще – замовити замах на діючого президента. Ну, який буде розкрито. Замовника не вдасться знайти, але всі будуть здогадуватись, що Януковича замовили відомі авторитети "Луцик", "Юля" та "Сєня".

Якщо ж за "регіони" проголосують мало людей, то потрібну кількість голосів "домалюють". Хтось має сумніви, що "регіонали" будуть "малювати"?

і ЯНУКОВИЧ ВІДБИРАЄ ГРОШІ

В той самий час, коли Янукович робив красиві очі на трибуні, армія чиновників займалася зворотною справою – вони зменшували соціальні виплати.

Причому, їх діяльність торкалась не найбагатших прошарків "пільговиків", а десятків та сотень тисяч співгромадян, які не мають ВІП-становища.

Незабаром "Економічна правда" опублікує більш докладне дослідження, які саме соціальні виплати в Україні були "зрізані". Але якщо казати у двох словах, то спостерігається така ситуація.

Соціальні виплати "ріжуть" за будь-якою підставою. Наприклад, "ми вас не змогли знайти". Під скорочення підпадають пенсіонери, чорнобильці, афганці та навіть матері, які народили другу дитину.

Цікавий крок з пенсіями зроблений на Миколаївщині. Десь рік тому через суди тисячі пенсіонерів домоглися перерахунку пенсій за новими, більш високими нормативами. Існувала навіть спеціальна юридична послуга – через суд отримати дозвіл на перерахунок. За допомогу адвокат отримував десь зо два розміри збільшеної пенсії.

Десь близько року ці пенсіонери отримували збільшені виплати, аж ось на початку 2012 року їм почали надходити "листи щастя". У цих листах йдеться про те, що наказом чи то Пенсійного фонду, чи то Кабміну, чи то Міністерства соціальної політики перерахунок анульовано. Тепер ці люди отримують пенсії за старими нормативами, а це в окремих випадках 500-800 грн різниці. В нижчий бік, звичайно.

Чому це робиться, зрозуміло. В бюджеті немає грошей навіть на соціальні виплати. Хоча вони знаходяться для будівництва до Євро-2012, в межах якого існують відкати у розмірі 60-80% суми контракту.

Здавалося б, це перший та останній строк, який Янукович є президентом. І це майже знищило шанси Партії регіонів на перемогу у виборах восени цього року. Але подивимось, що станеться за сім місяців.

Пропаганда все ще працює, а піпл все ще хаває. Сьогоднішнє шоу на ранковому засіданні Кабміну – то лише початок.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: