Президент переплутав ВВП з промвиробництвом

Президент переплутав ВВП з промвиробництвом

П'ятниця, 17 лютого 2012, 14:50 -
За даними Віктора Януковича, ВВП у січні зріс на 6%

Перебуваючи в минулий четвер в Кременчуці (Полтавська область), президент Віктор Янукович озвучив вельми дивну інформацію про стан економіки України в січні 2012 року.

Він заявив, що в січні в Україні сповільнилося економічне зростання у зв'язку зі складними погодними умовами. При цьому назвав і деякі конкретні цифри.

"Якщо в січні 2011 року спостерігалося економічне зростання в 8%, то в січні поточного року - близько 6%. У зв'язку з морозами найбільше постраждала видобувна галузь, що відбилося і на інших галузях. Безумовно, з нею пов'язаний транспорт. Ми отримали мінус у вантажних і пасажирських перевезеннях", - повідомив він.

Щодо мінуса в транспортній галузі, питань, в принципі, немає. За даними Державної статистичної служби (Держстат), транспортна галузь продемонструвала в січні мінус 1% по відношенню до січня 2011 року.

Реклама:

А от відносно економічного зростання на 6% у січні поточного року, навпаки, нічого незрозуміло. Оскільки потім Янукович заговорив про постраждалу добувну галузь промисловості, то показник в 6% - це, мабуть, мається на увазі приріст у січні по промисловості в цілому.

Тим більше що вже три з гаком роки Держстат не розраховує показники ВВП щомісячно, а лише поквартально. Та й до того ж дані по динаміці ВВП за січень минулого року від Держстату також відсутні, а названі президентом 8% нібито економічного зростання в січні минулого року сумнівні, якщо врахувати, що за підсумками всього першого кварталу 2011 року даний показник дорівнював лише 5,3 %.

Ну і не може бути економічного зростання в січні поточного на 6%, виходячи з уже відомих на сьогодні від статистичного відомства показників по найбільш важливих галузях економіки. Так, промисловість в січні зросла лише на 2%, сільське господарство - на 0,5%, будівництво - на 2,5%. Ну а по транспорту, як уже говорилося вище - мінус 1%. Тому приріст реального ВВП у минулому місяці, судячи з вищенаведеним цифрам, становить 1-2%.

Проте є одне припущення щодо названого Януковичем показника в 6% зростання в січні, якщо він мав на увазі промислове виробництво. Справа в тому, що саме такий показник приросту в промисловості передбачив більше тижня тому перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов.

"Зробили глибокий аналіз по всіх галузях - падіння немає. Січень до січня - однозначне зростання більш ніж на 6%", - заявив він.

Треба думати, що дану інформацію від Копилова і використовував президент в своєму виступі в Кременчуці, переплутавши ВВП і промислове виробництво.

Однак саме в той день, коли Янукович озвучував дані цифри на Полтавщині, Держстат оприлюднив відомості про динаміку промислового виробництва в січні 2012 року, які дуже сильно відрізняються від згаданого прогнозу першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі.

Виявилося, що величина приросту промислового виробництва в три рази менше від цифри, названої Копиловим - не "більше 6%", а всього 2%.

Тому-то президент Янукович, будучи сам, як відомо, в економіці не дуже обізнаним, і оголосив настільки незрозумілі економічні показники за перший місяць нинішнього року, над якими зараз ламають голови економічні експерти. Схожими знаннями відомий і прем'єр-міністр Микола Азаров.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!