Янукович - профан в економіці

Янукович - профан в економіці

Президент у своєму виступі оперував сумами в гривнях, а значить, мав на увазі номінальний ВВП, тоді як обіцянка подвоїти ВВП за десять років стосується винятково реального ВВП.
Середа, 16 лютого 2011, 13:46
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Віктор Янукович своїми виступами на економічні теми не раз підтверджував, що він абсолютно не розбирається в цій науці, незважаючи на те, що за документами є доктором економічних наук і професором.

Зокрема, такий висновок можна було зробити і за його безграмотними заявами щодо сальдо зовнішньої торгівлі і розмірів золотовалютних резервів України.

В черговий раз Янукович довів, що він дуже слабкий в економіці, своїм виступом

під час засідання Регіонального комітету з економічних реформ у Харкові 15 лютого.

Реклама:

Тут він знову озвучив неодноразово проголошувану ним і прем'єр-міністром Миколою Азаровим тезу про подвоєння валового внутрішнього продукту України протягом десяти років, однак цього разу вирішив дещо конкретизувати.

Янукович, зокрема, заявив про плани збільшувати ВВП України щороку мінімум на 100 мільярдів гривень. Таким чином, за десять років ВВП повинен збільшитися удвічі.

"Ми нарешті переступили за трильйон гривень на рік ВВП. І зараз завдання щорічно його збільшувати мінімум на 100 мільярдів гривень. У всякому разі, ми так плануємо. Ми вважаємо, що реально у 2012 році досягти приблизно 1 трильйона 300 мільярдів гривень, перевищити приблизно на 200 мільярдів", - деталізував президент.

Якщо послухати Януковича, то арифметика проста і зрозуміла. ВВП становить 1 трильйон гривень. Якщо щороку збільшувати його на 100 мільярдів, то за десять років він сягне 2 трильйонів. А це і є подвоєння - такий хід думок Віктора Федоровича.

Однак насправді дані міркування свідчать, що Янукович нічого не розуміє в економіці. Він оперував сумами в гривнях, а значить, мав на увазі номінальний ВВП, тоді як обіцянка подвоїти ВВП за десять років стосується винятково реального ВВП.

Номінальний ВВП в Україні зростає набагато швидшими темпами, ніж реальний. За даними Держкомстату, номінальний ВВП у 2005 році становив 441,5 мільярда гривень, а в 2009 році - 914,7 мільярда гривень. Тобто номінальний ВВП більш ніж подвоївся всього за чотири роки.

Відрізняються ж номінальний і реальний ВВП між собою приблизно так само, як відрізняються показники зростання і зниження номінальних і реальних зарплат. Тільки для корекції в цих випадках використовуються різні інфляційні показники.

Зокрема, для розрахунку показників реальної зарплати або реальних доходів населення застосовують індекс споживчих цін.

Наприклад, середня зарплата в Україні в грудні 2010 року становила 2 629 гривень, а в грудні 2009 року - 2 233 гривні, але при цьому індекс споживчих цін грудень до грудня дорівнює 109,1%, тобто інфляція - 9,1%. Отже, номінальна зарплата зросла на 17,7% - 2 629:2 233 = 1,177, а ось реальна - лише на 7,9% - 1,177:1,091 = 1,079.

Для визначення ж зростання або падіння реального ВВП номінальний ВВП корегується на індекс-дефлятор. Індекс-дефлятор відрізняється від споживчої інфляції або просто інфляції тим, що для його розрахунку використовуються не лише індекс споживчих цін, а ще й індекс цін виробників промислової продукції, індекс цін будівельно-монтажних робіт та індекс цін реалізації сільськогосподарської продукції.

Для розрахунку споживчої інфляції не враховують темпи зростання цін на якісь верстати та обладнання, вироблені українськими заводами, або зміни цін на метали, що експортуються вітчизняними металургійними комбінатами, бо люди не купують ці товари. При розрахунку ж індексу-дефлятора такі показники, навпаки, враховуються.

Є й інші відмінності між індексом споживчих цін та індексом-дефлятором, тому їх величини, як правило, відрізняються один від одного. Причому індекс-дефлятор в Україні найчастіше перевищує індекс споживчих цін.

Так, за даними Держкомстату, індекс-дефлятор за 2009 рік становив 113%, а індекс споживчих цін - 112,3%. За 2008 рік - 128,6% та 122,3%, за 2007 рік - 122,7% та 116,6%, за 2006 рік - 114,8% та 111,6% відповідно.

Однак повернемося до міркувань Януковича. Припустимо, через десять років номінальний ВВП подвоїться, як того хоче президент, і досягне 2 трильйонів гривень, а індекс споживчих цін та індекс-дефлятор будуть однаковими протягом десяти років.

Також припустимо, що інфляція в 2011 році становитиме 10%, а в наступні дев'ять років - усього по 5% на рік, про що мріють в уряді.

У такому випадку сумарний за майбутні десять років індекс споживчий цін та індекс-дефлятор становитиме 171%. Отже, через десять років реальний ВВП зросте тільки на 17% - 2:1,71 = 1,17. Якщо ж у якісь роки показники інфляції будуть вищими, що дуже ймовірно, то реальний ВВП і зовсім може впасти.

Наостанок хочеться сказати, що Янукович вже рік носиться з подвоєнням реального ВВП за десять років, як нерозумна людина з писаною торбою.

По-перше, цю ідею, мовою науковців і літераторів, можна назвати плагіатом. Ще в липні 2003 року президент Росії Путін привселюдно поставив саме таке завдання: подвоїти реальний ВВП країни у два рази за десять років: з 2000 року по 2010 рік. Це завдання не було виконане: 2009 року ВВП Росії впав на 8% через світову кризу.

По-друге, нічого особливо рекордного за подвоєнням реального ВВП через десять років не криється. Для досягнення цього показника необхідний середньорічний приріст ВВП на рівні всього 7,2%. Кожен може легко переконатися в цьому, піднісши на калькуляторі число 1,072 до десятого степеня.

В Україні реальний ВВП зростав більш ніж на зазначений відсоток неодноразово: у 2001 році - на 9,2%, в 2003 році - на 9,6%, в 2004 році - на 12,1%, в 2006 році - на 7,3%, в 2007 році - на 7,9%. А, приміром, у Китаї вже дуже довго річний приріст ВВП не опускається нижче 9-10%.

Так що Януковичу слід було б перестати озвучувати заяви про плани подвоєння ВВП за десять років. А ще краще - взагалі не торкатися у своїх виступах економічних тем, оскільки очевидно, що він погано знає економіку.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: