Влада змушує купувати дорогий газ

Влада змушує купувати дорогий газ

Четвер, 29 грудня 2011, 23:08 -
Існують прецеденти, коли компанія намагається перейти на альтернативні види палива, але не може відрізатись від постачання газу. Вона стикається з контрзаходами компаній, які постачають газ на ці підприємства. Ті не хочуть втрачати клієнтську базу та зменшувати ліміти на постачання газу. Фактично, вони роблять усе, щоб підприємства не змогли відключитися від мережі.

Завершення результатів газових переговорів очікують не лише високопосадовці України та Російської Федерації, телеглядачі та ведучі політичних ток-шоу. За ними напружено спостерігають також керівники великих і навіть комунальних підприємств, що займаються постачанням теплової енергії споживачам.

Підвищення ціни на природний газ всебічно стимулює споживачів переходити на альтернативні види палива. Чи не найбільше за усіх очікують оголошення тексту газових договорів представники компаній, які займаються проектуванням та спорудженням систем опалення та енергозабезпечення, що використовують альтернативні вили палива. Для них, кожен додатковий долар вартості російського природного газу – це плюс, тому що він додає клієнтів.

„Той факт, що сторонам не вдалось домовитись до Нового року, значить, що в першому кварталі 2012 року ми будемо отримувати газ по $450 за тисячу кубометрів, - вважає Виталій Давій , президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ). – Це більше, ніж в четвертому кварталі поточного року. Навантаження, від якого пищали промисловість і комунальний сектор, суттєво збільшиться. І в свідомості тих людей, які впритул зіткнуться з цими проблемами, маятник хитнеться в бік інтересу до альтернативних видів палива”.

За його словами, багато компаній вже активно проробляють концепції та проекти переходу об’єктів тепло генерації з природного газу на альтернативні види палива.

Реклама:
Пелети, пресовані відходи після переробки деревини

Найчастіше йдеться про котли, що працюють на трісці деревини та відходах. Причому строки окупності таких проектів іноді дорівнюють одному опалювальному сезону, що є дуже  привабливим.

Проектні компанії констатують підвищення інтересу до проектів, що використовують альтернативне паливо, не лише збоку енергогенеруючих підприємств,а й збоку населення. На їхнє переконання, досить часто встановлення подібного обладнання дозволить зменшити рахунки приблизно вдвічі.

„Восени ми займалися тим, що обраховували можливу «економіку» достатньо потужних котлів для опалення крупних об’єктів деревною тріскою або пелетами, - розповідає Сергій Апальков, директор ТД “Бізнес Формат”. – Практично будь-яке підприємство, незалежно від профілю діяльності може розраховувати на економію коштів до 50%”.

За його словами, такі цифри можна отримати для виробничого комплексу, для адміністративної будівлі і для бізнес-центру. Наприклад, об’єкт загальною площею 12 тис. кв. м, опалення якого обходиться власнику більше ніж в мільйон гривень на рік, можна опалювати вдвічі дешевше і без використання газу.

Зокрема, зараз знаходиться в стадії реалізації проект переведення генеруючих потужностей на біопаливо в Броварському районі Київської області. Одне за проектних підприємств зараз розробляє документацію для встановлення одразу 17 котлів загальною потужністю 9 МВт.

Ця тенденція є вбивчою для газопостачальних підприємств та майже вироком для НАК „Нафтогаз”. Фактично, через декілька років дорогий газ може перетворитися виключно на сировину для складних виробництв, на кшталт виробництва добрив. Але для потреб опалення будуть використовувати інші види сировини. Але це розуміють і самі газовики. Вони намагаються створити перешкоди для тих, хто хоче побудувати більш економічні системи опалення.

«Формально, у нас існує багато програм з енергоефективності. Згідно з якими, всі мають допомагати компаніям, які реалізовують енергоощадні проекті, - говорить Віталій Давій. - Але є ще неофіційна сторона стосунків цих суб’єктів. Компанії, які хочуть замістити газ, стикаються з великими проблемами щодо реалізації певного проекту».

В АПЕУ переконані, що існують певні інструкції, як державні органи мають ставитися до ощадливих власників об’єктів, які хочуть зменшити свої витрати за рахунок опалення природним газом. Ці інструкції передбачають створення штучних перешкод.

«На сьогоднішній день існує чітка позиція владних структур, зокрема в Києві. Вони не хочуть, щоб були крупні прецеденти, які ю могли покласти початок тенденції (переходу на альтернативне паливо – ЕП)”, - зазначає Сергій Апальков.

За його словами, інколи вартість витрат на дозвільну документацію невеликих котлів потужністю 1 МВт приблизно вчетверо перевищує вартість проектних робіт. Причому «дозвільні» платежі не дають гарантій від подальших перевірок.

Держава чинить опір на найвищому рівні. На початку листопада Віктор Янукович наклав вето на закон щодо введення „зеленого тарифу” на електроенергію, що виробляється шляхом спалювання біогазу. Аргументація та ж сама. На думку президента, ведення закону призведе до збільшення подачі заявок суб'єктами господарювання на будівництво та підключення таких станцій, що негативно вплине на безпеку енергетичної системи. Тобто, влада боїться, що підприємства та житлові райони почнуть будувати автономні система енергопостачання, і перестануть користуватися послугами великої генерації.

Тому розробники проектів автономного теплопостачання та постачальники обладнання не поспішають вихвалятися іменами своїх замовників. «Існують прецеденти, коли компанія, яка намагається перейти на альтернативні види палива, не може відрізатись від постачання газу. Вона стикається з контрзаходами компаній, які постачають газ на ці підприємства, - розповідає Віталій Давій. – Ті не хочуть втрачати клієнтську базу та зменшувати ліміти на постачання газу. Фактично, вони роблять усе, щоб підприємства не змогли відключитися від мережі».

Тим не менше, і муніципалітети, і райдержадміністрації не цураються звертатися по допомогу в складних ситуаціях. Бюджетам різних рівнів доводиться платити енергогенеруючим компаніям шалені гроші для того, щоб утримувати їх на рівні мінімальної рентабельності.

Тому, за іронією долі, основним локомотивом у переходу теплової генерації може стати не приватний сектор, а комунальний. За оцінками АПЕУ, в наступному році потужності на альтернативному паливі можуть збільшитись з нинішніх 70 МВт до 150-200 МВт, тому що існує багато програм по стимулюванню об’єктів комунальної сфери на місцеве біопаливо.

А бізнес поки що зачекає, адже за діючими контрактами зменшувати споживання газу неможна. Але навряд чи він відмовиться від своїх планів.

Реклама: