Парламентський тиждень: бюджет, штурм і ляпас

Парламентський тиждень: бюджет, штурм і ляпас

Понеділок, 26 вересня 2011, 13:27 -
Завершився тиждень феєричним ляпасом Литвина Кабмінові. В урядовій ложі такого ніхто не чекав. Мотивація нервового вчинку голови Верховної ради, кажуть обізнані люди, лежить у площинні нестерпного бажання "регіоналів" отримати крісло спікера.

Минулий парламентський тиждень увійде в новітню історію як наочна демонстрація крайньої межі народного терпіння у виконанні "афганців" і "чорнобильців".

Як стверджують очевидці, деякі депутати з переляку навіть ховали значки. Ще трохи - і приміщення довелось би провітрювати.

Хто знає, чим би завершився імпровізований штурм Верховної ради, якби "афганці" думали не про мізерні пільги, а пригадали тактичні прийоми захоплення ворожих будівель?

Тимчасом економічні проблеми уряду на газовому фронті змусили парламент вкотре - цього разу до 31 грудня 2012 року - подовжити нульову ставку ПДВ на операції з постачання імпортованого природного газу винятково для промислових підприємств.

Реклама:

Кому більше хотіли допомогти депутати - вітчизняній промисловості чи її власникам-олігархам, достеменно не відомо. В будь-якому випадку бюджет держави знову не отримає додаткових надходжень, чого не скажеш про кіпрські офшори.

Коли грошей не вистачає, найліпше, що спадає на думку, - скоротити витрати. В Україні велика кількість зайвих інституцій та людей, які тільки висмоктують гроші.

Після остаточно вирішеного пенсійного питання депутати впоралися з питанням армії. Справді, навіщо країні пенсіонери та військові? У Збройних силах не залишилося жодного боєздатного батальйону, зате є 22 тисячі вакантних посад, на які ніхто не хоче йти. От і скоротили чисельність армії на 8 тисяч до 184 тисячі особи.

Оскільки скорочувалися вакантні, а не реальні посади, професійний штурм стін Верховної ради депутатам не загрожував.

Але не тільки депутати вирішують складні для України питання. Президент, наприклад, досі вагається, чи потрібен йому Митний союз.

Оскільки все йде до чергової запеклої економічної бійки з Росією, парламент вирішив підготуватися заздалегідь і прийняв за основу закон щодо захисту вітчизняних товаровиробників у відповідь на дискримінаційні чи недружні дії іноземних держав, митних союзів або економічних угруповань.

Чи не тому суботня зустріч Віктора Януковича з російським тандемом пройшла напрочуд спокійно?

На жаль, цей документ навряд чи допоможе. За словами депутата-бютівця Сергія Терьохіна, закон передбачає застосування економічного ембарго до країн. Проте економічні ембарго накладаються лише за рішенням Ради безпеки ООН, а не Кабміном. Невже автори документа мислять категоріями "Глобуса України"?

Мабуть ні, адже в іншому законопроекті депутати врахували деякі географічні моменти у сфері обчислення часу. Прикриваючись турботою про здоров'я громадян, парламентська більшість зробила приємне стратегічному партнеру на сході і синхронізувала свій час з московським.

Годинна різниця збереглася, але не трапилося найстрашнішого з точки зору кремлівських патріотів - розрив не розширився на дві години. Саме така різниця в часі вийшла б, якби депутати справді турбувалися про здоров'я громадян і зафіксували зимовий, а не літній час.

На жаль, депутати відмовилися проголосувати і за пропозицію Анатолія Гриценка щодо довічного ув'язнення з конфіскацією для корупціонерів. "Борці" з корупцією з числа народних депутатів проявили одностайну солідарність з "колядником" Ігорем Зваричем. Ворон ворону око не виклює?

Серед основних подій парламентського тижня варто відзначити презентацію бюджету на 2012 рік та прийняття у першому читанні Програми соціально-економічного розвитку.

На фінансування заходів Програми соціально-економічного розвитку України на 2012-2014 роки планується використати близько 53 мільярдів гривень з держбюджету і 6,5 мільярда гривень з місцевих бюджетів.

На думку одного з лідерів опозиції Арсенія Яценюка, представлена програма - це 500 сторінок тексту, який не має ні цілей, ні мети, ні шляхів вирішення проблем.

Інфляція у документі передбачена на рівні 9%. У 2011 році уряду допомогли аграрії та погода, у 2012 році, враховуючи митну політику уряду, таких подарунків не буде. Якщо до цього додати гарантоване підвищення цін на комунальному фронті, то стане зрозуміло: будь-які інфляційні обмеження не спрацюють.

Відверто позначив уряд у програмі перспективи української металургії. Виявляється, вона не здатна знайти іншого місця у світовому поділі праці, крім як постачальника напівфабрикатів та прокату з низькою доданою вартістю.

Проект бюджету передбачає зростання ВВП на 5,5%. На думку керівника радників голови НБУ Валерія Литвицького, темп зростання ВВП 5-6% - це дуже високий показник для економіки, яка перебуває в умовах загрози скорочення світової торгівлі.

Традиційно проект бюджету викликав зливу критичних зауважень з боку опозиції. За словами Яценюка, у 2012 році витрати на "Євро-2012" перевищують витрати на медицину. З бізнесменів планують стягти на 30 мільярдів гривень податків більше. Зовнішні запозичення вже перевищують 60 мільярдів доларів.

Загалом експерти знайшли у бюджеті розбіжностей на 7 мільярдів гривень.

Прийняття бюджету у першому читанні повинно відбутися 29 жовтня, у другому - до 20 листопада, остаточне ухвалення - до 1 грудня. Принаймні, на це розраховує уряд.

Добра новина для громадян щодо строків складання документації із землеустрою. Відтепер максимальний строк для розробників не повинен перевищувати шести місяців з моменту укладення договору.

Не інакше як битвою парламентських лобістів можна називати прийняття поправок до законів щодо заборони реклами сигарет. Оскільки позиція борців з палінням відповідає гуманістичним очікуванням електорату, тютюнові барони програли.

Реклама цигарок заборонена в Україні ще 1996 року. Прийнятий закон додатково забороняє рекламу тютюну у пресі, спеціалізованих виданнях, інтернеті, крім сайтів для повнолітніх, рекламних заходах, лотереях, а також спонсорство.

Тютюновим компаніям вдалося захистити рекламу на відеомоніторах, плакатах і наклейках, рекламі поштою, засобами мобільного зв'язку та на тютюнових пачках.

Інший прийнятий депутатами з поправками президента закон остаточно заборонив надання споживчих кредитів у валюті, вдосконалив процедуру банкрутства, а попередньо скасований закон "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна" залишився чинним.

Завершився парламентський тиждень феєричним ляпасом спікера Володимира Литвина Кабмінові. Перед "годиною запитань до уряду" голова парламенту звинуватив урядовців у порушенні законів та неповазі до Верховної ради.

Мовляв, більшість міністрів ігнорують засідання парламенту, делегуючи за себе заступників. Слова присутнім чиновникам не дали.

В урядовій ложі такого перебігу побій ніхто не очікував. Мотивація нервового вчинку голови Верховної ради, кажуть обізнані люди, лежить у площинні нестерпного бажання "регіоналів" отримати крісло спікера.

Реклама: