Кінець соціалізму

Кінець соціалізму

Понеділок, 12 вересня 2011, 13:46 -
На тлі "газової війни" з Росією уряд відкриває другий фронт - внутрішній. Зберегти владу у таких умовах можливо тільки за рахунок залізобетонних гарантій успіху на виборах. Єдині можливі вектори урядової стратегії - форсована європейська інтеграція або диктатура.

Тиждень нового політичного сезону прогнозовано розпочався форсованим прийняттям пенсійної реформи у зручній для урядових реформаторів версії: плюс десять років для мінімального пенсійного стажу, плюс п'ять років до пенсійного віку для жінок та загальний мінус для майбутніх пенсіонерів.

Пенсійна реформа робилася поспіхом. Про це свідчить те, що депутати-пенсіонери забули про себе - в разі переобрання до сьомої каденції пенсія парламентським пенсіонерам буде виплачуватися так, як всім простим смертним.

Незручна поправка Арсенія Яценюка, що передбачала індексацію пенсій для більш ніж 10 мільйонів українських громадян, була відкинута. Документ проголосували в цілому, і його тут же підписав президент.

Якщо прийняття "пенсійного" законопроекту було очікуваним, то внесення на розгляд парламенту з голосу регіоналом Валерієм Бондиком законопроекту "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень" стало неприємним сюрпризом.

Реклама:

Цей документ повністю дублював скандальний законопроект з майже аналогічною назвою під номером 7562, відхилений депутатами перед відпусткою.

Артпідготовку почав віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Він заявив, що задоволення поточних позовів у судах щодо гарантованих законом виплат інвалідам-чорнобильцям призведе до втрати більше 9 мільярдів бюджетних гривень. Усі соціальні обіцянки цього і попередніх урядів нині сягають 160 мільярдів гривень.

На думку Тігіпка, це велика соціальна несправедливість, тож влада буде оскаржувати невигідні їй судові рішення, щоб не платити. Отаке розуміння соціальної справедливості від віце-прем'єра, без п'яти хвилин нового фаворита Партії регіонів.

Як виявилося пізніше, прес-конференція віце-прем'єра була оголошенням війни соціально-захищеним верствам населення, і основні бойові дії почалися у п'ятницю.

Зненацька внесений законопроект про гарантії держави щодо виконання судових рішень за своїм цинізмом і трагічними наслідками для рядових українців можна поставити на один щабель з пенсійною реформою.

Закон складається лише з семи статей, якими регулюються особливості виконання судових рішень щодо окремих відповідачів. Однак особливу увагу привертає другий розділ - "Прикінцеві та перехідні положення", який асфальтним катком пройшовся по 17-ти законодавчих актах та добробуту третини громадян держави.

Під "роздачу" потрапили не тільки пільгові категорії малозабезпечених верств населення, але й пожежники, працівники культури, міліції та прокуратури, яким переглянуть 50-відсоткову знижку з оплати житла та комунальних послуг.

Проте найбільших втрат зазнали чорнобильці усіх категорій. Так, санаторно-курортне лікування залишилося безоплатним, але втратило статус щорічного та прив'язку до середньої вартості путівки в Україні.

Загалом, закон не позбавляє людей пільг і не скорочує їх перелік, а віддає уряду повноваження щодо визначення порядку, критеріїв, умов їх надання та конкретну грошову суму пільги чи допомоги.

Крім чорнобильців, утиску зазнають ветерани та інваліди війни, ветерани праці, учасники бойових дій, діти війни, малозабезпечені, навіть такі екзотичні пільговики як спеціалісти із захисту рослин у сільській місцевості. Одним словом - усі.

Окрім внесення змін до "соціальних" законів, передбачені новели і для юросіб у сфері паливно-енергетичного комплексу та державних холдингових компаній.

Так, відтепер на підприємствах паливно-енергетичного комплексу під час виконання судових рішень не захищаються законом питання виплат зарплати, відшкодування матеріальної шкоди, завданої каліцтвом, смертю та стягнення аліментів.

Держава повністю відмовляється від відповідальності за зобов'язаннями державної холдингової компанії, крім випадків, передбачених законом.

Більше того, в законі про Кабінет міністрів до основних повноважень уряду додано повноваження забороняти примусову реалізацію майна юридичних осіб. Потенційно, цей пункт може остаточно паралізувати виконавчу систему в Україні.

Залишилася у законопроекті й одіозна норма, яка передбачає внесення змін у закон про трубопровідний транспорт. На думку народного депутата Анатолія Гриценка, вона відкриває можливість для продажу газотранспортної системи.

Слід відзначити, що невиконання соціальних зобов'язань державою почалося ще за часів прем'єрства Юлії Тимошенко. Варто пригадати постанову №530 від 28 травня 2008 року, яка "унормовувала" соціальні виплати, та зміни бюджет 2007-2008 років.

Всі ці ініціативи заблокував Конституційний суд. Важко повірити, але колись він демонстрував незалежність. Біло-блакитні, прийшовши до влади просто продовжили тренд попереднього уряду і перевели соціальні виплати у зручний ручний режим. Яким саме буде регулювання Кабміном соціальних виплат, можна сказати вже зараз.

У липні 2011 року світ побачила постанова уряду "Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету". Цим актом дітям війни замість 30-відсоткової надбавки від прожиткового мінімуму - 240 гривень - з 1 грудня 2012 року до пенсії встановлюється доплата 49,8 гривні.

Уряд банально втомився програвати суди і виконувати українські закони. Численні діти війни - 4,4 мільйона осіб - і чорнобильці - 47,5 тисячі осіб - перетворилися на тягар для бюджету. А це ще не всі категорії.

"Реформована" конституція, адмінресурс та новий закон про вибори дозволять владі ігнорувати соціальні загравання з народом і економити державні кошти. Оскільки "пенсійного майдану" не було, не буде і "соціального". Таким чином, влада відкрила собі прямий шлях для прийняття трудового і житлового кодексів.

На тлі "газової війни" з Росією уряд фактично відкриває другий фронт - внутрішній. Зберегти владу у таких умовах можливо тільки за рахунок залізобетонних гарантій успіху на наступних виборах. Єдині можливі вектори урядової стратегії - форсована європейська інтеграція або диктатура.

Схоже, влада погано вчила праці Володимира Леніна: владу мало захопити - її ще треба утримати.

В середу, 21 вересня, парламентарі на парламентських слуханнях поспівчувають українським сім'ям, а вже наступного дня приймуть в цілому розглянутий вище закон, який назавжди відкине велику кількість громадян на узбіччя соціального добробуту.

Більшого подарунка для опозиції годі й чекати.

Реклама: