Банки продаватимуть валюту за паспортом?

Банки продаватимуть валюту за паспортом?

Четвер, 15 вересня 2011, 12:12 -
"Це прямий шлях до появи чорного ринку: з міняйлами та липовими паспортами. Люди і так скуповують долари, так ще й спеціально посилюють паніку. Буде, як в Білорусі: у банку - 8,05 гривні за долар, у бариги - 8,3".

Постанова НБУ викликала переполох серед банкірів. Частина з них зрозуміла, що з 23 вересня в Україні поміняти валюту можна буде тільки з пред'явленням документів.

Фінансисти стверджують, що тоді країну чекає "білоруський сценарій". Інші стверджують, що таким буде порядок тільки для великих сум.

Раніше в "Інструкції про порядок організації та здійснення валютообмінних операцій на території України" значилося, що клієнт повинен пред'явити документ, якщо він хоче купити валюти більше, ніж на 15 тисяч гривень. Якщо ж сума перевищувала 50 тисяч гривень, то банк повинен був зробити копії паспорта та ідентифікаційного коду.

За новою редакцією, фраза "на суму, що перевищує 15 тисяч гривень", змінена на фразу "на суму, що не перевищує 50 тисяч гривень".

Реклама:

Маленьке "не" докорінно змінило суть норми. Якщо це не помилка, вважають банкіри, то тепер при купівлі навіть 100 доларів клієнту доведеться пред'явити документ. З документа в платіжку повинні переноситися його прізвище, ім'я та по батькові.

Саме це і збентежило банкірів. "Так бути не повинно. Для мене загадка, навіщо Нацбанк це зробив. Постанова створить ажіотаж", - вважає скарбник одного з банків.

"Це прямий шлях до появи чорного ринку: з міняйлами та липовими паспортами. Люди і так скуповують долари, так ще й спеціально посилюють паніку. Буде, як в Білорусі: у банку - 8,05 гривні за долар, у "бариги" - 8,3", - вважає інший фінансист.

Ще одну проблему він бачить у тому, як потрібно проводити ідентифікацію. "Нам що - знімати копії з усіх паспортів?" - дивується він.

Є й інша точка зору. "Не думаю, що новація призведе до збільшення кількості міняйл. Якщо треба було поміняти велику суму до введення правил, то ідентифікація була потрібна в будь-якому випадку. Я не бачу проблеми в тому, щоб пред'явити документ для обміну невеликої суми валюти", - каже керівник казначейства системного банку.

Інше нововведення виглядає ліберальним. Раніше за один день можна було продавати в одні руки валюти на 80 тисяч гривень. З 23 вересня ця сума зросте до 150 тисяч гривень.

Тим не менш, можна говорити про чергове обмеження. В Україні готівковий валютний ринок досить вільний. Купити і продати долари та євро можна навіть уночі, після закриття відділень банків.

Досі в Україні можна було купувати і продавати невеликі суми валюти без документів. В Росії обміняти валюту можна лише після пред'явлення паспорта. При цьому там за операції беруть суттєві комісійні, роблячи їх невигідними. В Україні банки пробували брати комісійні під час кризи 2004 року, за що отримали від НБУ сувору догану.

У Білорусі, де недавно сталася валютна криза, ситуація ще суворіша. Банки тримають обмінний курс валюти, однак жорстко регламентують її продаж. У той же час, є тіньовий ринок, на якому долар коштує істотно дорожче. "Тіньовиків" переслідує держбезпека, проте подвійний курс все одно існує.

Далеко не всі країни роблять опудало з валютних операцій. В цивілізованому Ізраїлі є багато обмінних пунктів, і в них не потрібно пред'являти документи. Так що посилення нагляду над обігом готівкової валюти не є світовою практикою. Скоріше, кожен окремий центробанк приймає ті рішення, які необхідні в його країні.

Чим було викликане рішення, зафіксоване в постанові №278, зрозуміло. З початку 2011 року населення та бізнес щомісяця купували на мільярд готівкових доларів більше, ніж продавали. Україна ставала все більш доларизованою.

Безумовно, зараз відбувається посилення контролю за ринком готівкової валюти. Наприклад, довгий час НБУ воював з власниками так званих агентських "обмінників" - звичайних кіосків, що працювали за контрактом з банками. Про їх закриття регулятор заявляв багато разів, і нині у Києві таких пунктів уже не видно.

Ще одна причина посилення контролю - нелюбов банків до бухгалтерії. Під час кризи 2008 року деякі з них продавали готівкову валюту міняйлам у великих розмірах. Подейкували, що установи не фіксували угоди і не вимагали у покупців документів.

У некризові часи навколо банків "крутяться" підприємці, яким готівкова валюта потрібна для звичайного ведення бізнесу. Дуже часто в Україні товар відпускають винятково за паперові долари, які завжди можна знайти у банку.

"Банки і раніше були зобов'язані обмежувати продаж валюти одній особі 80 тисячами гривень на день, але хто за цим стежив? Тепер підвищили ліміт до 150 тисяч гривень, але якщо банки не будуть дотримуватися цього порядку, то їх суворо каратимуть. Це, перш за все, боротьба з "тінню", - розповів один з банкірів.

Він упевнений, що Нацбанк мав на увазі не "менше 50 тисяч гривень", а "більше 50 тисяч гривень": "Раніше банки дробили суму по 14 тисяч, і видавати її без паспорта. Тепер, якщо НБУ побачить, що йдуть підряд суми по 49 тисяч, то покарає банк".

Реклама: