"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Київ і Москва розім'ялися перед "газовою" війною

Київ і Москва розім'ялися перед "газовою" війною

Понеділок, 5 вересня 2011, 15:50 -
У випадку виведення "Укргазвидобування" на IPO уряду доведеться дозволити компанії продавати газ за ринковими цінами, інакше інвестори не вкладуть гроші. Отже, газ для населення подорожчає до 350 доларів. Чому ж Азаров не сказав про це?

Україна вирішила скористатися масовим незадоволенням країн Європи цінами на газ російського "Газпрому".

Офіційний Київ заявив, що не збирається віддавати газотранспортну систему країни чи вступати в Митний союз, бо вже вступив у Світову організацію торгівлі, а договір про постачання газу від 2009 року, у разі потреби, готовий розірвати і подати позов до Стокгольмського арбітражу.

До цього уряд півтора року безуспішно намагався вмовити росіян переглянути умови постачання блакитного палива.

Варто підкреслити, що останнім часом "Газпрому" не надто щастить на міжнародних фронтах. Поки що російський монополіст може похвалитися лише поглинанням газотранспортної системи Білорусі.

Реклама:

Зокрема, Литва вимагає від "Газпрому" 15-відсоткову знижку на газ і дала два роки, щоб монополіст продав свою частку в ГТС країни.

Хорватія з січня 2011 року відмовилася купувати газ у "Газпрому", підписавши договір з італійською ENI.

Слідом за Хорватією Болгарія розраховує різко скоротити закупівлі газу у росіян - з 2 мільярдів кубометрів до 500 мільйонів кубометрів. Це означає падіння експорту російського газу до Болгарії вчетверо.

Греція, в свою чергу, "вибила" з "Газпрому" знижку на газ, а Польща веде з російським компанією переговори про зниження цін.

Крім того, росіяни не змогли домовитися про постачання газу в Китай.

Утриманці

На фоні низки поразок Кремлю було важко приховати роздратування, коли Україна - найбільший споживач газу після Німеччини - пригрозила Стокгольмським судом.

У відповідь Росія пообіцяла подати зустрічний позов, а її президент Дмитро Медвєдєв опустився до рівня образ.

"Вони не хочуть ні того, ні іншого. Знову "за рибу гроші". Дайте знижку - i все. Така переговорна позиція - це дуже сумно, це утриманство", - не стримався Медвєдєв.

Україна ж заявила, що хоче не знижки, а перегляду газової угоди. Досягти цього вона прагне шляхом юридичної ліквідації НАК "Нафтогаз України", в результаті чого, на думку уряду, будуть автоматично розірвані газові договори.

За словами політолога Вадима Карасьова, заяви щодо "Нафтогазу" є артпідготовкою до можливої "газової війни".

"Ми тиснемо на них ліквідацією НАКу, а вони на нас - авторитетом. Це такий обмін "люб'язностями" в руслі військово-геополітичної класики: хочеш миру - готуйся до війни", - сказав він.

За словами економіста ІГ "Арт-капітал" Олега Іванця, Україна і Росія, не бажаючи поступатися, перейшли в стадію словесної війни. "Перед опалювальним сезоном варто очікувати і більш агресивних дій, передусім юридичних", - підкреслив він.

Проте чергова "газова війна" не вигідна ні Україні, ні Росії, бо за процесом пильно стежать європейці, які добряче змерзли в 2009 році. До того ж, Україна хоче домовитися про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС, а Росія просить у європейців віддати їй кінцевого споживача газу.

Поки що полеміка Києва та Кремля більше схожа на сварку сусідів через паркан, адже сторони, незважаючи на шантаж і образи, ще не сідали за стіл переговорів. Крім того, Росія продовжує наполягати на своїх умовах: знижка на газ в обмін на вступ до Митного союзу або злиття "Нафтогазу" з "Газпромом".

Тимчасом Україна ще не надала інших аргументів, крім того, що ціна на газ для неї завелика. Також Київ пригрозив ліквідувати "Нафтогаз" і скоротити закупки палива з 40 мільярдів кубометрів до 27 мільярдів кубометрів вже в 2012 році.

Евтаназія "Нафтогазу"

Як відомо, реструктурувати НАК, що постійно дотується з держбюджету, - вимога ЄС, який обіцяв допомогти грішми в модернізації ГТС у випадку її проведення.

Також у 2008 році Україна підписала Європейську енергетичну хартію, за якою "Нафтогаз" повинен бути поділений на три компанії: з видобутку, транзиту і постачання палива.

Проте реорганізація НАКу, який володіє ГТС України та підземними сховищами газу, без чого експорт палива в Європу неможливий, невигідна "Газпрому".

Російський монополіст не раз заявляв, що готовий переглянути вартість товару для України у випадку приєднання "Нафтогазу". Провести таке злиття "Газпрому" буде значно простіше, якщо українська НАК збереже свою цілісність.

Київ не згоден на такі умови. Щоб зіпсувати настрій російському монополісту, він заявив про реорганізацію "Нафтогазу". Президент Віктор Янукович тут же доручив прем'єру Миколі Азарову до жовтня написати програму реформування НАКу.

Кабмін вважає, що внаслідок ліквідації "Нафтогазу" доведеться переглядати діючі газові угоди з "Газпромом".

"Нафтогаз" як суб'єкт господарювання припинить існування, буде ліквідаційний період, і через певний час на цьому ринку діятимуть інші компанії. Відтак всі існуючі угоди будуть переглянуті", - заявив Азаров.

У відповідь Медвєдєв уїдливо пожартував, що бачить лише один спосіб реорганізації української компанії - шляхом злиття з "Газпромом".

За словами представника "Газпрому" Сергія Купріянова, питання, пов'язані з можливою реорганізацією НАКу, чітко прописані в контрактах з "Газпромом".

"Відповідно до пункту 9.6 контракту на поставку газу і пункту 13.5 контракту на транзит газу в разі зміни організаційно-правової форми, злиття або будь-якого іншого перетворення однієї з сторін, вона зобов'язана належним чином забезпечити правонаступництво, а права та зобов'язання за контрактом передати новоутвореній структурі", - заявив він.

Крім того, до правонаступника "Нафтогазу" у випадку реорганізації повинні перейти й інші зобов'язання - борги.

"Частину боргів списали законом про 24 мільярди гривень. Залишаються борги за 2011 рік. Плюс 2 мільярди доларів зовнішніх боргів, але вони мають державну гарантію. Буде компанія-правонаступник, яка їх і віддаватиме", - вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Український уряд в процесі ліквідації НАКу планує створити самостійну газовидобувну компанію і компанію із транспортування газу.

Для цього, на думку Корольчука, знадобиться рішення Кабміну, доручення Міненерговугілля, потім пропозиції "Нафтогазу", схвалення Міненерго, згода профспілок, і тільки тоді буде ліквідація.

Проте експерт сумнівається, що на "Нафтогаз" чекає реальна ліквідація. "Ліквідують "Газ України". У "Нафтогазі" створять департамент з продажу газу, і НАК буде продавцем газу. Ну і виділять "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування". От така буде реформа", - вважає він.

В результаті реформування НАКу її "дочки" отримають самостійність. Зокрема, ГТС та ПСГ залишиться "Укртрансгазу", а "Чорноморнафтогаз" і далі видобуватиме вуглеводні на шельфі Чорного та Азовського морів.

"Укртатнафта" і "Укрнафта" вже давно під ковпаком "Привату". А от над "Укртранснафтою" після реформування "Нафтогазу" групі Ігоря Коломойського, напевно, не вдасться зберегти контроль", - підкреслив Корольчук.

Найбільшій газовидобувній компанії України "Укргазвидобування" Кабмін приготував особливу долю - вихід на IPO. Кабмін хоче продати частину цього підприємства і отримати 5-10 мільярдів доларів.

Експерти сумніваються в можливості отримати таку суму.

"Вся компанія може коштувати 20 мільярдів доларів, тому очікування уряду трохи завищені", - сказав аналітик ІГ "Арт капітал" Станіслав Зеленецький. Він додав, що, швидше за все, розміщення відбудеться на Лондонській фондовій біржі.

В свою чергу, Корольчук вважає, що "Укргазвидобуванню" варто розраховувати лише на Варшавську фондову біржу. "Компанія була б цікавою, якби держава віддала інвесторам 60%. Інакше гарантій в інвестора не буде", - сказав він.

За оцінками експертів, вихід компанії на IPO триватиме мінімум три роки.

"Укргазвидобування" - найбільший видобувник газу в Україні, який зобов'язаний продавати його максимум по 350 гривень за тисячу кубометрів для населення.

У 2010 році компанія видобула 14,8 мільярда кубометрів газу при обсязі споживання населенням 16,6 мільярда кубометрів.

У випадку виведення "Укргазвидобування" на IPO уряду доведеться дозволити компанії продавати газ за ринковими цінами, інакше інвестори не вкладуть гроші.

"Слід підвищити ціну до 350 доларів. Ціну на газ для населення потрібно буде підвищити на таку ж суму", - зазначає аналітик IK Dragon Capital Денис Саква.

Чому ж Азаров промовчав про цей момент, коли заявляв про IPO газовидобувної компанії НАКу? Чи не тому, що це виглядало б не так ефектно?

Втім, "Нафтогаз" можуть і не ліквідувати. Янукович в Душанбе неоднозначно заявив, що офіційний Київ готовий обговорювати злиття "Нафтогазу" та "Газпрому", проте не в контексті переговорів щодо ціни на газ.

Ця заява суперечить його ж розпорядженню щодо реорганізації "Нафтогазу", адже як можна створювати СП з компанією, яку хочуть ліквідувати?

Реклама: