НБУ "зґвалтував" банки

НБУ "зґвалтував" банки

Четвер, 30 червня 2011, 14:01 -
"По-донецькому діють. Нацбанку навіть не довелося щось вигадувати. Наприклад, пояснили, що прийдуть і правильно порахують резерви. За виконання відповідав заступник голови НБУ Ігор Соркін".

На минулу п'ятницю був призначений з'їзд Асоціації українських банків. Свою участь у ньому підтвердили понад 80 установ з більш ніж 150-ти, які є учасниками цього наймасовішого об'єднання банків.

Їх представники повинні були приїхати до Києва, до будівлі Центральної виборчої комісії, щоб голосувати з багатьох питань. Головне з них - обрання голови ради АУБ і президента АУБ. Зараз ці посади обіймають народний депутат Станіслав Аржевітін і депутат одного з перших скликань Верховної ради Олександр Сугоняко.

Проте в минулий четвер 44 банки сповістили, що брати участь у з'їзді не будуть. Хтось прислав факс, хтось повідомив по телефону, хтось просто не приїхав. А один з банкірів розвернув машину, яка вже була на в'їзді до Києва.

"Вранці 23 червня підтвердили свою участь у з'їзді АУБ 87 банків або 80% від загальної кількості членів АУБ. Таким чином, необхідний кворум для правомочності з'їзду було забезпечено. Проте в другій половині дня несподівано було відкликано більше 40 заявок, у зв'язку з чим було зірвано кворум з'їзду", - повідомила асоціація.

Реклама:

Причина відмови - одна і та ж. "Нацбанк задіяв ресурс територіальних відділень. Комусь подзвонили, когось викликали, когось відвідали. Всім наполегливо рекомендували не їхати на з'їзд", - розповів один з банкірів.

Як відомо, новий голова правління НБУ Сергій Арбузов з перших днів роботи на цій посаді був помічений у любові до адміністративного ресурсу. Однак, за словами анонімного банкіра, настільки масово і жорстко це виявилося уперше за 20 років його спілкування з регулятором. Був масово задіяний інструмент погроз.

"По-донецькому діють. За виконання відповідав заступник голови НБУ Ігор Соркін. Нацбанку навіть не довелося щось вигадувати. Наприклад, пояснили, що прийдуть і правильно порахують резерви", - продовжив фінансист.

Наступного дня представники АУБ провели прес-конференцію, на якій розповіли про ситуацію. Вони підтвердили все те, що розповіли банкіри.

"З'їзд пройшов би незалежно - не так, як хотілося б деяким чиновникам Нацбанку. Вони це побачили, і в останній день зробили такі дії. Тиск чинився не тільки на голів правлінь, а більшою мірою на власників. Їм пояснили, що краще не брати участь, якщо вони не хочуть проблем", - розповів прес-секретар АУБ Сергій Шумило.

За його словами, для проведення з'їзду повинно було приїхати не менше 55 банків. Після "профілактичних бесід" з боку НБУ їх залишилося близько сорока.

Як розповіло джерело "ЕП" в асоціації, напередодні цих подій Сугоняко зустрічався з Соркіним і першим заступником голови НБУ Юрієм Колобовим.

"Вони запитали, як проходить підготовка до з'їзду. Він відповів, що нормально. Вони посміхнулися і пообіцяли, що Нацбанк буде всіляко налагоджувати контакт з АУБ. І ось наступного ранку почалося", - розповіло джерело в асоціації.

Найцікавіше, що НБУ знав назви всіх банків, які заявили про участь у з'їзді. "Таке враження, що ці дані їм передав хтось з АУБ, або Нацбанк відстежив, хто платив асоціації за участь у підготовці з'їзду", - поділився міркуваннями один з банкірів.

У п'ятницю, після масового відкликання заявок, сталася ще одна подія.

На прохідній будівлі ЦВК з'явився один з банкірів і здійняв галас через те, що його імені не було у списках. Цей епізод став основою для того, щоб інший банкір заявив, як керівництво АУБ не дозволило банкірам взяти участь у з'їзді. Зокрема, воно розіслало запрошення та регламент зборів тільки напередодні увечері.

"Безпрецедентність цих подій у тому, що керівництво асоціації тричі відмовилося зустрітися з радою асоціації - органом, який їх найняв. Коли цей скандальний з'їзд розпочався у п'ятницю, частина учасників не змогли на нього потрапити через відмову бритоголових хлопців пустити у приміщення, посилаючись на відсутність їх прізвищ у списках", - заявив глава Харківського банківського союзу Анатолій Волак.

"Волак бреше. Швидше за все, Нацбанку потрібен привід для того, щоб виправдати свої дії і втручатися в ситуацію далі", - прокоментував ці події один з банкірів.

І Волак, і джерело "ЕП" в асоціації заявили, що наступний з'їзд обов'язково буде скликаний, і на ньому неодмінно вирішуватиметься кадрове питання.

Ситуація навколо обрання керівництва АУБ справді складна. Фігури Аржевітіна та Сугоняки дратують деяких банкірів, особливо представників великих установ. Зокрема, президенту асоціації докоряють, що він різко критикує владу замість того, щоб тихо лобіювати інтереси фінансових установ.

Зате його підтримують середні і малі банки. "Завдяки Сугоняку АУБ залишається острівцем демократії. Йому складно знайти альтернативу не з професійної, а з принципової точки зору", - вважає один з фінансистів.

Втім, тепер виникає інша проблема.

"Питання навіть не в тому, що сталося. Питання в тому, чого вони захочуть від нас далі. Перед наступним з'їздом АУБ вони так само подзвонять і скажуть, як ми повинні проголосувати або куди повинні вступити. І головне - нічого не вдієш. Настрій паршивий. Відчуваю себе зґвалтованою жінкою", - підкреслив один з фінансистів.

Реклама: