"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров випробовує терпіння МВФ?

Азаров випробовує терпіння МВФ?

Понеділок, 7 лютого 2011, 16:55 -
"Відкат" за відшкодування ПДВ зріс до 32% від суми. "Відсоток варіюється залежно від складності справи і терміну подачі заявки", - каже один з великих експортерів. Він став у чергу на відшкодування податку за "дружньою процедурою" ще у грудні 2010 року, але так і не отримав свої гроші.

У п'ятницю, 11 лютого, місія Міжнародного валютного фонду залишить Україну. Мета візиту кредиторів - вивчити стан виконання меморандуму про співробітництво, підписаного урядом для отримання кредиту stand by на 15,15 мільярда доларів.

Підсумком лютневого аудиту повинен стати третій транш у розмірі 1,5 мільярда доларів, який Мінфін розраховує отримати до 15 березня 2011 року.

До початку переговорів Кабмін підготувався слабо, формально не виконавши домовленості за жодним з пунктів меморандуму. Тим не менш, до завершення першого раунду переговорів тон лідерів влади був сповнений оптимізмом.

Минулої п'ятниці прем'єр Микола Азаров заявив, що місія МВФ позитивно оцінила стан фінансової стабільності в Україні, а його прес-служба щедро цитувала оцінку стану справ в Україні керівника місії фонду Атанасіоса Арвантіса.

Реклама:

Умовою позитивного розвитку в 2011 році він вважає обмеження державних витрат, перехід до автоматичного відшкодування ПДВ і пенсійну реформу. І це все: жодних оцінок пунктам меморандуму, які уряд не виконав до одержання другого траншу.

Співпраця Азарова з МВФ почалася гладко. У період від першого до другого траншу уряд взявся жваво виконувати радикальні зобов'язання, взяті перед кредиторами.

В обмін на кредитні угоди Кабмін підвищив ціни на газ, скоротив дефіцит бюджету-2010 року, ввів пеню за несвоєчасну сплату житлово-комунальних послуг та домігся прийняття Податкового кодексу, який передбачає автоматичне відшкодування ПДВ.

Ближче до новорічних канікул співпраця дала збій. До моменту отримання другого траншу настав дед-лайн за складнішими зобов'язаннями - більш принциповими для МВФ і більш гострими для суспільства.

У 2010 році, напередодні отримання грошей, Кабмін відстрочив частину зобов'язань, пообіцявши кредиторам вирішити всі питання у першому кварталі 2011 року.

Податковий провал

Один з принципових невиконаних пунктів - обіцянка уряду вирішити проблему з невідшкодованим ПДВ перед експортерами.

Згідно з підписаним меморандумом, Кабмін повинен бути вирішити це питання до кінця 2010 року. Однак в останній момент він зізнався, що не зможе цього зробити, і попросив перенести вирішення проблеми на перший квартал 2011 року.

На початку 2011 року грошей в казні більше не стало, і проблема лише загострилася. Джерело видання в ДПА розповідає, що нині цей податок відшкодовують "у точковому порядку", а сума простроченого боргу перевищує 5 мільярдів гривень. "ПДВ не відшкодовують ні офіційно, ні через "відкат", - каже джерело.

Це при тому, що "відкат" за відшкодування підвищився до 27-32% від суми. "Відсоток варіюється залежно від складності ПДВ і терміну подачі заявки", - розповідає "ЕП" один з великих експортерів, який став у чергу на відшкодування податку за "дружньою процедурою" ще у грудні 2010 року, але так і не отримав свої гроші.

Про це фонду не кажуть, маніпулюючи цифрами бюджетної статистики. Як розповідають у Мінфіні, в ході переговорів з МВФ уряд знову порушив питання про випуск ПДВ-облігацій як спосіб оперативного списання простроченого боргу.

У 2010 році Мінфін випустив чотири транші ПДВ-облігацій, і фінансовий ринок з непоганим апетитом "проковтнув" ці папери.

Тим не менш, кредитори залишилися непохитні, виключивши можливість випуску чергового траншу облігацій, які обтяжують дефіцит держбюджету-2011.

За даними "ЕП", у контексті цього параграфа ключовою темою стала майбутня кампанія із запуску автоматичного відшкодування ПДВ, запланована на березень 2011 року. За словами віце-прем'єра, менш ніж через місяць процедура відшкодування запрацює, як годинник.

На виконання цього документа Держкомпідприємництва погодив з ДПА наказ, який визначає відповідність платника критеріям на автоматичне відшкодування ПДВ.

Для цього компанія не може перебувати у судових процедурах банкрутства, а відомості про неї у Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців мають бути достовірними і повними.

При цьому компанія-претендент на відшкодування не повинна мати податкового боргу, а рівень зобов'язань з податку на прибуток повинен бути вище середнього у галузі. З інших вимог податківців: кількість співробітників, які працюють на підприємстві, має перевищувати 20 осіб за останні чотири звітні періоди.

Отримає підприємство ПДВ в автоматичному режимі чи ні, співробітники ДПА вирішать протягом 15 календарних днів після граничного терміну подання звітності.

Свої висновки відомство оформить у два переліки платників податків: ті, що мають право на відшкодування ПДВ, і ті, що не мають такого права. Тих бізнесменів, яким не пощастить, протягом 17 календарних днів після подачі звітності податкова поінформує письмово, детально пояснивши причину відмови.

"Все б нічого, але, крім прописаних обмежувальних заходів, у порядок взаємодії ДПА та Держказначейства внесли рядок, який містить великі ризики для експортерів. Якщо у ДПА при перевірці декларації виникнуть питання, вона зможе застосувати інші заходи", - каже президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко.

Також ДПА гальмує підготовку Єдиного держреєстру юридичних і фізичних осіб.

Успіх реалізації ідеї автоматичного відшкодування ПДВ значною мірою залежить від того, як буде підготовлено програмне забезпечення, і як з ним впораються підприємці. Яким чином гаситиметься прострочена частина боргу, досі не відомо.

Антигазовий піар

Не менш цікаве питання - що буде з ціною на газ. НКРЕ з 1 серпня 2010 року збільшила на 50% відпускні ціни на газ для населення і підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалення та гаряче водопостачання населення.

Повторне 50-відсоткове підвищення цін на газ планували на 1 квітня - відразу після завершення опалювального сезону. Спочатку здавалося, що цей пункт переговорів уряд виконає. Проте з кінця січня інформаційна політика влади змінилася.

Так, під час економічного форуму в Давосі міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко висловив сумнів щодо збільшення цін на газ. Трохи пізніше публічно засумнівався у цьому і перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.

Минулого тижня, до приїзду місії МВФ, він висловив надію, що підсумки переговорів закінчаться на користь уряду, і Кабмін уникне необхідності піднімати ціни на паливо.

Опитані "ЕП" політологи припустили, що така риторика - спроба влади знизити соціальне напруження у суспільстві, викликане податковою і майбутньою пенсійною реформами, а також частково перекласти болісне цінове питання на плечі МВФ.

Експерти припускають, що Кабмін може запропонувати фонду розтягнути другий етап підвищення цін на газ на два періоди до кінця 2011 року.

Банки і пенсії

Неясним залишається і майбутнє пенсійної реформи. Той самий меморандум МВФ зобов'язав уряд поставити крапку у цьому питанні ще наприкінці 2010 року.

Спочатку планувалося, що Кабмін радикалізує свої дії і проведе перший етап реформи до настання нового бюджетного року. Це повинно було стабілізувати стан Пенсійного фонду і знизити навантаження на державний бюджет.

Однак адміністративна реформа випередила реформу пенсійну. Профільний законопроект під кураторством віце-прем'єра Сергія Тігіпка з'явився надто пізно, під саму ялинку, і цю затію перенесли на рік прийдешній.

Проект пенсійної реформи передбачає поетапне збільшення пенсійного віку для жінок з 55 років до 60 років. 16 лютого повинні відбутися перші слухання цього законопроекту у Верховній раді. До цього законопроект обговорять в регіонах.

Представники влади створюють для майбутньої реформи кумедне інформаційне тло. У пік обговорення проекту до його критики долучився голова Федерації профспілок України, депутат від Партії регіонів Василь Хара. Він розкритикував ініціативу підвищення пенсійного віку, запропонувавши альтернативну версію реформи.

Зокрема, депутат хоче скасувати спрощену систему оподаткування для підприємців. Це, каже, дозволить збільшити надходження до бюджету на 70-75 мільярдів гривень.

Днями профспілковий діяч епатував ще більше. Він запропонував відхилити урядовий законопроект і вигнати з Кабміну одного із співавторів цього документа - заступника міністра праці та соціальної політики Василя Надрагу.

Ще одна інтрига місяця - чи погодиться МВФ на продовження рекапіталізації українських банків. Наприкінці цього тижня у банку "Надра" завершується термін роботи тимчасової адміністрації, призначеної туди два роки тому Національним банком. Відтак, уряду необхідно буде вирішити долю цієї установи.

Певний шанс для маневру Нацбанку надали Верховна рада та президент. Минулого тижня парламент прийняв законопроект, який надає регулятору право продовжувати дію тимчасової адміністрації для системних банків до 18 місяців, тоді як раніше строк становив лише 12 місяців.

Таким чином рішення з приводу "Надра банку" може бути тимчасово замороженим.

Держбюджетом-2011 Мінфін навмисне зберіг можливість рекапіталізації, передбачивши право необмеженого випуску ОВДП на ці цілі, хоча у 2010 році МВФ був категорично проти повторної рекапіталізації. Останнє слово - за фондом.

Паралельно, за даними джерел "ЕП", уряд посилив роботу правоохоронних органів щодо рекапіталізованих банків, а особи, причетні до цього процесу, заметушилися.

Так, депутат від БЮТ Олександр Шепелев, помічений у справі "Родовід банку", вже більше місяця з родиною і близьким оточенням знаходиться за кордоном і не збирається з'являтися в Україні, як мінімум, до рішення МВФ.

Реклама: