Українське питання по-давоськи

Українське питання по-давоськи

Ключовими подіями на форумі були дебати навколо майбутнього долара, ситуація на близькому Сході і презентації можливостей китайської та індійської економік. Україну на цьому тлі ніхто не помітив.
Вівторок, 1 лютого 2011, 10:46
Світлана Крюкова, "Експерт-Україна", спеціальний кореспондент "Економічної правди"

Підсумок найбільш представницьких світових зборів політиків і бізнесменів - Давоського економічного форуму - не став бенефісом для України.

Усі глобальні рішення вже давно не приймаються на цьому заході, а клопоти, пов'язані з його організацією, - фінансове випробування для політиків і бізнесменів багатьох країн, які постраждали через кризу, але не готові втрачати імідж у світі.

Висновок учасників зборів 2011 року такий: Давос - зручний майданчик для знайомства і налагодження контактів, але не більше.

Запрошення до Давосу - своєрідна марка публічності, незважаючи на чималі витрати. Участі у форумі коштує 20 тисяч доларів, членський внесок - 50 тисяч доларів на рік. А ще - витрати, пов'язані з перельотом, проживанням і організацією заходу.

Реклама:

Саме тому високий склад учасників 2011 року був бляклим. Як, до речі, і якість прийнятих рішень. Для політиків подібні зустрічі закінчуються серією меморандумів і угод про наміри, для бізнесменів - оновленим списком контактів у телефонній книзі.

Давос - постановочне шоу. Програма заходу завчасно узгоджена, виступи - хронологічно вивірені, спікери заучують тексти напам'ять, різкі заяви не звучать. Нема сенсу: Давос - майданчик для люб'язних зустрічей і порожніх розмов.

Такі сюрпризи, як застереження Віктора Януковича, за що той отримав звинувачення у сексизмі, - удача для західних журналістів. Європейці зазвичай більш педантичні. Більше того, тексти виступів багатьох з них перекладені на різні мови світу для полегшення роботи перекладачів.

Іноземні інвестори і бізнесмени відвідують Давос скоріше для того, щоб на власні очі побачити політика, випити з ним келих спиртного. Мета - розповісти на батьківщині про те, як виглядає президент і наскільки він увічливий.

Давос - щорічний стимул для багатьох політиків пострадянських країн, особливо українських, повернутися на батьківщину і негайно виконати давній план - найняти професійного репетитора і "підтягти" англійську.

У цьому містечку також звертають увагу на те, хто з ким бесідував, і хто підійшов першим. Хоча, як розповідають учасники форуму, рідко які рішення приймаються на місці - тут, швидше, обмінюються думками про тенденції та планами на майбутнє.

Українська делегація на чолі з Януковичем повернулася ні з чим. Всупереч очікуванням Адміністрації президента, яка активно готувалася до цього заходу, українське питання не стало основним і навіть другорядним.

Учасники обговорювали інші півкулі і країни. З позитивів - цього разу світовий форум став менш депресивним, ніж минулого разу. На тлі зниження економічної активності Америки увагою світового капіталу заволоділи Індія і Китай.

Китай, США та Індія незабаром стануть ключовими постачальниками сировини і продукції усьому світу. Такий висновок оприлюднила на форумі фірма PWC за результатами щорічного опитування голів найбільших світових компаній.

Як показало дослідження, 88% респондентів упевнені в перспективах зростання економіки у 2011 році. В успіху ж на три роки вперед не сумніваються 94%. Локомотивами економічного розвитку стануть Бразилія, Росія, Індія та Китай, а також США і Німеччина. Саме у ці країни, за прогнозами, підуть основні інвестиції.

На цьому тлі Україні слід бути більш переконливою, розповідаючи про переваги своєї економіки. Від уміння президента рекламувати країну частково залежить успіх найближчого фінансового сезону - не випадково форум відбувається у січні.

Загалом інформаційна картинка давоського форуму в українській пресі, м'яко кажучи, неадекватна. Ключовою подією подаються вечеря, організована Віктором Пінчуком, і зустрічі Януковича з генсеком ООН та британським принцом.

Насправді ключовими подіями на форумі були дебати навколо майбутнього долара і ситуація на близькому Сході і Магрибі. Також у центрі уваги були презентації можливостей китайської та індійської економік, зроблені керівниками цих країн.

Україну на цьому тлі ніхто не помітив.

На щастя, у Януковича вистачило розуму зрозуміти це і "вичавити" з форуму максимум позитиву. Зокрема, він провів переговори в рамках підготовки до квітневого чорнобильського форуму в Києві. Глава держави має намір випросити у донорів більше 700 мільйонів євро на будівництво об'єкту "Укриття".

Паралельно у Швейцарії тривали переговори з Азербайджаном про збільшення поставок нафти і створення інфраструктури для постачання газу. Це, мабуть, і все.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: