"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Попов відмовив Азарову і митрополиту?

Попов відмовив Азарову і митрополиту?

П'ятниця, 18 лютого 2011, 12:08 -
Угода зовсім не гарантує інвесторам право на отримання квартир у будинку, який так кортить звести "Інвестбудальянсу". За договором, частка фірми в об'єкті має становити 95% житлової площі, місцевої влади - 5%. Інтереси потерпілих чомусь не враховано.

Протеже сановитих лобістів не завжди відзначаються надійністю. Утім, це ніколи не було підставою для ігнорування "поважних" прохань.

"Економічна правда" вже писала про те, що один з фаворитів Московського патріархату - компанія "Інвестбудальянс" - сподівається отримати від столичних чиновників право на завершення будівництва об'єкта на вулиці Теремківській.

Роботи там не ведуться вже п'ять років, однак це не стало підставою для припинення залучення коштів інвесторів маловідомими фірмами, яких до будівництва залучила місцева влада. Ці компанії вже давно зникли із 7,5 мільйона гривень вкладників, і їх керівників розшукують правоохоронні органи.

У Києві ще близько сотні майданчиків з подібною долею, але забудовників, до сподівань яких не залишився байдужим навіть митрополит Володимир, цікавить лише один. Власників "Інвестбудальянсу" не бентежить і той факт, що їх попередники залишили після себе тільки котлован.

Реклама:

Саймон Стар, засновник цієї новоствореної компанії із статутним фондом 2 тисячі гривень, свій інтерес пояснює тим, що він сам вклав в об'єкт на Теремківській близько 5 мільйонів доларів. Проте документально Стар цього не підтверджував.

 

Поки невідомо, чи буде київська влада укладати нову угоду з "Інвестбудальянсом". Принаймні, саме про це клопотав у своєму листі  до прем'єра-міністра митрополит, наголошуючи на "значному будівельному досвіді" своїх підопічних.

До церкви і вказівок уряду КМДА розглянути це питання долучилися і депутати. "ЕП" стало відомо, що інтереси забудовника лобіював народний депутат від Партії регіонів Олександр Єдін. Листи з проханням дозволити "Інвестбудальянсу" звести об'єкт на Теремківській він надсилав Голосіївській райраді.

Втім, незважаючи на рекомендації авторитетних піклувальників, ошукані інвестори вже не схильні довіряти новим невідомим фірмам. За словами голови ініціативної групи, з 27 обманутих вкладників лише один підтримує нових забудовників.

У вкладників вдосталь причин для побоювань. Одна з них - варіант договору, який протеже поважних лобістів пропонував підписати Голосіївській райраді. Документ є у розпорядженні "Економічної правди".

По-перше, зазначена угода зовсім не гарантує інвесторам право на отримання квартир у будинку, який так кортить звести "Інвестбудальянсу". За договором, частка комерційної установи в об'єкті має становити 95% житлової площі, місцевої влади - 5%. Інтереси потерпілих чомусь не враховано.

Отже, кажуть юристи, підрядник може відмовитися від зобов'язань попередників.

По-друге, документ передбачає надто тривалий строк будівництва - 60 місяців з дня отримання доступу до майданчика та дозволів на виконання робіт. За словами президента Союзу фахівців з нерухомості Олександра Рубанова, залежно від матеріалу і технологій термін будівництва може становити 1,5-2,5 року.

При цьому, нагадує експерт, землі та дозволів недостатньо - потрібні ще й гроші, а їх "Інвестбудальянсу", схоже, не вистачає. Договір свідчить, що фірма залучатиме кошти нових інвесторів. Звісно, на це може піти чимало часу.

По-третє, в угоді передбачається надання підряду на будівництво об'єкта приватному підприємству "Будівельно-монтажне управління 2005", яке навряд чи можна зарахувати до числа відомих будівельних компаній.

Утім, зазначене підприємство вже встигло "засвітитися" у київських судах. Голосіївський районний суд 2007 року визнавав керівників цієї фірми винними у підробці документів для отримання ліцензії на будівельну діяльність.

Інвесторів також лякають зв'язки "Інвестбудальянсу" з фірмами, які вже були помічені на майданчику на Теремківській. Вони працювали не надто ефективно - зведення об'єкта зупинилося на рівні першого поверху у вересні 2008 року.

Серед компаній з функціями залучення коштів фігурувало й "Об'єднання "Укрбудівництво". Одним з його власників є компанія з кіпрською пропискою "Оракстар Лімітед", яку представляє власник "Інвестбудальянсу" Стар. При цьому до 2007 року серед засновників "Укрбудівництва" значилися зовсім інші особи.

 

Уточнити цю інформацію не вдалося. Після того, як "Економічна правда" зв'язалася із Старом, він, посилаючись на зайнятість, запропонував зателефонувати пізніше, але потім не брав слухавки.

Такі сигнали не додають упевненості інвесторам. Вони сподіваються, що столична влада врахує їх побоювання. При цьому в Київській адміністрації начебто з розумінням ставляться до проблеми.

Зокрема, про неоднозначну діяльність "Укрбудівництва" і брак досвіду в "Інвестбудальянсу" писав у своєму листі-відповіді на ім'я прем'єр-міністра голова КМДА Олександр Попов.

 

У повідомленні він помилково зазначає, що ТОВ "Інвестбудальянс" вже залучалося до участі в будівництві об'єкта на Теремківській, хоча ця компанія була зареєстрована лише в середині 2010 року.

В кінці листа Попов підкреслює, що функції замовника будівництва слід передати Головному управлінню житлового забезпечення КМДА, а відповідне рішення має бути розглянуте місцевими депутатами. Однак це питання поки що не виносилося на засідання Київради, і коли до нього повернуться, невідомо.

Втім, навіть якщо комунальне відомство отримає статус замовника і земельну ділянку, це не означає, що договір співробітництва не укладуть з креатурою Московського патріархату, припускає один з депутатів Київради.

У Голосіївській районній адміністрації взагалі відмовляються коментувати долю об'єкта, керуючись доброчинними намірами - "щоб не зашкодити інвесторам". Питання лише в тому, чим керувалася райрада, коли 2004 року залучала до будівництва маловідомих бізнесменів.

Реклама: