"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Теремківська, 3: там буде місто-сад?

Теремківська, 3: там буде місто-сад?

Вівторок, 20 липня 2010, 11:51 -
Наприкінці 2009 року прокуратура Печерського району порушила кримінальну справу за статтею "шахрайство", яку розглядає Печерський райвідділ міліції. Слідство ведеться більше дев'яти місяців, а результатів нема.

кономічна правда" продовжує знайомити читачів з найбільш проблемними недобудовами столичного ринку нерухомості.

Ситуація у будівельній галузі сьогодні надзвичайно складна. Влада заявляє, що не сидить, склавши руки, і позитивні зміни начебто вже є. Однак недобудови в Україні, особливо у Києві, залишаються.

Є об'єкти, де для перетворення довгобуду у готове житло потрібно вкласти не так багато коштів, але зустрічаються і просто безвихідні ситуації.

Реклама:

На одному із столичних майданчиків за шість років змінилося п'ять компаній, однак будівництво зупинилося на рівні першого поверху.

[B]

Як все починалося

У 2004 році Київська міська рада виділила Голосіївській районній раді земельну ділянку 0,3 гектара по вулиці Теремківській, 3 у постійне користування. Там планувалося побудувати житловий комплекс з об'єктами громадського призначення - поліклінікою і бібліотекою.

Замовила роботи Голосіївська райрада, вона повинна була і контролювати їх виконання.

Згодом, у 2005 році, райрада, приватне підприємство "Ветеран-Авіа" та комунальне підприємство "Голосієвобудінвест" уклали тристоронній договір.

Згідно з угодою, замовником будівництва стало комунальне підприємство "Голосієвобудінвест", а на "Ветеран-Авіа" переклали окремі функції замовника.

Такі дії порушували умови виділення землі Київрадою, де чорним по білому написано: Голосіївська районна рада повинна здійснювати функції замовника проектування і будівництва без права передачі цих функцій іншим особам.

 

Тоді ж Вадим Чернець, Максим Кондратьєв та Олена Чернець заснували товариство "Об'єднання "Укрбудівництво" і уклали угоду з "Ветеран-Авіа" про участь у будівництві цього житлового будинку.

Дивно, але Кондратьєв уклав контракт сам з собою, адже саме він представляв "Ветеран-Авіа" при підписанні трьохстороннього договору.

За інформацією ЗМІ, директор "Об'єднання "Укрбудівництво" Олена Чернець представляла інтереси замовника будівництва - Голосіївської райради - на засіданні секції містобудування, на якому розглядався проект будівництва даного комплексу, що може говорити про зв'язок чиновників із забудовниками.

Ще однією компанією, пов'язаною з цим будівництвом, є товариство "Холдингова компанія "Укрінвестбуд", яка з 2006 року почала залучати кошти інвесторів на зведення даного об'єкта. Виконавчим директором там був той самий Вадим Чернець - один із засновників "Об'єднання "Укрбудівництво".

За словами інвесторів, компанія збирала гроші, але будувати не почала. Деякі вкладники зуміли забрати гроші через суди. Це вдарило по репутації фірми, і інвестори перестали довіряти їй заощадження.

Згодом на майданчику з'явилася нова компанія - товариство "Город-Сад". За словами інвесторів, це дочірня фірма "Холдингової компанії "Укрінвестбуд", яка так безславно відійшла від справ. Потік грошовитих інвесторів тут же відновився.

У травні 2007 року на ділянці почали закладати бетонні палі і встановлювати паркан, але невдовзі роботи завмерли. Багатообіцяюча назва не допомогла, і вже у 2008 році кошти інвесторів почало залучати товариство "Печерськ-інвест".

На ділянці з'явилася техніка, і будівництво відновилося. Однак тривало це недовго - у червні 2008 року роботи були зупинені. Інвестори почали оббивати пороги численних кабінетів: міліції, чиновників, партій і самого "Печерськ-інвеста".

 

Забудовники їх заспокоювали, постійно переносячи дату відновлення робіт.

Завдяки зусиллям інвесторів влада таки звернула увагу на цю проблему, і в кінці 2008 року Київська міська державна адміністрація видала розпорядження про зупинення будівництва житлового комплексу у зв'язку з виявленими порушеннями.

Наприкінці 2009 року прокуратура Печерського району порушила кримінальну справу за статтею "шахрайство", яку розглядає Печерський райвідділ міліції. Слідство ведеться більше дев'яти місяців, а результатів нема.

Нещодавно автор зустрівся із заступником голови Голосіївської районної державної адміністрації. За словами чиновника, компанії "Укрінвестбуд", "Город-Сад" та "Печерськ-інвест" взагалі не мали права продавати квартири у цьому місці.

Договір підписувала Голосіївська райрада з "Ветеран-Авіа", і ніякого дозволу на укладення угод цією фірмою з іншими компаніями райрада не давала. Керівників самої ж "Ветеран-Авіа", за словами посадовця, не може знайти ні міліція, ні СБУ.

Але куди дивилася районна влада? Зараз, після втручання у конфлікт громадських організацій, вона демонструє готовність співпрацювати з інвесторами.

Одним з механізмів вирішення ситуації є створення інвесторами житлово-будівельного кооперативу, який має отримати права на земельну ділянку та залучення коштів на завершення будівництва. Наразі квартири у будинку продані не всі, тож приміщень, що залишилися, має вистачити для оплати робіт.

Нарешті, потрібно буде знайти компанію, яка погодиться добудувати об'єкт.

Від редакції

Компанія "Печерськ-інвест" встигла отримати широке визнання серед інвесторів як на київському будівельному ринку, так і за межами столиці. Утім, це їм вдалося зробити не за рахунок зведення житла.

З компанією пов'язують ще декілька проблемних столичних будівництв - на вулиці Кошового, 7 та на вулиці Дяченка, 11. Ще один обіцяний об'єкт не було реалізовано у місті Глеваха.

"Економічній правді" не вдалося зв'язатися з представниками "Печерськ-інвеста". Всі номери телефонів, які редакції надали інвестори або вдалося знайти у рекламних оголошеннях, виявилися недійсними.

За адресою останнього перебування фірми, в офісі 11 на вулиці Білокура, 8 теж нікого не вдалося знайти.

Якщо представники "Печерськ-інвеста" виявлять бажання оприлюднити свою позицію, "ЕП" готова надати їм таку можливість.

Валерій Биковець, голова правління Асоціації інвесторів будівництва житлового будинку





Читайте також:

Первинний ринок нерухомості: синдром "Еліти-Центр"

Інвестування у житло: особливо чесна крадіжка

Вірус недобудов накрив Україну

Як добудувати недобудову

Програма доступного житла: віз попереду коня

Реклама: