Волга показав свою шафу з скелетами

Волга показав свою шафу з скелетами

Середа, 27 жовтня 2010, 17:55 -
Половина фінансового ринку працює поза правовим полем, порушуючи ліцензійні вимоги, а державний реєстр нагадує сито. Це якісь папери, підписані на колінах. Без судів і Генпрокуратури тут не обійдеться.

Небанківські фінансові установи, які вижили після кризи, чекає ще один тест: тривалі суди з державою і, як наслідок, повна втрата довіри інвесторів.

Нові випробування неминучі, оскільки кожна друга профільна компанія, як виявилося, не внесена до Державного реєстру фінансових установ. На цьому наголошували у Держфінпослуг, посилаючись на електронну базу даних за 2004-2010 роки.

Відомча ревізія, яка тривала у червні-жовтні 2010 року, встановила відсутність у реєстрі інформації про 1,5 тисячі підрозділів страхових компаній, кредитних спілок і ломбардів. Також чиновники сумніваються щодо легітимності внесення до списку 1 022 підрозділів страховиків, 301 кредитної спілки та 157 ломбардів.

З 1 584 підрозділів страхових фірм лише до 562 не було претензій. Решту внесли до реєстру або без номерів рішень Держфінпослуг і з помилками в датах, або на підставі рішення комісії від 2004 року, яке регламентувало видачу страховикам свідоцтв про реєстрацію і не стосувалося внесення підрозділів до реєстру.

"Половина фінансового ринку працює поза правовим полем, порушуючи ліцензійні вимоги, а сьогоднішній реєстр нагадує сито", - підбив підсумки перевірки голова профільного відомства Василь Волга.

Реклама:

За словами юристів, відсутність запису про компанію у державному реєстрі шкодитиме фірмам. "Вони не зможуть працювати: їм загрожують штрафи і втрата ліцензій", - пояснив юрист фірми "Центр правового консалтингу" Микола Осинський.

І це ще не найгірший варіант розвитку подій для учасників ринку. Юрист не виключає, що посадовими особами деяких компаній зацікавляться правоохоронні органи.

Втім, цього більше повинні боятися співробітники Держфінпослуг та їх колеги, які вже не працюють в установі. За словами Волги, у виявлених порушеннях "на 90%" винні колишні чиновники - аж до першого заступника голови комісії.

"Якщо запис про компанію у реєстрі відсутній, а вона має свідоцтво, негативні наслідки для неї будуть мінімальними. Наявність такого документа підтверджує, що запис про компанію має бути у реєстрі, просто юридична особа не була внесена до нього з вини органа реєстрації", - підкреслює Осинський.

Однак Волга піддає сумніву його доводи. "Це якісь папери, підписані на колінах, вони навіть не мають номера рішення", - стверджує він.

Тим не менш, у Держфінпослуг мають намір "ставитися до ринку доброзичливо". "Розуміючи, що в даній ситуації є провина співробітників регулятора, ми будемо йти назустріч компаніям, але, думаю, без судів тут не обійдеться", - прогнозує Волга.

Вже з 1 листопада, за словами директора департаменту реєстрації, ліцензування та дозвільних процедур Олександра Калініна, відомство буде направляти всім учасникам ринку приписи з порушеннями.

З цього моменту компанії у визначений законодавством термін повинні будуть усунути невідповідності. Деяким установам доведеться це робити в судах. За оцінкою Калініна, для наведення порядку в реєстрі знадобиться 4-5 місяців.

Президент Ліги страхових організацій Наталія Гудима вважає, що така процедура нашкодить страховому ринку. "Компанія не зможе припинити свою діяльність миттєво і позбутися всіх ліцензій, щоб вплутатися у довгий судовий процес", - відзначає вона.

Крім того, кажуть страховики, від них можуть відвернутися інвестори. Зокрема, за даними Ліги, в Україні у "лайфовому" секторі частка компаній з іноземними інвестиціями перевищує 80%, у ризиковому 60%.

"Така неякісна робота регулятора може налякати потенційних інвесторів. І це при тому, що Держфінпослуг заявила про невинність страховиків", - дивується Гудима.

На думку екс-голови Держфінпослуг Віктора Суслова, проблеми з державними реєстрами можуть бути перебільшені "з політичних міркувань". Тим більше, що останнім часом у пресі активно обговорюються промахи попереднього уряду.

"Я вітаю бажання нинішнього голови регулятора побороти корупцію в комісії. Проте, швидше за все, це чергова піар-акція перед виборами, щоб засвітитися і заявити про боротьбу із зловживаннями", - сказав Суслов "Економічній правді".

За його словами, недоліки у веденні реєстру були й раніше.

"Ми теж колись проводили перевірку. Деяких людей покарали, до багатьох застосували стягнення. Проте я ніколи не говорив про встановлені факти зловживань. Цим має займатися Генпрокуратура", - вважає колишній чиновник.

Волга ж стверджує, що вважав своїм обов'язком інформувати громадськість про масштабні порушення у відомстві.

Втім, експерти сумніваються, що подібні ініціативи регулятора покращать імідж державних органів. За їхніми словами, влада може використати ці дані лише для короткострокових цілей, а після виборів усі про все забудуть.

Реклама: