Аудит Тимошенко - передвиборне замовлення

Аудит Тимошенко - передвиборне замовлення

Вівторок, 26 жовтня 2010, 12:32 -
Економічні прорахунки в її уряді були, хоч і, можливо, не в тих масштабах, які визначило КРУ. Говорити про вади попереднього уряду можна і треба, просто в іншій тональності. Наприклад, хотілося б почути, як держава збирається унеможливити повторення подібних схем.

Хтось сумнівався, що аудит роботи уряду Юлії Тимошенко - це передвиборна акція? Останнім невіруючим повідомляємо: вибори у місцеві ради відбудуться у ці вихідні.

Два тижні тому з'явився висновок іноземних аудиторів, у якому було проаналізовано шість найбільш гучних проектів попереднього Кабміну.

Минулого тижня з гнівними звинуваченнями виступив глава Контрольно-ревізійного управління Петро Андрєєв. Найближчими днями має відбутися відразу чотири прес-конференції заступників керівника КРУ.

 

Реклама:

З точки зору маркетингу, враховані всі категорії споживачів продукту "аудит".

Соціальна тема стосуватиметься пенсіонерів і держслужбовців. Корупція у Держказначействі стане в нагоді високочолим фінансистам, західним експертам і працівникам фінансового сектора.

Держзакупівлі будуть зрозумілі реальному бізнесу, який довго страждав від корупції та жадібності чиновників. Нарешті, видача земельних актів зачепить за живе мешканців сіл, де сусіди примудрилися отримати акти на один і той же шматок землі.

Чотири прес-конференції замість однієї гарантують щільний потік новин про "злодіїв". Потім будуть п'ятничні "свободи слів" на тему корупції - якщо раніше не побудують вертолітний майданчик для президента, і недільні узагальнюючі випуски новин.

І це ще не все. Поки важка артилерія - Андрєєв та його заступники - вимірює загальні обсяги злочинів, працівники КРУ викривають дрібніших "ворогів народу".

Задум нехитрий, але ефективний.

По-перше, Юлія Тимошенко теж використовувала КРУ для політичної агітації.

По-друге, з критикою попередників виступають не президент і не прем'єр, а "неупереджені" чиновники, наприклад, міністр фінансів Федір Ярошенко. За задумом, населення має зробити правильні, неупереджені висновки.

Теоретично КРУ як тамада стане в нагоді ще не раз. До кінця 2010 року воно має закінчити аудит і надати звіт уряду. А у лютому, коли Кабміну доведеться червоніти за виконання бюджету-2010, Андрєєв і заступники зможуть знову вийти на сцену. З'явиться вдалий привід розповісти, хто винен у проблемах уряду Миколи Азарова.

Сядуть всі, крім організаторів

В українців є особливість: якщо когось сильно лають, його починають любити. Так ось: прямо на очах з Тимошенко та її соратників роблять великомучеників.

Робити це не варто. Економічні прорахунки в її уряді були, хоч і, можливо, не в тих масштабах, які визначило КРУ. Говорити про вади попереднього уряду можна і треба, просто в іншій тональності. Наприклад, хотілося б почути, як держава збирається унеможливити повторення подібних схем.

Звісно, їх організатори не будуть покарані. Причин для цього, як мінімум, три.

Перша - засудять виконавців, які підписували проміжні документи.

"Передусім притягнуть до відповідальності функціонерів або тих, кого за гроші призначили на посаду, і хто створив корупційну вертикаль з відмивання бюджетних ресурсів. Людям нікуди було діватися - треба було або відробляти заплачені гроші, або брати участь у схемах. Інакше їх би викинули на вулицю", - сказав глава КРУ.

Друга причина - такі закони політики. Можна скільки завгодно звинувачувати попередників у корупції, але садити їх не можна.

Як мінімум, за цим піде гучний судовий процес, який можна програти. Як максимум, це буде сигнал до розв'язування війни, і через п'ять років те ж саме зроблять уже з цією владою.

"Виконавців посадять, і, як правило, заслужено. Щодо тих, хто приймав рішення, то відповім питанням: а чи багато ви знаєте випадків, коли знімали депутатську недоторканність? Мало, бо розуміють: завтра прийдуть за ними, адже знайти десяток відмінностей між вчорашніми і сьогоднішніми представниками влади не завжди вдається", - розповів "Економічній правді" один з опозиційних депутатів.

Третя причина - суди. За "правильного" підходу, вони приймають "правильні" рішення. А якщо домовитися ще й з прокурорами, СБУ та МВС, то зовсім можна уникнути відповідальності. "Прямо зараз закривають відверто кримінальні справи, у яких є трупи", - розповів один із співрозмовників "ЕП".

Все це говорить тільки про одне: урядовців посадять тільки у випадку, якщо буде дуже сильна воля "зверху". А вона навряд чи буде, враховуючи першу і другу причини.

Швидше за все, після виборів, на початку 2011 року, тема корупції просто згасне. Порушені кримінальні справи не будуть доведені до кінця. "Хто треба" пояснить, що схеми розкриті, але суди тривають, і ніхто не уникне відповідальності.

Невдовзі на робочі місця повернуться чиновники, звільнені за роботу в уряді Тимошенко. Один з апаратників, якого торкнулися розслідування КРУ, в розмові з "ЕП" провів паралелі з 2005 роком.

Тоді теж масово звільняли чиновників, які працювали з попередньою владою. Проте вже через рік цих людей кликали назад, адже потрібно було комусь працювати.

Як КРУ робить перевірки

Варто подивитися на ситуацію з іншого боку. Цю інформацію "Економічна правда" збирала по крихтах, розмовляючи з представниками державних підприємств, юристами та учасниками тендерних комітетів. Вони розповіли, як насправді працює Контрольно-ревізійне управління.

"Ми зустрічалися з контролерами на різних семінарах, з'їздах. Вони розповідали, як вони чесно і принципово розслідують. На практиці все по-іншому. Те, чим займається КРУ, можна назвати тільки замовленням", - пояснив один з юристів.

За його словами, існують перевірки планові, але наказом ГоловКРУ №136 передбачені й позапланові перевірки. Вони здійснюються на прохання депутатів і слідчих.

"Приходить хтось до депутата, або телефонують з Кабміну у КРУ, і ревізори виїжджають на перевірку. А якщо вже вони прийшли на об'єкт, то без результату не вийдуть. Який результат - зрозуміло. Якщо хтось не хоче, щоб його "зґвалтували", він платить і домовляється", - розповіли в одній з юридичних компаній.

Заплатив і домовився - це далеко не все, чим загрожує перевірка КРУ. Прихід слідчих і ревізорів завжди супроводжується нервовими стресами. Контролер завжди вважає, що перед ним злодій. У якомусь сенсі це невід'ємний елемент державної служби.

"У кожного чиновника рано чи пізно відбувається своє "чистилище". Я своє пройшов, тепер черга Данилишина. Так буде з кожним, просто вони про це не знають. За все треба відповідати", - зізнався один з колишніх працівників фінансової сфери.

Існує ще один закон. Найгірше тим, хто має дурість не домовитися. КРУ має мільйон цілком законних способів зіпсувати життя навіть кришталево чистій людині.

Наприклад, управління оперує власними методичними рекомендаціями щодо визначення розміру збитків. Цей документ, за словами юристів, не пройшов схвалення Мінюсту, а значить, не може застосовуватися. Тим не менш, з ним працюють.

"Я подивився акт нашої перевірки. Це маячня. Звідки вони взяли такі цифри? Інша річ, що я знаю людину, яка це писала. Вона розумна і адекватна. То який висновок я повинен зробити?" - питає учасник тендерного комітету одного з міністерств.

За його припущенням, саме за цією методикою рахували збитки у справі екс-міністра Богдана Данилишина. "Там же КРУ перевіряло. Спочатку фігурували величезні цифри, потім скоротили вдесятеро і ще будуть скорочувати", - підкреслив він.

Так само, за словами чиновника, поводять себе й інші контролюючи органи. "Наприклад, телефонують з Антимонопольного комітету і заявляють, що знайшли змову. Або прийдуть і знайдуть. Якщо не хочете, щоб приходили, давайте розмовляти", - розповіла представник одного з держпідприємств.

Є ще одна традиція - пускати клієнта по колу. Вийшла з перевіркою КРУ - документи взяла прокуратура. Вийшла прокуратура - зайшли з МВС.

Так, в Україні крадуть, але боротися з цим особливо ніхто не хоче. "Система не працює превентивно - щоб не крали. Вона завжди націлена на те, аби впіймати "на гарячому". Природно, у діях контролерів немає ніякої злагодженості. Вони по десять разів перевіряють одне і те ж", - поділився досвідом один з юристів.

Звісно, 53 мільярди гривень, крадіжку яких нова влада встигла пред'явити попередній, - переконлива цифра. Однак вона, швидше за все, суттєво завищена, і звинувачення можуть бути висунуті далеко не головним винуватцям.

Ревізори на борту

Існує й моральний аспект. Наскільки правдиві дані контролерів? Характерний приклад минулого тижня - звинувачення голови КРУ на адресу міністра транспорту Костянтина Єфименка і морських портів. За словами Андрєєва, перевізники загрузли в корупції.

"Деякі керівники державних підприємств не допускають контролюючі органи для проведення ревізій. Я ніяк не можу змиритися з тим, що міністр не вживає заходів. Я вважаю, що він з ними "сидить" в одних і тих же схемах", - заявив головний контролер.

За його словами, КРУ має провести планову перевірку всіх морських торгових портів, але не може це зробити.

"У Миколаєві КРУ не було допущене. В "Дельта-лоцман" КРУ не було допущене. З п'ятої спроби Херсонський порт перевірили. Євпаторійський порт - теж з третьої спроби. За результатами ревізії директор Євпаторійського порту затриманий, йому пред'явлені звинувачення", - похвалився Андрєєв.

Тимчасом у компанії "Дельта-лоцман" "Економічній правді" розповіли, що перевірка не залишає підприємство вже більше півроку.

Розкритикував Андрєєв й Іллічівський порт, який "передав свої функції комерційній структурі - компанії "Портовик Сервіс". Також ревізори виявили "сотні мільйонів розкрадання у порту "Південний".

Окремо Андрєєв зупинився на Одеському порту, який очолює Микола Павлюк.

"Павлюк був довіреною особою Тимошенко. Там близько 400 мільйонів, які були нібито направлені на підтримку галузі. Насправді через фіктивні договори частина грошей була переведена в офшори. Ми сподівалися, що американські експерти, які працювали з нами, займуться цими матеріалами, але міністр забороняв нам туди йти на ревізію, прикриваючись рішеннями суду", - обурився керівник КРУ.

Ясна річ, ці слова сильно збентежили чиновників Мінтрансзв'язку.

"Міністерство транспорту та зв'язку України здивоване заявами голови ГоловКРУ. 2010 року воно провело більше 50 перевірок на 31 підприємстві Мінтрансзв'язку. На всіх великих підприємствах, що перебувають у сфері управління Мінтрансзв'язку, постійно здійснюється державний операційній аудит ГоловКРУ і всі заплановані ГоловКРУ перевірки були здійснені", - відповіли "Економічній правді" у прес-службі.

Міністерство навіть надіслало копію листа, адресованого КРУ, у якому прямо говорилося: йдіть і перевіряйте.

 

Портовики теж невдоволені. "Трус в портах потужний. На "Південний" та "Іллічівський" завжди щось "вішали", до цього вже всі звикли. Тепер поміняють керівництво, і все "відразу налагодиться", - підкреслило джерело "ЕП".

За його словами, створення перешкод для проведення ревізії - повна нісенітниця. "Ви знаєте, скільки разів КРУ перевіряло Одеський порт? Завжди після зміни влади. За три роки - двічі", - додав співрозмовник "Економічної правди".

На його переконання, Павлюка зачепили з однієї причини - він був представником Тимошенко в Одесі. Однак, наполягає портовик, це сталося не від доброго життя.

"Павлюк в Одесі - людина-легенда, відмінний господарник, але ніхто на це не зважає. Він п'ять років безуспішно просував проект контейнерного терміналу, а перед виборами - взяли й погодили. Звинувачення про "відмивання" 400 мільйонів - повна шизофренія. Не потрібно всіх по собі міряти", - обурився експерт.

Цілком ймовірно, що в інших справах є такі ж перегини. Не виключено, що невдовзі більшість справ розсиплеться в судах, або їх тихо закриють за домовленістю. А у когось - може, того ж Павлюка, ще й доведеться просити вибачення.

Звичайно ж, корисно послухати перед сном жахи про викриті злочини. Набагато гірше, промучившись в кошмарах, зранку зрозуміти, що у країні нічого не змінилося.

Реклама: