Ощадбанку та Укрексіму змінили керівництво

Ощадбанку та Укрексіму змінили керівництво

Середа, 28 квітня 2010, 22:10 -
Залишається нез'ясованим ще одне питання: як ці ротації оформлено юридично. "Судячи з того, як вони затвердили бюджет, звільнення двох голів банків - це дитячі іграшки".

У середу два найбільші державні банки майже отримали нових керівників.

Уряд вирішив звільнити Анатолія Гулея з посади голови правління Ощадбанку та Віктора Капустіна - з посади голови Укрексімбанку. Про це повідомило "Економічній правді" джерело у Міністерстві фінансів.

"Вирішили Капустіна зняти з посади. Також відбулося звільнення Гулея", - зазначив посадовець Мінфіну.

Причини звільнення фінансистів невідомі. Офіційних повідомлень щодо цього поки також немає. На інтернет-сторінках обох банків досі залищаються прізвища Капустіна та Гулея.

Реклама:

Проте представник одного з віце-прем'єрів підтвердив інформацію щодо звільнення фінансистів. "Так, рішення було прийняте сьогодні", - зазначив він.

Як вже писала "Економічна правда", на місце Гулея прогнозувалися декілька осіб. Серед них - Сергій Арбузов, який є головою "Українського Бізнес Банку" і близьким до родини президента Віктора Януковича.

Проте керівником Ощадбанку буде призначений В'ячеслав Козак, який до цього керував представництвом Credit Suisse First Boston в Україні. Він також брав участь у своєрідному конкурсі.

Капустін та Гулей виявилися недосяжними для коментарів. Проте ближче до вечора агенству "Інтерфакс" вдалося взяти коментар у Капустіна. "Наглядова рада банку призначила головою правління Миколу Удовиченка", - сказав він.

Також невідоме джерело агенції повідомило, що "головою Ощадбанку призначений В'ячеслав Козак, його предсавлення керівному складу банку відбулося сьогодні".

Щодо майбутнього голови Ощадбанку, експерти визнали - Козак є фахівцем, але він не має досвіду керування великими структурами. "Йому буде важко. Я знаю Славу, він дуже здібний та перспективний. Але до цього найбільший колектив, яким він керував, було представництво CSFB з десяти осіб", - зазначив голова одного з великих банків.

Ця оцінка збіглася з іншою, яку зробив представник Кабміну тиждень тому. "В'ячеслав ніколи не керував великими колективами і не має великого досвіду банківської роботи. У нього є цінна перевага - він міжнародник. В'ячеслав очолює українське представництво компанії Credit Suisse First Boston - партнера уряду з виходу на зовнішні ринки капіталу. Не виключено, що вона залучатиме для Ощадбанку зовнішні кредити і за рахунок цих грошей фінансуватиме необхідні проекти", - відзначав він.

Якщо звільнення Анатолія Гулея було дещо прогнозованим (він відомий за проектами Юлії Тимошенко з повернення вкладів населення у Сбербанку СРСР та з кредитування НАК "Нафтогаз України"), то новина щодо Віктора Капустіна стала несподіванкою.

"А Капустін чим не влаштував?", - щиро здивувався голова правління одного з найбільших банків.

Більше того, існувала інформація, що кандидатура фінансиста влаштовує першого віце-прем'єра Андрія Клюєва. Два тижні тому він ніби-то зазначив, що Капустін залишиться на своїй посаді.

Проте в команді першого віце-прем'єра спростували таку інформацію. "Я пам'ятаю, тоді Андрія Петровича спитали, чи замість Капустіна буде призначено Дениса Кірєєва (колишній голова ДПА, зараз працює виконавчим директором НБУ - "ЕП"). Він відповів, що Кірєєв не планується на цю посаду. Але чомусь зрозуміли так, нібито Капустін залишиться головою Укрексімбанку", - зазначив посадовець.

Поки що, за словами джерела з Мінфіну, замість Капустіна призначений Микола Удовиченко, який до цього був заступником голови правління. Експерти, до яких звернулася "Економічна правда", зазначили - скоріш за все, Микола Миколайович є технічною фігурою, і новим головою правління буде зовсім інша людина.

"Він технар, дуже гарний спеціаліст з проектного фінансування. Але дивно, що призначили Удовиченка, тому що зазвичай Капустіна заміняв Юрій Храмов (інший заступник - "ЕП"). Але Удовиченко - більш врівноважений. Мабуть, тому обрали його", - зазначив голова правління крупного банку.

На його думку, Удовиченко призначили в.о. задля того, щоб не виникло прямого порівняння нового голови правління з Капустіним, який є визнаним фахівцем. "Вважаю, саме зараз у Кабміні обирають, кого призначити", - зазначив експерт.

Залишається нез'ясованим ще одне питання: як ці ротації оформлено юридично. Знімати голову правління Ощадбанку та Укрексімбанку мають наглядові ради банків, а потім це рішення має затверджуватись зборами акціонерів. Проте жодної інформації щодо зборів чи то НР, чи то акціонерів немає.

Сьогодні мали відбутися лише збори акціонерів Укргазбанку. Проте вони не відбулися, тому що на засідання не з'явився реєстратор установи. Через це збори було вирішено перенести на завтра. На них буде затверджуватись новий склад наглядової ради банку. Проте, що найбільш ймовірно, Олександр Морозов залишиться головою правління. Його вважають людиною, близькою до віце-прем'єра з питань Євро-2012 Бориса Колеснікова.

"Судячи з того, як вони затвердили бюджет, звільнення двох голів банків - це дитячі іграшки", - зазначив голова великого банку в коментарі "Економічній правді".

Реклама: