Володимир Стельмах: "НБУ віддав гроші на зарплату бюджетникам"

Володимир Стельмах: "НБУ віддав гроші на зарплату бюджетникам"

Середа, 11 лютого 2009, 17:17 -
А що робити з грошима, які є у вас в кишені? На них мій підпис. Ви ж тоді звернетеся в суд і скажете - ці гроші недійсні. Дайте мені інші гроші, тільки з підписом не Стельмаха, а його попередника.

Насправді, Володимира Стельмаха ніхто не хоче знімати. У вівторок він повернувся з відпустки до України аби потрапити на засідання РНБО. Наступного дня провів робочу зустріч з Віктором Ющенко.

Стельмах розповів президенту, що Нацбанк і без нього в щоденному режимі проводить наради з комерційними банками для утримання ситуації в руках.

Реклама:

Він запевнив, що курсова політика на сьогодні "є оптимальною", і, що економічні процеси в країні оживляються. За даними Стельмаха, не дивлячись на те, що свої зобов'язання перед МВФ НБУ виконує, валютний фонд буде піднімати питання про припинення подальшої співпраці з Україною.

У той же час для пересічного мешканця Європи було б дивним, що Стельмах все ще займає свою посаду - після того, як минулого року пролунали заяви про корупцію під час надання рефінансування, а також про "кришування" Нацбанком валютних спекуляцій.

Вся країна почула, що саме головний банкір нічого не зробив, щоб зупинити фінансову кризу. Навпаки, він начебто заробляв на цьому гроші.

Окрім політичних баталій це не призвело рівним рахунком ні до чого. Так, була голосна заява прем'єра про корупцію в НБУ, і такі ж гучні обіцянки опублікувати докази, які так і не були оприлюднені.

Потім неодноразово лунали заяви депутатів з цього приводу. Спершу з'ясувалося, що доказів немає, або їх просто не хочуть оголошувати. Спеціальна парламентська комісія так і не проаналізувала діяльність НБУ, а лише зробила гучну заяву про потребу "зняти Стельмаха".

У підсумку були дві спроби це зробити. Останнього разу - 26 січня - Верховна Рада скасувала свою постанову від 2004 року про призначення Стельмаха на посаду голови Національного банку України.

Але це, знову-таки,  ні до чого не призвело. Стельмаха, як завжди, захищав Віктор Ющенко, а також Мінюст. Сьогодні це рішення Верховної ради перебуває на розгляді у Конституційному суді України.

Згодом з'ясувалося, що ще з 15 січня Стельмах пішов у відпустку. І повернеться лише 22 лютого.

Отже, ніхто насправді не зацікавлений у тому, щоб звільнити голову НБУ. А ще нікому немає справи до того, чи є виправданими звинувачення у корупції.

Тому Стельмах - непохитний, оскільки його ніхто не "здасть". Справжню правду про його діяльність знають багато людей. Це - банкіри, працівники НБУ, секретаріат президента та ще політики, які мають власні банки.

Але серед них немає жодної людини, яка б офіційно чи неофіційно "злила" інформацію. Банкіри ніколи цього не зроблять, тому що зі Стельмахом працювати надійно. Він тримає слово, і за довгі роки усі навчилися "вирішувати питання" з головою НБУ.

Працівники Нацбанка взагалі відомі як дуже лояльний колектив. Їм може багато чого не подобатись, але ці люди ніколи не "здадуть" своїх. Можливо, тому що всі знають достатньо про діяльність своїх колег?

Ходять чутки, що єдиний, хто наважився "злити інфу", був заступник голови Олександр Савченко. Кажуть, що саме він надав дані для виступу Тимошенко. До речі, сам Савченко так і не спростував ці чутки.

Є ще Рада НБУ, яка має реальний шанс перевірити діяльність правління. Є ще голова Ради Петро Порошенко, який неодноразово обіцяв надати відповідні документи. Здавалося, хто, як не він, зацікавлений у проведенні розслідування?

Але ці люди так нічого і не зробили. Порошенко вкотре говорить про те, що НБУ не хоче надавати документи по рефінансуванню через те, що вони відносяться до "банківської таємниці".  Тому нічого компрометуючого так і не було опубліковано. Отже, насправді він також не зацікавлений у звільненні Стельмаха. На цьому епопея з відставкою голови НБУ може закінчитися.

Нещодавно йому виповнилося 70 років. Експерти ринку переконані, що Стельмах обійматиме свою посаду пожиттєво. Саме так вони й рекомендують розглядати цю людину.

У вівторок, по закінченню засідання РНБО, "Економічній правді" вдалося задати декілька питань голові Нацбанку по дорозі з секретаріату президента до Національного банку. Володимир Стельмах поспішав, але погодився на супровід журналіста.

- Ви вже повернулися з відпустки?

- Ні, я ще у відпустці, яку я перервав для участі в засідання РНБОУ.

- В якому статусі ви зараз перебуваєте? Ви ж начебто звільнені після рішення Верховної Ради.

- Це рішення незаконне. Парламент не має права мене звільнити просто так. Мене знімає з посади Верховна Рада за пропозицією президента.

- Але парламент своєю постановою скасував ваше призначення!

- А що робити з грошима, які є у вас в кишені? На них мій підпис. Ви ж тоді звернетеся в суд і скажете - ці гроші недійсні. Дайте мені інші гроші, тільки з підписом не Стельмаха, а його попередника. Але парламент, до речі, Тігіпка також не відновив на посаді глави НБУ.

- Одна з претензій парламенту на вашу адресу - чому рефінансування банків відбувається непрозоро?

- Як це непрозоро?!..

- Чому банк "Надра" отримав спочатку 7 мільярдів, потім - 3 мільярди рефінансування?

- Зрівняйте проблеми "Надра" та інших банків. Якщо ці проблеми пустити на самотьок, то які претензії будуть пред'явлені до Фонду гарантування вкладів?

Ці претензії будуть неадекватні розміру Фонду. Доведеться з'їсти кошти всього Фонду гарантування вкладів! А що робити далі? Іти до бюджету, чи що?

Ви говорите про непрозорість рефінансування. Але яка ж у нас непрозорість? Головний критерій - відплив ресурсів з банківської системи, тобто втрата ліквідності. Тільки за січень на 21,3 мільярди зменшилася ліквідність. Тобто відтекли депозити на 21,3 мільярди. Їх же треба якось закривати.

- Але не тільки в банку "Надра" відбувається відтік депозитів!

- Ну, ви ж знаєте, що "Надра" разом з ПІБом піддалися рейдерським атакам, і там дуже інтенсивно пішли відтоки вкладів...

- Прем'єр зверталася до вас про фінансування бюджетного дефіциту через друкарський станок?

- Юлія Володимирівна не настільки спрощено розуміє цей механізм. Вона розуміє всю механіку, і таких прямих пропозицій вона ніколи не робила.

Поки ми працювали з Юлією Володимирівною, не було зроблено ніяких дій, направлених на заподіяння шкоди економічним інтересам.

- Як же уряду покривати дефіцит бюджету?

- У неї є можливість зробити це так, як записано - мобілізувати кошти з зовнішнього та внутрішнього ринків, робити умови економіці, щоб вона давала більше доходів та прибутків, і, відповідно, збільшувала платежі до бюджету.

- Чи є ризики в запозиченні 5 мільярдів доларів у Російської Федерації?

- Це не мої питання - це до Мінфіну.

- Щоб зробити бюджет першого кварталу бездефіцитним, НБУ сплатив в першому місяці авансом різницю своїх доходів над видатками, хоча раніше робив це раз на квартал. Чому ви пішли на цей крок?

- Дірка в бюджеті - це зарплата лікарям, вчителям, військовим, студентам. А для чого нам тримати гроші в себе?! (Сміється)

Реклама: