"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ допоміг майже 100 банкам

Субота, 13 грудня 2008, 12:20
 

94 банків отримали рефінансування НБУ загальною сумою майже 37 млрд. грн.

Авторитетна українська газета "Зеркало недели" оприлюднила перелік кредитно-фінансових установ, які залучали кредити рефінансування Національного банку України (НБУ) у кризовий період, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Видання зазначає, що інформація про рефінансування була надана джерелами у комітетах Верховної Ради.

Тижневик також відзначає, що направляв запит керівництву НБУ з проханням надати інформацію про те чим було зумовлене виділення рефінансування комерційним банкам в тих випадках, коли воно не відповідало стандартним процедурам банківського регулятора, проте відповіді не отримав.

"Зеркало недели" також наводить думку голови ради НБУ Петра Порошенка, який вважає, посилаючись на практику низки провідних центробанків світу, що така інформація є відкритою та не несе загрози репутації банків.

Відповідно до публікації в газеті, 94 банків отримали рефінансування НБУ загальною сумою майже 37 млрд. грн., при цьому в оприлюдненій таблиці перераховано 88 банків з зазначенням отриманих сум.

При цьому найбільші суми позичали банк "Надра" (7 за розміром активів на 1 жовтня) - 7,1 млрд. грн., "Промінвестбанк" (6) - 5,85 млрд. грн., "Ощадбанк" (8) - 4,6 млрд. грн., "Приватбанк" (1) - 3,41 млрд. грн., банк "Фінанси та Кредит" (13) - 2698 млрд. грн.

Всього на перші 10 банків із зазначених 88, згідно з даними "Зеркала недели", довелося 82% виділеного рефінансування. В Україні на 1 жовтня діяв 181 банк.

У прес-службі Національного банку агентству не стали коментувати опубліковані дані.

При цьому директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик спростував твердження, що видання неодноразово зверталося до Нацбанку за коментарем.

"Якщо був би запит, ми проаналізували би, як у світі інші центральні банки звертаються з цією інформацією, дали б запит у МВФ, який володіє такою статистикою", - сказав він.

В цілому ж характеризуючи політику НБУ з рефінансування, його представник зазначив, що Нацбанк вживає всіх зусиль для забезпечення ліквідності фінансово-кредитних установ, при цьому особливу увагу приділяє системним банкам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: