Долар подорожчає після від'їзду МВФ?

Долар подорожчає після від'їзду МВФ?

Середа, 21 січня 2009, 10:35 -
Нацбанку доведеться приймати стратегічне рішення: або штучно утримувати курс і продавати долари з резервів всім бажаючим, або допустити девальвацію. У першому випадку слід очікувати швидкого виснаження резервів. У другому - масових банкрутств.

З 14 січня готівковий курс гривні до долара почав поступово знижуватися. Після пікових значень 8,67/9,09 гривень за долар, у вівторок він знизився до 8/8,3 гривень.

В деяких обмінниках можна було купити американську валюту навіть по 8,2 гривні.

Нацбанк прогинає курс

Виглядає так, ніби гривня потроху зміцнюється. Деякі банки Києва вже почали розраховувати на це, і купують максимум по 200 доларів. Інші, навпаки, відмовлялися продавати валюту.

Реклама:

Однак співвідношення сил на міжбанківському ринку говорить однозначно: попит на долари чітко перевищує їх пропозицію.

І в найближчі тижні попит ще збільшиться. А це означає, що здешевлення американської валюти триватиме недовго.

"Економічна правда" провела опитування серед казначеїв великих банків. Вони повідомили, що останнім часом на міжбанківському ринку два основних покупця.

Перший - це якась велика компанія, яка вже майже місяць купує потроху для виконання великого платежу за кордон.

Другий - це банки з іноземним капіталом. Періодично то один, то інший купують валюту, щоб повернути кредити материнським банкам.

"Здебільшого, це річні кредити. Всупереч очікуванням, вони не були пролонговані", - пояснив один з скарбників.

 

Динаміка руху курсу гривні до долара

Безумовно, все ще існують імпортери, які проплаують закордонні поставки. Однак, за словами скарбників, обсяги їх операцій невеликі, порівняно з відпливом капіталу.

Більшою мірою, попит на валюту формується випадково, хаотично. Саме тому, зокрема, курс долара на міжбанку підскочив майже до 9 гривень після нового року.

З боку продавців теж мало ясності. "В основному, це дрібні та середні заявки клієнтів на продаж", - відзначив один з скарбників. Все інше - це інтервенції Національного банку.

Нацбанк замилює очі МВФ

Саме завдяки цим операцій гривня на міжбанківському ринку протягом останнього тижня зміцнюється. У четвер 15 січня НБУ продав 77 мільйонів доларів, на наступний день під час аукціону - 88,9 мільйонів.

При цьому він встановив ціну відсікання заявок на рівні 7,9 гривні за долар, а середньозважений курс операцій склав 7,96.

На цей понеділок Нацбанк оголосив, що буде продавати долари по 7,98 гривень, а купувати - по 7,7. Обсяг проданої валюти склав рекордні 112 мільйонів доларів.

Причому, Нацбанк продавав валюту без обмежень всім бажаючим, що на нього дуже не схоже. Курс прогнозовано знизився уже до 7,98 гривень за долар.

У вівторок продажі склали 65 мільйонів доларів - їх НБУ продавав за курсом 7,9 гривень за долар. Таким чином, регулятор продовжував навмисно зміцнювати курс.

Наприкінці торгів у понеділок котирування перебували вже на рівні 7,9-8 гривень за долар, хоча ще в п'ятницю ринкові котирування перебували на рівні 8,2 / 8,4.

"Ніхто не ставить заявки на купівлю вище рівня інтервенцій. Усі розуміють, що можна дочекатися, і купити у Нацбанку", - сказав один з опитаних експертів.

Формально, регулятор вже пояснив, що він робить. "Нацбанк допомагає ринку повернути курсове значення до рівня менше 8 гривень за долар. На цьому тижні Нацбанк або зрівняє офіційний курс з ринковим, або скоротить розрив між ними до 1-2%", - розповів керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

Він також пояснив, навіщо це потрібно. 21 січня до Києва повинна приїхати з ревізією місія МВФ.

Після рішення про виділення стабілізаційного кредиту в листопаді, уряд і Нацбанк повинні були витримувати масу параметрів. Зокрема, від Кабміну потрібно розробити антикризову програму і подати реальний бюджет. Ні те, ні інше виконано не було.

Завдання НБУ полягала в тому, щоб домогтися існування єдиного курсу замість декількох.

Однак останній раз цього вдалося домогтися в листопаді на рівні 6,5 гривень за долар. Тепер Нацбанк пробує це зробити ще раз - все для того, аби отримати наступний транш кредиту від МВФ.

"Думаю, що чергові переговори з місією МВФ пройдуть успішно. Нацбанк почуває себе впевнено тому, що валютні резерви у нас в гарному стані. Складніше буде з питаннями бюджетної політики", - поділився думками на цей рахунок Литвицький, зосередившись на критиці уряду.

Газ обвалить курс

Можна впевнено розраховувати, що Нацбанк стане утримувати курс долара до тих пір, поки в Україні пробуде місія Фонду. Коли вона вирішить виділити наступний транш і покине країну, можна очікувати нового стрибка курсу долара.

До сих пір на попит валюти не давили два чинники: оплата газу та виплати за єврооблігаціями. Вже визначена ціна на імпортний газ - у першому кварталі вона складе 360 доларів за тисячу кубометрів.

Закупівлі палива за такою ціною створять надмірний попит на сотні мільйонів доларів.

Крім того, у першому кварталі українським банкам і підприємствам доведеться виплатити кілька мільярдів доларів за зовнішніми кредитами і єврооблігаціями.

Всього за рік обсяг виплат може скласти 38 мільярдів. Той факт, що кредити не пролонгують навіть зарубіжні "мами" своїм банківським "дочкам", нічого доброго також не обіцяє.

Все ж таки, більш ймовірно, що і газ, і зовнішні виплати створять серйозний тиск на курс долара. Нацбанку доведеться приймати стратегічне рішення: або штучно утримувати курс і продавати долари з резервів всім бажаючим, або допустити девальвацію.

У першому випадку слід очікувати швидкого виснаження резервів. У другому - масових банкрутств.

Ні те, ні інше не є оптимальним. Тому, швидше за все, Україну чекає помірна девальвація та помірний відсоток банкрутств банків і підприємств.

По суті, думки експертів підтверджують ці припущення.

"Не варто очікувати, що факт досягнення домовленості зробить який-небудь істотний вплив на валютний ринок. В поточний момент стабілізуючою силою на валютному ринку є інтервенції Нацбанку", - розповів "Економічній правді" заступник голови "БМ Банку" Тарас Кияк.

"Реакція ринку на досягнення домовленостей навряд чи буде миттєвою. Однак у середньостроковому періоді це навряд чи зменшить побоювання іноземних інвесторів у кредитоспроможності українських підприємств", - додав начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман.

"Поки не озвучені точно дати оплати та тарифи за порушення, особливих рухів курсу не очікую. Також важливо - чи будуть кошти йти через міжбанківський ринок, або, як це вже бувало, на пряму, з резервів НБУ", - відзначив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.

"Не варто очікувати миттєвої реакції валютного ринку на цю подію. Однак, безумовно, обсяг купівлі валюти щодо виконання зобов'язань за цими контрактами не може не вплинути на зростання вартості іноземної валюти", - підкреслила начальник управління грошових і валютних ринків VAB Банку Наталя Шишацька.

На її думку, чи буде це зростання тимчасовим або довгостроковим, залежить вже від загального стану української економіки, а також політики, що проводиться НБУ і урядом.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!