Політики піаряться на курсі

Політики піаряться на курсі

Понеділок, 3 листопада 2008, 15:34 -
Віктор Ющенко пообіцяв, що замість трьох курсів долара Україна отримає один. Міжбанківський (безготівковий) курс зрівняється з офіційним і готівковим. У результаті робота обмінників стане складнішою.

"Ми домовилися, що цього тижня НБУ робить формування єдиного курсу на міжбанківському ринку, готівковому ринку й офіційний курс. Усі курси буде зведено до єдиного", - заявив президент після того, як у понеділок провів консультації з головою Нацбанку Володимиром Стельмахом.

Це не єдине висловлення на тему курсу за останні кілька днів. Свою думку щодо того, скільки повинен коштувати долар, озвучили відразу декілька "голів, що говорять".

Ще в п'ятницю міністр фінансів Віктор Пинзеник заявив: курс гривні необхідно стабілізувати. "Якщо банк може заробляти сьогодні за день 2% на курсі, то він ніколи не буде кредитувати українську економіку. Він буде заробляти на курсі", - сказав він.

Прем'єр Юлія Тимошенко заявила, що долар повинен коштувати 5,5 гривні. "Я звертаюся до Нацбанку: стабілізуйте гривню. Я вимагаю це зробити", - заявила вона. На думку прем'єра, жовтнева девальвація була необґрунтованою.

Реклама:

Тимошенко заявила, що якщо НБУ не буде справлятися із ситуацією, його керівництво має відзвітувати перед парламентом. Цих слів ніби чекав економічний комітет Верховної Ради: вже в середу він хоче почути доповідь Стельмаха на тему курсової політики і резервів.

Тема слухань нагадує запрошення голови Нацбанку на страту: "Про бездіяльність НБУ в прийнятті відповідальних регуляторних рішень щодо питань курсової політики, яка призвела до ослаблення національної валюти і кризи в банківській сфері з відповідними соціальними складовими; про з'ясування реального стану золотовалютного резерву НБУ і негативний вплив цих факторів на перспективи розвитку економіки України".

Треба визнати: усі ці заяви є чистим піаром на темі курсу. Реально вони нічого не змінять, тому що Нацбанк приймає рішення самостійно. Причому не тільки за законом, але і на практиці, - за рахунок твердої руки Стельмаха.

Частково слова президента вже справдились. Зокрема, офіційний курс НБУ об'єднано з міжбанківським: уже тиждень його розраховують на основі результатів угод з безготівковою валютою. А в обмінках Стельмах заборонив продавати долар дорожче 6,2 гривні.

Зате контролювати безготівковий і готівковий курси буде дуже складно. 4 листопада набирають чинності нові правила укладання угод на міжбанківському ринку. Раніше банк зводив заявки клієнтів між собою і на загальний ринок виставляв лише різницю.

Тепер треба абсолютно всі заявки виносити на ринок, причому за ціною, яку вкаже клієнт. Деяким банкам доведеться оперувати сотнею, деяким - тисячею заявок на день.

У який бік піде курс із 4 листопада, і в що по підсумку виллється така велика кількість інформації в загальній системі, ніхто не може пророчити. Самі банкіри прогнозують, що в остаточному підсумку залишаться лише два курси: покупки і продажу Нацбанком.

Клієнтів будуть умовляти писати у своїх заявках "за курсом НБУ", щоб уникнути довгого зависання угод у системі. У підсумку, Нацбанк буде виконувати роль головного міняли - одною рукою він стане скуповувати валюту, іншою - продавати, але вже дорожче.

Окремі складності в роботу міжбанку вносить правило Т+5, яке НБУ затвердив напередодні.

Тепер клієнт, що захоче купити безготівкову валюту, повинен буде внести на рахунок гривню і чекати п'ять днів. Увесь цей час банк нібито буде розглядати обґрунтованість заявки, і лише на шостий день продавати. 3 листопада - останній день, коли валюту можна купити майже одразу.

Курс на готівковому ринку також не буде стабільним. І вже, звичайно, мова не йде про його зв'язок з міжбанківським курсом. Можна припустити, що найближчим часом долар буде падати в ціні.

Банки настільки захопилися скуповуванням валюти, що в них закінчилася гривня. У п'ятницю, останній день жовтня, залишки на кореспондентських рахунках скоротилися до 11 мільярдів гривень - цього недостатньо навіть для проходження окремих платежів. Тому найближчим часом варто чекати "зливу" зайвої валюти.

Реклама: