Нацбанк не дасть долару стати дорожчим 6 гривень

Понеділок, 3 листопада 2008, 13:49

Утримання курсу гривні на рівні до 6 гривень за долар стане найбільш правильною політикою Національного банку, вважає заступник розділу Національного банку України (НБУ) Олександр Савченко.

"Абсолютно правильна лінія - підтримка курсу менше 6 гривень за долар... Ми не допустимо сповзання курсу до таких катастрофічних рівнів, як 7-9 грнивень за долар.", - сказав він в ефірі одного з центральних телеканалів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .

Замголови НБУ зазначив, що зараз курс гривні стабілізувався на рівні 6 грн/дол, вірогідні його коливання лише на рівні 1-2%. "Коливання курсу можливе в рамках 1-2% - те, що звичайні люди просто не бачать", - відзначив він.

Нагадаємо, курс гривні на міжбанківському валютному ринку з 1 по 29 жовтня девальвував з 5,11 грн/дол, до 7,00 грн/дол, що є рекордним значенням за весь час існування національної валюти України: попит на валюту в минулому місяці домінував на ринку, тоді як об'єми інтервенцій НБУ були обмеженими. Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко 29 жовтня зажадала від Нацбанку стабілізувати курс гривні шляхом використання золотовалютних резервів: 30 і 31 жовтня Нацбанк масштабними інтервенціями забезпечив зниження курсу на міжбанку до 5,98 грн/дол.

Заступник голови Нацбанку також відзначив, що кредитні кошти Міжнародного валютного фонду (МВФ), які розраховує взяти Україна, дозволять підтримати гривню.

Реклама:

У зв'язку з цим він призвав населення країни дати адекватну оцінку діям політичних сил, які протидіють залученню засобів від МВФ.

"Ми десятки років вкладали гроші в МВФ. А зараз, коли вони нам потрібні, ми відмовляємося їх брати.  Люди повинні робити висновки: яка політична сила виступає проти того, щоб скористатися своїми ж грошима, проти того, щоб курс був на рівні 5,1-5,2 грн/дол", - сказав Савченко.

Нагадаємо, Верховна Рада в п'ятницю, 31 жовтня, утвердила антикризовий закон, який необхідний для виділення Україні кредиту МВФ на суму $16,5 млрд. За цей закон проголосували 243 з 440 депутатів. Не голосували фракції КПУ і Партії регіонів.



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!