Стельмах поділився оптимізмом

Стельмах поділився оптимізмом

Четвер, 23 жовтня 2008, 12:54 -
Володимир Стельмах сподівається розморозити активи банків до кінця року. Якщо ми будемо вважати, що це новорічний подарунок.

У Володимира Стельмаха в середу був день гарного настрою. Після зустрічі з журналістами у прес-залі НБУ його чекав візит до Президента. І, вочевидь, цей факт дуже тішив голову правління Національного банку. Головний фінансист країни виглядав свіжо, на ньому був чудовий світлий костюм, а бадьорість духу змушувала сумніватися, що йому ось-ось буде сімдесят.

Напевно, його також тішила і невелика кількість журналістів та наявність заготовлених питань.

Зазвичай на зустріч із Стельмахом набивається величезний конференц-зал. За великим овальним столом сидять журналісти, другим рядом стоять "телевізійники", а по всій довжині столу - десяток камер. ТВ полює на влучні цитати, і, почувши відповідь на злободенне питання, безліч голосів сичіть "пишемо". Між камерами шмигають фотографи, і намагаються підловити голову Нацбанку на незграбному русі.

Не дивно, що Стельмах зазвичай виходить на зустріч з журналістами як на розстріл, очікуючи на додачу до всього цього і купу дурних питань. Завжди відчувається, як його злить, коли цікавляться, "скільки потягів необхідно, щоб вивезти золотовалютні резерви в Росію?" Тому на практиці завжди виглядає, ніби голова Нацбанку тримає оборону.

Реклама:

Цього разу представників ділових ЗМІ зібрали в екстреному порядку. Журналістів було всього вісім: удвічі менше, ніж членів правління Нацбанку. Можливо, тому Стельмах міг легко охопити усіх присутніх своєю увагою і не хвилювався. Хоча, напевно, він не зустрічався би з такою кількістю журналістів, якби не одне "але".

"Хочу вам відверто сказати, що це враження Віктора Андрійовича від зустрічі з вами позитивне. І він мене попросив, щоб я також з вами зустрівся і ми знайшли порозуміння з деяким питань. Розширити вашу ерудицію, більше конкретики і таке інше", - почав Володимир Стельмах.

Банкірів залишать без заробітку

У голови Національного банку є професійна звичка. Він не любить розповідати про новації, мабуть, щоб не створювати неправильних очікувань. Та й коли вже рішення прийнято, він теж не любить його обговорювати. "Ну що тут обговорювати? Читайте оригінал".

Саме тому складається враження, що Стельмах приховує від журналістів важливу інформацію. І коли керівника Нацбанку з декількох спроб таки "розкручують" на коментар, все-одно залишається незадоволення.

Цього разу відчувалося, що Стельмаху не хочеться говорити про валютний ринок. Але обговорювати це було необхідно, тому що НБУ готує три міні-перевороти. Перші два стосуються безготівкового ринку, третій - готівкового.

Так, вводиться нова модель роботи валютного міжбанківського ринку. Сьогодні банки збирають з тисячі клієнтів заявки, і спочатку максимально зводять їх між собою. При цьому банк заробляє не тільки на комісії, але й на грі з курсом.

"Укладати угоди клієнтів змушували за тим курсом, який встановлює банк. Виникала напруга. У підсумку, продавець не знає, за яким курсом банк продав валюту", - описав ситуацію Стельмах.

У серпні НБУ заявив, що з 4 листопада вступає в дію нова схема роботи: абсолютно всі заявки виводяться напряму на загальний ринок. "Від клієнтів знадобляться тільки обсяг і курс. Банки кажуть, що технічно важко "забити" п'ять тисяч заявок... Програма готова, зараз вона відпрацьовується. Ми чітко будемо бачити реальні ціни на цьому ринку", - пообіцяв Володимир Семенович.

Він розповів, що більше за все банкіри протестують проти пункту постанови НБУ, що дозволяє великим експортам заводити своїх валютних дилерів. Для банків ці підприємства з багатомільйонними обсягами є буквально "золотими". Тому вони почали тиснути на Центробанк через свої канали.

"РНБО просила Нацбанк не вводити в дію саме цей пункт. Це чисто лобістське питання банків", - розповів Стельмах.

І одразу ж визнав, що експортери і самі не готові, тому не розуміють суті пропозиції завести валютних дилерів. "Ми направили великим продавцям роз'яснення щодо цього пункту, щоб допомогти з дилерами. Вони поки що відстрочують, тому що не готові самі виходити на ринок. Можливо, і ми відстрочимо саме цей пункт", - пояснив голова НБУ.

Офіційний курс нарешті прив'яжуть до ринку

Друга революція на валютному ринку пов'язана з можливою прив'язкою офіційного курсу Нацбанку до ринкового. "За вимогою існуючої програми, в нас буде два курси: безготівковий і готівковий. Думаю, там можна і готівковий привести у відповідність із цим... Ми будемо офіційний курс встановлювати за курсом фіксінга", - розповів Стельмах.

Умовно, у визначений час - 12:00 або інший - НБУ буде "фотографувати" курс, що виник на міжбанківському ринку, і виставляти його як офіційний.

Голова Нацбанку пояснив, що введення фіксінга одразу вилучає доходи бізнесу та населення в бюджет. Справа в тому, що офіційний курс широко використовується в бухгалтерському та податковому обліку. Спираючись на нього, робляться розрахунки прибутку, з якого потім платяться податки.

"Але бюджет таких грошей не очікував. Тому ми будемо вимагати, щоб було створено стабілізаційний фонд і з нього могли покриватися витрати, в тому числі і соціального характеру. Наприклад, програма "доступного житла"... Уявіть собі, курс гривні знизиться на 20%. Це означає, що на 20% більше з кожного долару буде вилучено доходів з бізнесу", - підкреслив він.

Чотири банки продаватимуть валюту

Стельмах розповів, що Нацбанк збирається робити валютні інтервенції. Правда, подробиць повідомив небагато. Відомо, що, на відміну від 2004 року, готівкові долари продаватимуться не напряму від НБУ банкам, а через чотири уповноважені установи.

"У нас є чотири банки-дистрибьютори, що вирішили забезпечувати банки готівкою. Вони вже оголошені, ми зробимо цільову інтервенцію. Ми оцінюємо її в межах 150 млн. дол.", - підкреслив він, назвавши таку схему менш корупційною, ніж 2004 року.

Більше дізнатися нічого не вдалося, навіть назв "оголошених" банків. Можливо, це можуть бути найбільші оператори готівкового валютного ринку, серед яких лідерами на сьогодні є "Райффайзен Банк Аваль" і "Фінанси та Кредит".

На питання, чи очікувати інтервенції ще в жовтні, Стельмах відповів: "Безумовно".

Накопичувальні рахунки = фальсифікація звітності

Стельмах заявив, що він не знайомий з терміном "накопичувальний вклад". Бухгалтерська звітність, розроблена НБУ, його не передбачає. "Я не розумію, що таке накопичувальні вклади. Є строкові вклади і на вимогу. Все", - відзначив голова Нацбанку.

"А проблеми з ліквідністю виникли тому, що банкір сховав, в бухгалтерській чи статистичній звітності неправильно відтворив, що вся сума - на три роки... Якщо виходити з погляду банкіра, то він, мабуть, мав на увазі, що може затримати видачу вкладів. Я не можу цього коментувати.... Знаю лише, що для того, щоб правильно вести банківську справу, є два види депозитів: строкові і на вимогу", - прокоментував ситуацію Стельмах.

Голова НБУ назвав подібну ситуацію фальсифікацією. "Якщо більше трьох десятків банків так працюють, то там необхідно буде пройтися "залізною п'ятою". Це фальсифікація звітності, що найстрашніше в банківській справі та для менеджерів банку. За цим стоїть питання відсторонення", - заявив він.

За словами Стельмаха, регулятор перевірить усі банки. "Пішла телеграма, яка чітко їх зобов'язала привести у відповідність бухгалтерську і статистичну звітність. Безумовно, вони одразу повинні надати нам заходи, які вони вживатимуть і протягом якого періоду. І далі сказано, що ці заходи будуть розглядатися як їхні зобов'язання, і якщо вони їх не виконають, то буде однозначно: або вони повинні будуть сформувати резерви, або ми будемо зменшувати капітал", - резюмував банкір.

Постанову №319 скасують після продажу ПІБу

Кілька разів у ході розмови з журналістами Стельмах повертався до теми скасування мораторію на зняття внесків. "Що вас так хвилює в 319-й постанові? Це документ затережувального характеру. Він говорить: зупиніться, подумайте", - щиро здивувався Стельмах.

Цілком ясно, що найближчим часом розморожування активів очікувати не доводиться. Стельмах навів дані, що за останні 20 днів з банків було знято депозитів на суму 17,6 млрд. грн. З них підприємства забрали 4 млрд. грн., а інше прийшлося на населення.

"Це дуже велика сума відтоку депозитів - 18 мільярдів за 20 днів. (Скасування відбудеться, - авт.), коли ми побачимо, що стабілізується ця ситуація", - підкреслив Стельмах.

Ключовим пунктом у зупинці панічного відтоку грошей з банків стане продаж "Промінвестбанку". "Це буде найбільш імовірно з улагодженням питання з "Промінвестбанком", коли ми його закриємо... А що таке закрити? Хочете - йдіть і беріть депозити, виводьте... Скільки хочете, стільки і беріть. Тоді люди зрозуміють, що вони даремно роблять це. Тому що заберуть із "Промінвестбанку", підуть в інший, а там уже дадуть менший відсоток", - переконаний банкір.

Уже на виході з конференц-залу ми зіткнулися з заступником Стельмаха і, за сумісництвом, тимчасовим адміністратором "Промінвестбанку" Володимиром Кротюком. Саме до нього зараз стікаються всі пропозиції від тих, хто зацікавлений купити ПІБ. Кротюк виглядав бадьоро і впевнено і для чогось поспішав до свого шефа. Схоже, покупця буде знайдено.

За словами Стельмаха, термін скасування мораторію на дострокове зняття депозитів залежить від того, наскільки швидко стабілізується ситуація у фінансовій системі. Зокрема, повинен зменшитися панічний відтік грошей з банків.

Ми легко відбулися

Здається, єдине, що хвилює Стельмаха, - це інфляція, яку викликають зняті 17,6 млрд. грн. "Вони пішли в готівку, а готівка пішла на валютний і споживчий ринок... Як сіль, закуповують на майбутнє... Цей процес за день-два не спинити", - підкреслив банкір. Голова НБУ повідомив, що щодня населення купує валюти на 28-30 млн. дол. більше, ніж продає.

Відносно обсягу емісії Стельмах назвав ідеальний параметр: готівка повинна складати 25-27% усієї грошової маси в країні. "Зараз вона вийшла за 32%", - пояснив він.

За його словами, для боротьби з інфляцією НБУ може почати продаж населенню власних депозитних сертифікатів.

"Ми збираємося вийти із своїми сертифікатами до населення, щоб залучати готівку: і валютну, і гривневу. Ми будемо залучати уповноважені комерційні банки від нашого імені продавати сертифікати. Далі говоримо: банки, або ви залишаєте це все як наше рефінансування, або ви нам передаєте і ми будемо давати іншим", - розповів він.

Зараз ведеться розробка цього механізму і відпрацювання юридичних моментів. Після цього потрібно буде узгодити з банками.

"У нас найширшу мережу має "Ощадбанк", але йому це може бути нецікаво. Тому що він буде заробляти комісійні. Ми ж дамо відсоток вище, ніж дає "Ощадбанк". У нього дуже дешево обходиться низький відсоток. Там є деякі депозити під гарний відсоток - 12% і вище. А в нього середня ціна залучення десь у межах 5%", - підкреслив голова НБУ.

Стельмах пообіцяв, що сертифікати можна буде погасити у будь-який момент. "Будуть такого характеру, що якщо ви їх пред'явите назад, то у вас їх зобов'язані будуть викупити без жодних термінів", - зазначив він.

Надбудова керує базою

"Банки - соціально небезпечні. У тому розумінні, що вони працюють із грішми населення", - пожартував Стельмах.

За його прогнозами, наступний рік стане періодом згасання кризових процесів, після чого почнеться відновлення фінансової системи.

"Усе у світі зав'язане на банках. Безумовно, вони створені підприємствами. Але спочатку база створює надбудову, а потім надбудова починає керувати базою. Тому кинуто всі зусилля, щоб банки врятувати. Порятунок банків дає підстави говорити, що все це не затягнеться надовго. Це питання одного-двох років", - впевнений банкір.

Стельмах порівняв фінансову кризу в Україні із світовою і визнав, що ми дуже легко відбилися. У підтвердження своїх слів він навів приклад, що за двадцять днів мораторію кредити економіці виросли на 3,4%. А проблема закриття банками лімітів один на одного насправді не така гостра, як здається.

"Основна частина міжбанківських кредитів - це кредити пов'язаним особам. Один банк кладе гроші на депозит в іншому, а той кредитує його пов'язаних осіб. І навпаки. Тому тут немає нічого страшного, що вони закрили ліміти. Реальних натуральних міжбанківських кредитів дуже мало", - підкреслив банкір.

У цілому, стан української банківської системи він назвав стабільнішим, ніж західної. "Навіть якщо ми вдвічі збільшуємо допомогу по лінії НБУ, то це зовсім не ті проблеми. Ви критикували, що ми консерватори і не вводимо віртуальні інструменти, деривативи. Це нас і врятувало", - заявив Стельмах.

"Я ніколи не розраховував, що постанова №319 буде діяти шість місяців. Зараз і програма МВФ зробиться - повинні сказати, що вони там закривають... До кінця року ще дуже довго. Я сподіваюся, раніше (буде відмінений мораторій - авт.). Якщо ви будете вважати, що це новорічний подарунок", - підкреслив банкір, перш ніж вирушити на зустріч до Президента.

Реклама: