Стельмах назвав накопичувальні вклади фальсифікацією

Середа, 22 жовтня 2008, 17:21

Голова правління Національного банку Володимир Стельмах заявляє, що він не знайомий з терміном "накопичувальний внесок".

За його словами, бухгалтерська звітність, розроблена НБУ, не передбачає такого поняття.

"Я не розумію, що таке накопичувальні внески. Є строкові вклади і на вимогу. Усе", - відзначив глава Нацбанку в середу на прес-конференції в Києві.

За словами Стельмаха, до нього звернулася дружина Георгія Гонгадзе з проханням допомогти забрати депозит з банку. На запит НБУ банк відповів, що її гроші є строковим вкладом, і не підлягають поверненню до закінчення терміну договору.

Реклама:

Однак Гонгадзе заявила, що на терміновому депозиті в неї лежать лише 3 тисячі гривень. Решта грошей знаходяться на так званому накопичувальному внеску, з якого, відповідно до умов договору, вона може забрати кошти в будь-який момент.

"Проблеми з ліквідністю виникли тому, що банкір приховав у бухгалтерській і статистичній звітності, неправильно показав, що вся сума на три роки... Якщо виходити з погляду банкіра, то він, напевно, мав на увазі, що зможе затримати видачу внесків. Я не можу це коментувати... Знаю одне. Щоб правильно велася банківська справа, є два види - термінові і на вимогу", - прокоментував цю ситуацію Стельмах.

Глава НБУ назвав подібну ситуацію фальсифікацією.

"Якщо більш трьох десятків банків працюють, то там потрібно буде проходити "залізною п'ятою". Це фальсифікація звітності, що найстрашніше в банківській системі і для менеджерів банку. За цим стоїть питання відсторонення і так далі", - заявив він.

За словами Стельмаха, регулятор перевірить усі банки: "Пішла телеграма, що чітко їх зобов'язала привести у відповідність бухгалтерську і статистичну звітність".

Він підкреслив, що очікує, що банки нададуть НБУ інформацію про вжиті заходи і строки.

"...Ці заходи будуть розглядатися як їх зобов'язання, і якщо вони не виконають, то буде однозначно - або вони повинні будуть сформувати резерви, або ми будемо зменшувати капітал. Я не виключаю, що перехід на чесне життя вимагає підтримки. Безумовно, будемо підтримувати рефінансуванням...", - заявив Стельмах.

"Але ніякого спуску не дамо, щоб продовжували далі фальсифікацію, тому що це неможливо - тримати людей, що створюють потужність цих банків, у напрузі й у небезпеці", - резюмував банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!