Як журналісти взяли в облогу міністра палива та енергетики

Як журналісти взяли в облогу міністра палива та енергетики

Середа, 27 лютого 2008, 17:38 -
Урядове засідання в середу відбулося, можна сказати, не стільки для чогось, як усупереч усьому: погрозам Газпрому обмежити газопостачання, образливим натякам на непрофесійність урядовців із боку голови президентського Секретаріату. Всупереч тому, що Юлія Тимошенко зненацька захворіла, а Олександр Турчинов зранку, ще до урядового засідання, бігав у Секретаріат із поясненнями...

Новин цього разу чекали не тільки журналісти, але й самі міністри.

Втеча міністра  

Перед початком засідання журналісти найбільше чекали на міністра палива та енергетики Юрія Продана, щоб той розповів про причини нового газового конфлікту з Росією.  Інтриги ситуації додавало те, що після урядового засідання знову не запланували ні брифінгів, ні прес-конференцій, а Юлія Тимошенко несподівано захворіла.  

Проте, як виявилося, поспілкуватися з Проданом не простіше, ніж із його попередником Юрієм Бойком. Якщо екс-міністр колись просто відбувався жартами, щоб не відповідати на питання про газові переговори, то Юрій Продан просто намагався втекти від журналістів: під час свого п'ятдесятисекундного інтерв'ю міністр увесь час задкував до дверей, які б урятували його від камер та мікрофонів. 

Реклама:

- Чому уряд не виконує завдання президента щодо сплати боргів за імпортний газ? 

- Уряд усе виконує, - відповів Продан. 

- Тоді чому президент Путін учора в телефонній розмові з президентом Віктором Ющенком нарікав на погану сплату боргів? Який стан газових розрахунків зараз? - не вгамовувалися кореспонденти. 

- Протягом двох днів, сьогодні-вчора, перерахували десь близько 2,4 мільярда гривень. І сьогодні, я думаю, що питання Укргаз-Енерго (стосовно розрахунків за минулий рік) має бути закрите. 

- Саме сьогодні?  

- Сьогодні, тому що є деякі величини, які ми наразі заперечуємо. Це питання сумнівної переплати майже 400 мільйонів, і відповідні дивіденди.... 

Тут міністр, усе ще задкуючи, раптово перервав відповідь і звернувся до дівчини, що стояла за його спиною у дверях: 

- Можна пройти? 

- Не можна, не можна! - відповіла та, і за нею хором те ж саме почали повторювати журналісти. Тож Продану довелося затриматися ще на кілька секунд. 

- ... є дивіденди, які необхідно врахувати, - продовжив міністр. 

- Так коли ж, за вашими розрахунками, виплатять борг за газ? 

- За моїми розрахунками, якраз за винятком тих сум, які Україна не підтверджує, все мають виплатити сьогодні. 

- А яка ймовірність того, що Газпром, як погрожував учора, скоротить постачання газу до української ГТС із третього березня? 

Але на це питання і на всі інші, які пролунали вслід за ним, міністр уже не відповів, рішуче прямуючи до урядової зали. 

Звіт Турчинова 

Цього разу в протокольній частині засідання про газові питання звітував перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, що проводив зустріч урядовців замість Юлії Тимошенко, яка знову опинилася на лікарняному через чергове загострення грипу. 

- Я хочу констатувати: не існує боргу української сторони перед посередниками за спожитий газ на 1 січня 2008 року. Тобто ті борги, які ми з вами дістали у спадщину за 2006-2007 роки, вони сьогодні фінансово закриті, - проголосив Турчинов. 

Перший віце-прем'єр додав ваги своїм словам, демонструючи урядовцям і журналістам квитанції, які мали засвідчити сплату Україною "газових" боргів.  

- Щоб не було жодних інсинуацій, брехливої інформації, я мушу вам показати (і представникам ЗМІ) - у мене всі платіжні доручення, проштамповані банком, які свідчать про перерахування "живих" коштів на рахунки Укргаз-Енерго, - на цих словах Турчинов витягнув із білої теки і продемонстрував присутнім два папірці, що здалеку і в збільшенні на екрані телевізора справді були схожі на квитанції. 

- І ми сподіваємося, що ці кошти все ж таки дійдуть, у тому числі й до Газпрому, - з легкою усмішкою додав перший віце-прем'єр, зазначивши, що всі платежі по боргам здійснювалися в односторонньому порядку без відповідних контрактів. 

Після цього він підтвердив повідомлення міністра Продана: із 5,2 мільярда гривень минулорічного боргу уряд і Нафтогаз не визнають 414 мільйонів, які, за словами Турчинова, "були нараховані шахрайським шляхом за газ, спожитий у 2006 році за цінами 2007-го". Документи щодо оскарження цієї частини боргу зараз перебувають у судах. 

- Ми сподіваємося, що судова влада поставить крапку в цьому питанні. І ті шахраї, що таким чином намагалися ґвалтувати державу та за рахунок бюджетних коштів поліпшити свої статки, все ж будуть відповідати, - проголосив Турчинов. 

А далі віце-прем'єр кинув камінь у город недоброзичливців уряду з Банкової та Газпрому: перші напередодні нарікали на непрофесійність дій Кабінету Міністрів, другі - погрожували Україні санкціями. 

- Я вважаю, що якраз у зв'язку з тим, що вчора фактично протягом дня почались активні розрахунки, мабуть, саме цим і можна пояснити бажання хоча б наприкінці цих розрахунків понагнітати ситуацію. Тому що до цього, поки розрахунків не було, питання не ставили. А як тільки Україна почала розраховуватися, ви бачили, охочих виявилося достатньо поспекулювати навколо цієї проблеми в ЗМІ і зробити якісь заяви. 

З-поміж усього іншого перший віце-прем'єр зазначив, що вже закінчила працювати комісія, створена урядом для перевірки Нафтогазу, і що керівник ГоловКРУ "буде готовий" детально доповісти з цього приводу. Проте коли саме відбудеться (чи, може, вже відбулася) така доповідь, дізнатися, на жаль, не вдалося. 

Решта  

Решта питань, що розглядав уряд, потонули в газових проблемах. По суті, Олександр Турчинов зачепив їх лише мимохіть у своєму вступному слові, а про результати журналістам довелося випитувати у різних міністрів уже після засідання. 

Тож цього дня Кабмін розглядав спрощення порядку держзакупівель, пов'язаних із соціальними питаннями. Як сказав Турчинов, уряд бере на себе відповідальність розв'язати ці проблеми, щоб захистити "соціальні" держзакупівлі від "поборів та будь-яких додаткових навантажень" через заблоковану роботу парламенту. 

Як розповів міністр економіки Богдан Данилишин, уряд ухвалив порядок, що спрощує держзакупівлі для організацій соціальної сфери. Для цього взяли за основу рішення міжвідомчої комісії з держзакупівель, яка дозволила замовникам товарів і послуг соціальної сфери при закупках до 80 тисяч гривень проводити тендери з одним учасником. Також Кабмін своїм розпорядженням зобов'язав Тендерну палату оперативно розміщувати інформацію про такі торги на своєму безкоштовному сайті для оголошень. 

Розглядалося і питання про розміщення акцій ВАТ "Турбоатом" та умови конкурсу з продажу пакет акцій ВАТ "Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів", проте урядовці так і не дійшли згоди з цих питань. Зате узгодили уточнений план розміщення акцій Київського заводу автоматики ім. Петровського; затвердили фінансовий план Укрпошти на 2008 рік; розглянули звіт про перевірку фінансово-економічної діяльності Укртелекому у 2006-2007 роках.  

Реклама: