"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Балога: Кабмін зробив усе, щоб дати підстави РФ відключити газ

Вівторок, 26 лютого 2008, 17:22

Кабінет Міністрів зробив усе можливе, щоб дати Росії підстави припинити постачання газу в Україну.

Про це заявив керівник Секретаріату президента Віктор Балога, повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу глави держави.

За його словами, у вівторок президент Віктор Ющенко провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, головною темою якої стало невиконання українською стороною домовленостей лідерів двох держав у Москві. Зокрема, йшлося про непогашений "Нафтогазом України" борг за спожитий російський газ.

За словами Балоги, Путін констатував, що проведена на сьогодні оплата за використане паливо явно неадекватна всій заборгованості і не може бути достатньою для подальшого безперебійного надходження газу в Україну. Російський лідер зауважив, що Україна продовжує безоплатно споживати паливо, отже, збільшується й розмір боргу. Такий стан справ не дає підстав сподіватися, що боргові суми будуть сплачені повністю й у прийнятні строки.

Реклама:

Президент Росії поінформував президента України, що завтра компанія "Газпром" може припинити постачання газу.

Балога зазначив, що ініціативний телефонний дзвінок Путіна можна розглядати як чемне партнерське попередження та ознаку прагнення російської сторони врегулювати наявні газові проблеми.

Водночас Росія не має наміру продовжувати співпрацю, яка обертається для неї фінансовими втратами.

"Тяжко засуджувати наших сусідів за таку позицію. Очевидно, зусилля нашого уряду щодо повного і своєчасного розрахунку за газ були недостатніми. Як з'ясувалося, Кабміну мало двох тижнів для сплати за рахунками, хоча і ціна була визначена, і всі можливості були створені", - сказав керівник Секретаріату.

Він також додав, що припинення поставок російського газу завдає відчутного удару по виконанню нашою країною зобов'язань щодо транспортування палива в Європу. Таким чином, непогашений борг перед "Газпромом" створює напруженість у взаєминах одразу на двох напрямках - російському та європейському.

Після розмови з Путіним Ющенко надіслав офіційну телеграму прем'єр-міністру Юлії Тимошенко, в якій указав на невиконання московських домовленостей двох лідерів.

Глава держави зобов'язав керівника уряду "вжити негайних вичерпних заходів для повного погашення заборгованостей української сторони за спожитий природний газ та безумовного виконання всього пакета досягнутих домовленостей". Тимошенко має особисто доповісти пезиденту про вжиті Кабінетом Міністрів заходи до 9:00 27 лютого.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: