МінАПК торгується за хліб та лізинг

Понеділок, 28 січня 2008, 15:03
Сільськогосподарське відомство винесло на розгляд уряду проекти ухвал, що передбачають передачу управління ГАК "Хліб України" і НАК "Украгролізинг". Наразі компанії підлеглі безпосередньо Кабінетові Міністрів, проте раніше вони управлялися міністерством. Зараз воно намагається відновити статус-кво.

Сільськогосподарське відомство винесло на розгляд уряду проекти ухвал, що передбачають передачу управління ГАК "Хліб України" і НАК "Украгролізинг". Наразі компанії підлеглі безпосередньо Кабінетові Міністрів, проте раніше вони управлялися міністерством. Зараз воно намагається відновити статус-кво.

Першу спробу провести через Кабмін потрібне рішення Мінагрополітіки, за даними поінформованих джерел, зробило ще 9 січня. Те, що питання стосовно "Хліба України" і "Украгролізингу" виносилися на засідання уряду 16 січня, ЕП підтвердили в керівництві міністерства. Очевидно, проект ухвали зустрів серйозний опір зацікавлених сторін.

Так, глава Мінпромполітики Володимир Новіцкий заявив, що НАК "Украгролізинг" може перебувати як в управлінні міністерства агрополітики, так і його відомства, де є департамент сільськогосподарського машинобудування.

Керівництво самих компаній, що в цей час мають певну автономію, без ентузіазму ставиться до ідеї підпорядкування міністерству. Заступник гендиректора "Украгролізингу" Володимир Кульгавий відзначає, що в 2006 р. компанія була передана Мінагрополітіки, після чого обсяг постачань сільгосптехніки знизився на 75%.

Причиною Володимир Кульгавий називає перерозподіл міністерством на інші цілі 230 млн грн, передбачених на фінансування лізингових операцій із сільгосптехнікою. "Робота компанії була фактично заблокована", - говорить він.

Водночас у 2007 році "Украгролізинг", вже перебуваючи під Кабміном, "освоїв" сільгосптехніки тільки на 43 млн грн, або на 18% від передбачених бюджетною програмою коштів.

Керівництво "Хліба України" восени також мало намір об'єднати під своєю егідою наявну структуру зернових держзакупівель. Зараз вона включає Держкомрезерв, Аграрний фонд і власне "Хліб України". Зрозуміло, що перехід в підпорядкування Мінагрополітіки автоматично ставить хрест на цих вельми амбітних планах. Слід також відзначити, що наразі 40 із 80 підприємств, що входять до складу "Хліба України", є банкрутами, з року в рік нарощуючи збитки. 

Начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник вважає, що перепідпорядкування компаній не спричинить змін для учасників ринку. "Це питання винятково перерозподілу функцій. Мінагрополітіки хоче посилити свій вплив на компанії і забезпечити контроль над їх фінансовими потоками", - говорить вона.

Голова правління ВАТ "Агромаш" (Вінницька обл.) Юрій Пономар відзначає, що робота "Украгролізингу" під керівництвом Мінагрополітіки видається логічнішою. "Там краще, ніж у Кабміні, знають потреби селян, кому і яка техніка потрібна, що купувати", - говорить він. Проте в цілому неефективність роботи компанії викликана перш за все складністю і тривалістю оформлення лізингової процедури, а не відомчою підлеглістю. "Буває, ми йдемо на зустріч до лізингоотримувача і передаємо техніку відразу. А гроші потім доводиться чекати по кілька місяців", - пояснює пан Пономар. Тому, за його словами, лише 15% продукції підприємства в 2007 р. було реалізовано по лізингу.

Гендиректор ТОВ "Агро-шанс" (Черкаська обл.) Борис Фоменко стверджує, що сільгоспвиробнику все одно, кому підкорятиметься "Хліб України". "Головне, щоб вони в своїй роботі враховували інтереси аграріїв. Адже це у будь-якому разі державна компанія. Тому і підхід до закупівель зерна повинен бути державний", - говорить він.