Алла Шлапак: Якщо Парламент залишив медиків без надбавок, їм повинно допомогти місто

Понеділок, 26 грудня 2011
Оскільки ухвалений Держбюджет на 2012 рік залишив медиків без професійних надбавок, надавши їх лише працівникам сфери освіти, Київ повинен виправити цю несправедливість у міському бюджеті.


Ідеї, які змінюють міста

Про це заявила Алла Шлапак, Голова Постійної Комісії Київради з питань гуманітарної політики, лідер депутатської групи «Соціальна справедливість», коментуючи ухвалення Державного бюджету України і підготовку міського бюджету столиці.

«Соціальна акція протесту, до якої вдалися освітяни у березні, здобула свій результат: 20% надбавки вчителі почали отримувати ще у цьому році, а тепер вони передбачені й на весь наступний. Це, безумовно, значне досягнення, і я втішена, що Уряд та Парламент врахували потребу в додатковому соціальному захисті освітян. Але, у той же час, медики, професійний обов’язок яких пов'язаний з не менш вагомою місією, отримають лише виплати на оздоровлення. Це не справедливо, адже медики не мають змоги вийти на вулиці і влаштувати пікети, бо не можуть полишити хворих в операційних або не виїхати на виклик «швидкої»», - зазначила Алла Шлапак.

Тому, на переконання депутата, щоб вирівняти соціальний дисбаланс і відновити соціальну справедливість, професійні надбавки для медиків повинні бути передбачені у Київському міському бюджеті на 2012 рік.

«До вівторка, Київська адміністрація та депутатський корпус працюватимуть на проектом бюджету столиці на наступний рік. Моя принципова позиція в тому, що працівники медичної сфери повинні отримати повноцінні надбавки. Якщо цього не зробив Уряд та Парламент, це повинно зробити місто. Сподіваюся, що представники київської влади не забудуть, що працюють для киян, і зобов’язані дбати про їхній добробут, особливо у скрутні економічні часи», - наголосила лідер «Соціальної справедливості».

Довідково. У 2011 році середня зарплата лікаря-терапевта зі стажем 10-15 років становить 1351 гривню, медсестри з таким самим стажем – 1135 грн., вчителя з таким стажем – 2322 грн. У працівників без досвіду роботи у цих сферах цифри трохи перевищують 1 тис. грн.: лікар-терапевт – 1160 грн., вчитель – 1323 грн., а у медсестри ще нижче – 987 грн..