ДКЦПФР та АУФТ розпочали роботу з приведення норм регулювання фондового ринку до вимог нового Податкового Кодексу

Понеділок, 27 грудня 2010
Мова йде, наприклад, про питання переліку іноземних фондових бірж, на яких допущені до обігу цінні папери та деривативи, які визнаються такими, що перебувають в обігу на організованому ринку цінних паперів та деривативів; питання про встановлення ознак фіктивності цінних паперів та деривативів і т.д.


Ідеї, які змінюють міста

Наприкінці минулого тижня відбулося засідання Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР), у якому взяли участь представники АУФТ. Учасники засідання розглянули низку питань, що виникають у зв’язку з прийняттям нового Податкового Кодексу.

Мова йде, наприклад, про питання переліку іноземних фондових бірж, на яких допущені до обігу цінні папери та деривативи, які визнаються такими, що перебувають в обігу на організованому ринку цінних паперів та деривативів; питання про встановлення ознак фіктивності цінних паперів та деривативів; проект наказу Державної податкової адміністрації України «Про затвердження Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до органів державної податкової служби» та проект рішення ДКЦПФР «Про затвердження Порядку здійснення емісії акцій та облігацій акціонерним товариством для переведення зобов’язань товариства у цінні папери».

У питанні переліку іноземних фондових бірж, здійснення операцій на яких можуть бути віднесені до витрат, ДКЦПФР підтримала пропозиції АУФТ не затверджувати перелік конкретних фондових майданчиків, а керуватися низкою певних критеріїв. «Ми запропонували послуговуватися міжнародними вимогами, такими, наприклад, як вимога до біржі бути членом WFE» – пояснив Олег Швець, член Ради АУФТ.

Позитивнім рішенням останнього засідання Комісії також є те, що функцію визначення ознак фіктивності цінних паперів закріплено за ДКЦПФР. За цими ознаками Податкова адміністрація буде знімати з виплат платежі, що були віднесені на купівлю таких ЦП. «У даному випадку позитивним є те, що визначення ліквідності того чи іншого цінного паперу буде чітко закріплене за профільним регулятором, а не за Податковою адміністрацією». – відзначив Олег Швець.

АУФТ звертає увагу ДКЦПФР також на те, що введення нової норми Податкового Кодексу щодо реєстрації ДПАУ будь-яких рахунків (розрахункових та інших), що відкриваються фінансовими установами, потребує негайного вирішення цілої низки проблем. Наприклад, на сьогоднішній день не існує процедури реєстрації в ДПАУ рахунків у цінних паперах і необхідно розробити процедуру здійснення цього процесу як з боку зберігачів, так і з боку Податкової адміністрації. Актуальності питанню додає і те, що у зв’язку з процесом дематеріалізації акцій значно зросла кількість нових рахунків у ЦП. Якщо раніше у середньому зберігач відкривав декілька сотень рахунків на рік, то зараз мова іде про десятки тисяч.



Довідка:
СРО АУФТ (Асоціація «Українські фондові торговці») була створена 12 березня 2009 року шляхом консолідації трьох СРО: Асоціація «Регіональний фондовий союз», «Київська міжнародна фондова біржа», «Українська фондова біржа». Асоціація є об'єднанням професійних учасників ринку цінних паперів, які здійснюють торгівлю цінними паперами. Асоціація об’єднує 763 учасників.
Основне завдання Асоціації – захист інтересів усіх членів організації шляхом нормативних ініціатив, мета яких – забезпечення стабільного розвитку і модернізації фондового ринку України.