Українці не довіряють судам та міліції – дані опитування

П'ятниця, 17 грудня 2010
Рівень довіри українців до правоохоронних органів та суду знаходиться на досить низькому рівні. Про це свідчать результати дослідження, що проводилось Євразійським Інститутом Свобод.


Ідеї, які змінюють міста

Більше половини респондентів (51,2%) вважають, що рівень роботи правоохоронних органів та Суду в Україні є незадовільним, 42,3% - вважають його задовільним, добрим – 5,2%, і лише 1,3% опитаних вважають, що правоохоронні органи та суд працюють відмінно.

Серед правоохоронних інституцій, діючих в Україні, найбільше довіри у громадян викликає Інститут омбудсмена з прав людини – 20,5%; на другому місті за рейтингом довіри - Прокуратура – 12,8%; на третьому - СБУ – 11,5%; далі - суди – 10,2% та МВС (Міліція) – 4%.

В 38,4% українців жодна правоохоронна інституція довіри не викликає, в той час як всім без винятку інституціям довіряє лише 2,6%.

Серед причин недовіри до правоохоронних органів більшість українців називають хабарництво - 60,7%.

Крім того, 39,2% вважає, що «міліція сама покриває злочинців», 26,7% - остерігаються перевищення повноважень працівниками правоохоронних органів, 17,8% - вважають, що міліція займається формальною бюрократією, а не реальним розкриттям злочинів, і 11,5% вважають, що «фаховий рівень бандитів вищий за фаховий рівень міліціонерів».

Причини недовіри до суду досить схожі - 63,6% опитаних українців вважає, що у судах змагаються не сторони, а їх гаманці; 34,5% - вважають, що не знаючи адвоката, який знає суддю, справи не виграєш; 27,2% - вважає, що суди займаються формальною бюрократією, а не вирішенням справ по суті; крім того, 16,3% опитаних упевнені, що в Україні суд ніколи не осудить високопосадовця.

Досвід особистого звернення до правоохоронних та судових органів з метою захисту чи відновлення своїх прав мають 47,4% респондентів. В той час, як 52,6% не мають такого досвіду.

Проте, лише 41,5% опитаних зазначають, що не звертались до правоохоронних та судових органів у зв’язку із тим, що не зазнавали випадків порушень чи посягань на майнові та особистісні права. Разом із тим, 36,5% не зверталися, тому що не бачили перспективи захисту, і 22% - не зверталися у зв’язку з відсутністю довіри до правоохоронних та судових органів.

Також спостерігається достатньо низький рівень відчуття безпеки у громадян. Згідно отриманих даних, лише 23% відчувають себе у безпеці, близько 65% відчувають відносну безпеку, і майже 12% взагалі не почуваються безпечно. Також простежується тенденція того, що мешканці малих міст почуваються безпечніше, ніж мешканці міст-мільйонників.

*При використанні даних дослідження посилання на джерело – є обов’язковим. Дослідження було проведено Євразійським Інститутом Свобод методом анкетування і групового інтерв'ю, в період з 10 листопада по 10 грудня 2010 року. У дослідженні брали участь респонденти у віці від 19 до 50 років, які проживають у містах Київ, Тернопіль, Харків, Одеса, Миколаїв, Луцьк та Чернігів. Загалом у досліджені взяло участь 780 осіб.